изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:54 EET
ВДИГАТ ХРАМ НА СВ. КИПРИЯН В МОСКВА    
ОбществоВисши духовници отслужиха молебен за здравето на добруджанци. В храм Света Троица вчера се черкуваха както кметът Детелина Николова, така и областният управител Желязко Желязков и неговите заместници

Дворът на храм Света Троица в Добрич вчера от сутринта бе изпълнен с християни, дошли специално да получат благословията на митрополит Кирил и висшите духовници, които по покана на кмета на Добрич Детелина Николова, вчера отслужиха молебен за здравето на добричлии и почетоха 200-годишнината от мъченическата кончина на св. Прокопий Варненски. Молебенът бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, заедно с митрополитите от Видин - Дометиан, и на Русе - Неофит. Заедно с духовниците от българската православна църква в службата участие взеха още йеромонах Зотий от руската православна църква и свещеноиконом Опре то румънската православна църква. На молебена освен граждани присъстваха кметът на Добрич Детелина Николова, както и областният управител Желязко Желязков и неговите заместници д-р Катя Ганова и Тодор Георгиев. След мобелена митрополит Кирил пусна в небето бял гълъб - символ на света Троица, любовта, мира и добротата.
До края на годината в руската столица ще бъде монтиран готовият паметник на свети Киприян Търновски, известен още и като Московски, тъй като 17 години е бил начело на руската православна църква. Светецът е от рода на Григорий Цамблак и е сред възпитаниците на патриарх Евтимий. Той е човекът успял да обедини православието в Русия. Идеята за вдигането на паметника в Москва е на кмета на Добрич Детелина Николова. Висшите духовници начело с тримата митрополити вчера разгледаха готовия паметник, а след това посетиха и изграждащия се храм на името на св. Климент Охридски в града.
Пред журналисти митрополит Кирил съобщи, че руската православна църква е потърсила за съдействие Светия Синод, като представителите на двете църкви са се договорили за изграждането на голям храм в стила на българските църкви в едно от най-новите и модерни предградия на Москва на името на св. Киприян.
 


Сходни връзки

ВДИГАТ ХРАМ НА СВ. КИПРИЯН В МОСКВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди