изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:32 EEST
Ефективно наказание за 42-годишен причинил по непредпазливост смъртта на 84-годишна пешеходка    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд призна 42-годишния Росен Ал. М. за виновен, че на 31.12.2009 г. при управление на лек автомобил „Фолксваген Пасат” е нарушил правилата за движение по пътищата от Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 84-годишна жена от с. Стожер, като е избягал от местопроизшествието.

Той е осъден на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Росен М. е лишен от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 2 години.

            Наказанието е определено според императивните разпоредби на Наказателно-процесуалния кодекс за съкратено съдебно следствие. Добричкият окръжен съд разгледа делото по тази процедура по молба на Росен М. и след като той призна вината си и всички факти в обвинителния акт.

            Прокуратурата е установила, че на 31.12.2009 г. подсъдимият и жената, с която живее на семейни начала, са посетили Варна с личния му автомобил. На връщане  преминали през с. Стожер около 17,30 ч. На излизане от селото, Росен М. управлявал „Фолксвагена” със скорост 80 км в час. Преди края на селото движещ се пред тях автомобил свил рязко в дясно. Подсъдимият не успял да повтори тази маневра и ударил пресичаща платното за движение пешеходка. Росен М. спрял на около 100 м от мястото на инцидента и се върнал пеш около 20 м обратно. По неговите обяснения не видял пострадалата поради тъмнината. После установил, че автомобилът е деформиран в предната лява част, строшени били левият фар и лявото странично огледало.

            На 01.01.2010 г. Росен М. откарал ударения „Фолксваген” в местността „Лозята” на пътя за с. Богдан, а на 03.01.2010 г. вечерта го закарал в автосервиз във Варна. На 07.01.2010 г. служители на РУ на МВР – гр. Аксаково, област Варна спрели лекия автомобил с Росен М., който се прибирал към Добрич и го задържали. Той е признал вината си и дал подробни обяснения на досъдебното производство.

            Росен М. каза пред съда, че е разбрал за пострадалата няколко дни след инцидента по интернет и изрази съжаление за случилото се.

            Той има средно образование, не е семеен, работи, осъждан е.

            Държавното обвинение посочи, че е извършил деянието при форма на вината непредпазливост и при баланс между отегчаващите и смекчаващите отговорността му обстоятелства. Прокурорът пледира за общо наказание от 5 години лишаване от свобода, което да бъде намалено с 1/3. 

            Адвокатът му поиска условна присъда, предвид смекчаващите вината на Росен М. обстоятелства и ангажиментите към децата му.

            Присъдата на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.

28.06.2010                                                       Пресслужба Добричкия окръжен съд
 


Сходни връзки

Ефективно наказание за 42-годишен причинил по непредпазливост смъртта на 84-годишна пешеходка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди