изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:45 EET
Ценови шок в Гърция и Румъния    
Европейски съюзЦените на стоките в Румъния и Гърция скачат заради вдигане на Данък добавена стойност (ДДС) от днес. Новата ставка на ДДС в Румъния от днес се вдига от 19 на 24%, след като Конституционният съд отмени част от планираните мерки за бюджетни икономии, съобщиха румънските информационни агенции, предаде БТА.

Покачването на ДДС води след себе си и серия от поскъпвания, отбелязва Аджерпрес. Основните дистрибутори на горива - "Петром" и "Ромпетрол", обявиха увеличение на цените с над 5% от днес.
Също от днес влиза в сила данъчното облагане на различните видове ваучери - за храна, ваканция и други, които вече влизат в заплатата. С 25% ще бъдат обложени и печалбите от игри на късмета. Всички приходи под формата на лихви по банкови сметки ще бъдат обложени с 16%.

Румънското правителство прие постановление вчера, с което определя и завишен данък за собствениците на повече от един недвижим имот, независимо дали е даден под наем или не, съобщи Медиафакс. С 65% по-висок данък ще плащат собствениците на първо жилище извън основното, със 150% - на второ жилище, а с 300% - на трето и всяко следващо.
Правителството удвои и данъка върху автомобилите с цилиндричен обем над 2000 куб. см в сравнение с актуалната стойност.

Това са част от мерките на румънското правителство за намаляване на бюджетния дефицит до 6,8% спрямо 7,2% през 2009 г., което е условие за получаване на следващия транш от заема, договорен с Международния валутен фонд, Европейския съюз, Световната банка и други международни институции на обща стойност около 20 млрд. евро.

За "ценови шок" алармират и гръцките вестници заради въведената от днес по-висока ставка на ДДС в страната, която стига до 23 на сто. От началото на годината кабинетът в Атина вдига за втори път ставките на ДДС, които за отделните сектори на икономиката скачат от 10 на 11 на сто и от 21 на 23 на сто, пише в. "Имерисия".

Поскъпването ще засегне стоки, услуги и недвижими имоти, отбелязва в. "Та неа".
"Ценови шок" удря тарифите на нотариуси, адвокати, таксиметрови шофьори, бензинджии и магистрални такси",  допълва в. "Елефтеротипия". Три пъти поскъпват нотариалните и адвокатски услуги, като данъчната тежест за потребителите се очаква да достигне 530 евро, уточнява в. "Етнос".
По-скъпа става и потребителската кошница на гърка, тъй като увеличенията на стоките в хипермаркетите ще бъдат до 1,7 на сто. С три евроцента скача и безоловният бензин. Цената му за литър от днес ще е 1,52-1,53 евро, отбелязва още вестника. Според изданието гърците ще се бръкнат дълбоко и заради поскъпването на здравните услуги. dir.bg

 


Сходни връзки

Ценови шок в Гърция и Румъния | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Ценови шок в Гърция и Румъния
Автор: Anonymous да 2010-07-01 @ 13:40 EEST

Като свърши резерва, туй ни чака и нас. Липсата на финансова дисциплина, морал и възпитание ще ни докара и на нас бели на главата. ;-)


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.64 секунди