изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:14 EEST
Правителството на прокурор заради АЕЦ ”Белене”    
Политика

Депутатът от БСП Румен Петков ще сезира прокуратурата заради отлагането на проекта "АЕЦ Белене" от кабинета "Борисов".



Това свое намерение той обяви днес в Плевен. Според бившия вътрешен министър действията на правителството ще доведат до санкции, които държавата трябва да плаща заради неизпълнението на проекта, съобщи Дарик радио.

В единия случай страната ни ще заплати 1 милиард евро, ако Русия заведе иск след 30 септември тази година, когато изтича последната отсрочка за страната ни според подписаните договори, каза Петков.
Преди дни енергийният министър Трайо Трайков призна, че наистина е възможно да плащаме компенсации в такъв размер на Москва.

Друго действие на управляващите, което, по думите на червения депутат, също е гаранция за плащане на неустойки от държавата е стартиралата процедура за изготвяне на поредна икономическа оценка на проекта.
"Срокът за изготвянето й е 2 години, а последната отсрочка за страната ни е 30 септември, след което "Атомстройекспорт" може да предяви иск за неустойки в Международния арбитражен съд. Банките, подали документи за изготвянето на оценка, също могат да съдят държавата. И в двата случая ще плащаме, среден път няма", заяви още социалистът.

Преди дни премиерът заяви, че интересът на правителството е да има АЕЦ "Белене", но на ниска цена.
"Трябва да направим така, че централата да е изгодна за България, а не за комисионерите. Това е голямата разлика", репликира той идеята на президента Георги Първанов за референдум за "Белене".
Според Бойко Борисов целта е токът, който ще се произвежда там, да изплати бързо строежа на централата и държавата да печели.

Междувременно днес председателят на парламента Цецка Цачева заяви в Плевен, че смята АЕЦ "Белене" за проект от изключително значение за
икономическото съживяването на района и е оптимист, че той ще бъде реализиран. По нейните думи втората атомна електроцентрала ще бъде
построена, но при ясни правила за финансиране и ангажименти, предаде БТА.
   
Румен Петков заяви още, че смята да подаде и още един сигнал в прокуратурата - за системата за възпрепятстване на движението на автомобили по трамвайните трасета в София. Тя беше създадена по време на кметския мандат на Бойко Борисов.
В края на 2007 г. бяха поставени автоматични колчета, които да спират колите по ул. "Граф Игнатиев". Действието им обаче се провали и те бяха премахнати.
Тази система от година и половина-две не работи, каза Петков и посочи, че за нея трябва да се дават обяснения пред прокурор. Според него е нужно някой да отговори на въпросите кой е дал парите за безсмислено съоръжение и кой ги е откраднал.
dir.bg

 


Сходни връзки

Правителството на прокурор заради АЕЦ ”Белене” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди