изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 18:17 EEST
Закриват 5-6 поликлиники в София    
Здраве
Пет или шест лечебни заведения, които се стопанисват от Столичната община, ще бъдат закрити до края на годината. Причината е лошото им финансово състояние, съобщи БНР.


По всяка вероятност сградите ще бъдат приватизирани с условие, че ще се използват за медицински дейности, информира зам.-кметът по финансите Минко Герджиков след като на днешното си заседание Столичният общински съвет разгледа финансовите резултати на общинските търговски дружества, включително и на лечебните заведения. По думите му, загуби има в 13 от общо 46 общински лечебни заведения. Крайното решение кои центрове ще затворят врати е на здравната комисия към Столичния общински съвет, обясни Герджиков.

"До септември те ще трябва да решат кои заведения, лечебни, да бъдат закрити. Но това ще бъдат поликлиники, които са в близост една до друга, поликлиники, които са загубили своето значение с времето, които не могат да се справят с финансовата задача", добави Герджиков.

"Ще има няколко критерия, по които ще бъдат избрани, но така или иначе всички се обединихме около становището, че 28 поликлиники са извънредно за общинското здравеопазване, отчитайки, че има вече честни поликлиники, отчитайки, че доста от болниците си направиха поликлиники. Голяма част от тези наши поликлиники не са натоварени и тяхната апаратура не се използва пълноценно", каза още Герджиков.

По думите му, лекарите от закритите болници ще бъдат пренасочени към други лечебни заведения, съобщи "Дарик". „С парите от приватизацията ще се подобрят условията в другите болници, като могат да бъдат създадени и хосписи", даде пример той.

Според отчета 46 лечебни заведения са на загуба, като най-тежко е състоянието на медицински център „Четири", уточни съветникът Николай Стойнев. Най-слаби резултати от търговските дружества са отчели „Егида" и „Галатея 2002", каза още той. Георги Свиленски от групата на БСП изрази недоволство от резултатите и работата на Центъра за градска мобилност.

Той припомни, че когато Центърът е бил създаден, идеята била парите от „сина зона" да се ползват за създаването на паркоместа, а вместо това с тях се плаща транспортната задача на авто- и електротранспорта. По думите му ще се води и проверка на дружество „Озеленяване" заради редица нарушения.

Оптимизирането на линиите от градския транспорт в София, управлението на подлезите в града и съдбата на няколко диагностично-консултативни центъра (ДКЦ) са краткосрочните решения, които трябва да вземе Столичният общински съвет, заяви пред журналисти председателят на съвета Андрей Иванов.

Според него, в момента дейността на градския транспорт надвишава средствата, гласувани в бюджета за тази година. В общинските транспортни дружества се прави преглед на разходите и ще се вземат решения за оптимизиране. Иванов посочи, че по ненатоварените линии от автобусния транспорт ще бъде въведен оптимизиран график на движение.

По натоварените линии ще бъдат добавени транспортни средства. Работи се и по обединяването на някой от автобусните линии, добави той. Решението за управлението на подлезите трябва да влезе за обсъждане в Столичния общински съвет до средата на юли. dir.bg
 


Сходни връзки

Закриват 5-6 поликлиники в София | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди