изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:27 EET
ЗАРАЗИТЕЛНО НАСТРОЕНИЕ И ТАНЦИ ОТ СЪРЦЕ    
НовиниАнсамбълът за изворен фолклор "Добруджа" се класира за събора "Копривщица 2010"

Поредното си успешно участие отбеляза ансамбълът за изворен фолклор "Добруджа". След като тази година съставът грабна отличието за най-стилен състав на фестивала "Хоро се вие, извива" в София и блесна на фолклорна сцена в Поморие, танцьорите очароваха публиката и журито на събора "Песни и танци от слънчева Добруджа". Със заразително настроение и изключителен ентусиазъм групата от пременени в красиви носии моми и момци се представи на трета сцена, която заради дъждовното време бе в читалището на село Стефан Караджа. Упоритият труд на танцьорите и техния хореограф Мая Тончева бе възнаграден подобаващо и ансамбълът за изворен фолклор "Добруджа" бе класиран за участие в тазгодишното издание на събора "Копривщица 2010", което ще се проведе през август. Макар и зад граница, главният художествен ръководител на състава Стоян Господинов също стискаше палци за успешно представяне и с радост научи добрата новина.
Всъщност, от името на целия състав, непременно трябва да отправим сърдечни благодарности и към музикантите, които излязоха заедно с ансамбъла на сцената и абсолютно професионално допринесоха за завършения облик на представените добруджански хора - опас, повлекана и сборенка. Това са Стефан Георгиев /хармоника/, Стефан Георгиев /гъдулка/ и Александър Джигов /гайда/.
Сценичното представяне на АИФ "Добруджа" бе възнаградено от бурните аплодисменти на публиката. Около шестчасовото пребиваване в село Стефан Караджа се превърна в истински празник, тъй като танцьорите не пропуснаха нито едно подходящо местенце, където да извият моментално кръшно хоро и веднага да привлекат погледите с въпроса "Вие от кой състав сте? Кой е ръководителят ви?". Някои от музикантите, участващи в събора, не можаха да устоят на изкушението и, заразени от ентусиазма на танцьорите от АИФ "Добруджа", се втурнаха да им посвирят. По едно време дори някой би си помислил, че читалищната сцена се е преместила пред заведението отсреща, където музикантите Кольо и Енчо от с. Козлодуйци свириха от сърце и с много настроение на акордеон и тъпан, а целият състав на ансамбъла за изворен фолклор заформи на мегдана истински фолклорен празник с танци от различни етнографски области, с много усмивки и веселие от сърце.
 


Сходни връзки

ЗАРАЗИТЕЛНО НАСТРОЕНИЕ И ТАНЦИ ОТ СЪРЦЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди