изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 23:35 EEST
Газът скача с 25%, парното - с 12%, токът - под 2%    
Икономика

Природният газ поскъпва с 24,63% от 1 юли. Това води средно увеличение на парното от 12 на сто. Токът също скача, но под 2%. Това реши окончателно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на закрито заседание днес, предаде БТА. Повишението на газа е спрямо сега действащата цена. Така синьото гориво ще се продава от следващия месец за 542,50 лв. за 1000 кубически метра без ДДС.



Пределната продажна цена на природния газ за второто тримесечие на 2010 г., постановена с решение на ДКЕВР, е 458,21 лв. за 1000 кубически метра, но тази цена бе намалена със заповед на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Ако постановеното сега увеличение на цената бъде пресметнато спрямо утвърдената от ДКЕВР цена от 1 април, то увеличението е с 18,39%.

Днешното решение на регулатора беше възможно най-ниското увеличение на цената на газа, обсъждано от регулатора и прогнозирано от председателя на регулатора Ангел Семерджиев. Преди дни той изтъкна, че много трудно ще се намери начин за смекчаване на поисканото от "Булгаргаз" поскъпване от 29,6%.

В заявлението на "Булгаргаз" за цена на синьото гориво сме коригирали начина, по който се отчита съотношениито на курса долар - евро, обясни днес Семерджиев. Според него, ако се получи недовзет приход, "Булгаргаз" може да бъде компенсиран в по-късен етап.

От "Булгаргаз" коментираха, че при определеното от ДКЕВР поскъпване дружеството ще продава на загуба. Ръководството на компанията не изключи възможността да обжалва решението на ДКЕВР, след като се запознае официално с мотивите на регулаторната комисия.

С близо 12% поскъпва парното и топлата вода средно за страната от 1 юли, реши още ДКЕВР след определяне на цената на газа. При ценообразуването на парното е имало индивидуален подход, направени са изчисления и оценки за всяка топлофикация поотделно, обясни Семерджиев. Едно от най-големите увеличения е за "Топлофикация София” е с 18,6%, за Пловдив – то е 13,30%, за Плевен - с 0,17%, за Русе - 15,89%. В Бургас топлото поскъпва само с 0,03%, във Варна - 6,44%, във Велико Търново - 9,67%.
Могат да претърпят промени цените на топлата вода за топлофикациите в Габрово, Слевен и Перник, засега е ясно, че те ще са съответно около 16, 12 и 13 процента. Най-много ще плащат за топла вода във Велико Търново, където цената става 106 лв. за мегаватчас. Най-евтина ще е топлата вода в Бургас - 67 лв. и в Плевен - 68 лв. за мегаватчас.

ДКЕВР утвърди и под 2% поскъпване на тока от 1 юли. Увеличението за клиентите на ЧЕЗ ще бъде средно с 1,88%, на ЕВН - 1,39%,  а на  Е.ОН - 1,86%, обяви председателят на регулатора Ангел Семерджиев. Той коментира, че за пръв път е уеднаквено съотношението в цените на дневна, нощна и върхова тарифа за трите дружества. Повече се увеличава цената на нощната електроенергия.  Например дневната тарифа на ЧЕЗ поскъпва с 1.81 %, нощната – с 1.85 %. При отчитане на всички възможности за намаляване на разходите, крайният резултат е едно поносимо увеличение, каза още председателят на регулатора.
dir.bg

Цар Фердинанд: Българският народ е крава за доене докрай

 


Сходни връзки

Газът скача с 25%, парното - с 12%, токът - под 2% | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди