изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:49 EEST
Възобновяват изследванията за гроба на Иванко под Асеновата крепост    
История Асеновград /КРОСС/ Асеновград инициира ново разследване за това дали откритите останки от погребение на почти двуметров мъж в подножието на Асеновата крепост са били на болярина Иванко. Това обяви лично кметът на Асеновград д-р Христо Грудев.

Вероятността да се окаже, че точно тук е бил погребан Иванко, известен в историята ни като "Убиеца на Асеня", може да е част от туристическата атракция над града ни, допълни той.

Кметът е провел днес следобед телефонен разговор с министър Божидар Димитров, който го е насърчил да се продължи работата. Не е невъзможно да се направят анализи , включително и ДНК такива, като се ползва за сравнение материал от костите на цар Калоян. Готов съм да се свържа с кмета на Велико Търново, за да достигнем до истината, каза още асеновградският кмет .

През пролетта на 2007 година за първи път се огласи, че при археологическа експецидия се е попаднало на находка - скелет на почти двуметров мъж. Събраните скелетни останки се пазят в насипно състояние в хранилище на Градски музей в града вече три години.  Сериозната възможност за сравнителен анализ обаче е непоправимо загубена след препогребването в запечатана гробница на цар Калоян край Търново, смята археологът Христо Басамаков. Тогава , лица, които са участвали като част от екипа по препогребването на Калоян, са обещали да вземат костица от останките , за да се направи сравнителен ДНК анализ, след като Калоян и Иванко са били първи братовчеди. Подобна възможност вече не съществува, заяви вчера Басамаков.
Легендите за това чии тленни останки са намерили вечен покой край Асеновата крепост не секват през последните десетилетия. През деветдесетте години най- спряганата версия бе, че при разкопки в олтара на параклиса "Св. Никола" над Асеновата крепост са открити останки, които е било много възможно да са на българския патриарх Евтимий Търновски. Точно по тези земи е бил заточен той и гробът му никога след това не е открит. Изследвания на тези находки обаче нито тогава, нито по-късно са правени.

/ГД/

 


Сходни връзки

Възобновяват изследванията за гроба на Иванко под Асеновата крепост | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди