изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:02 EEST
Арестуваха бившия зам. министър на земеделието Димитър Пейчев    
Ред и сигурност При специализираната полицейска акция в Садово е арестуван бившият зам. министър на земеделието Димитър Пейчев по време на правителството на НДСВ, предаде БНР. БГНЕС припомня, че в средата на май беше образувано досъдебно производство срещу малката дъщеря на бившия заместник-министър на земеделието Димитър Пейчев - Кристина Пейчева. Голямата дъщеря на Пейчев - Галина, нашумя с разкритието, че е получила европейска субсидия в размер на над 1,5 млн. лева, докато баща й беше заместник-министър в земеделското ведомство с ресор европейски програми.


Досъдебното производство срещу малката дъщеря е за представяне на неверни данни или премълчаване на сведения, с цел да получи средства от фондове на Европейския съюз. И малката дъщеря на Димитър Пейчев - Кристина, е поискала средства от еврофондовете за земеделие, но проектите й са отхвърлени. За разлика от сестра й - Галина, която с взетите близо 700 хиляди евро, се оказа сред най-сериозните получатели на европари като физическо лице през 2009 година.

Още в началото на юли миналата година стана ясно, че Софийска градска прокуратура проверява заместник-министъра на земеделието Димитър Пейчев по сигнал, че е използвал служебното си положение за извличане на лични облаги. Срещу него течеше и разследване за конфликт на интереси от Главния инспекторат в Министерски съвет. По влезлия в сила от началото на миналата година Закон за предотвратяване и разкриване на конфликта на интереси обаче, на Пейчев не може да му бъде търсена наказателна отговорност, а само административна санкция за нарушение и то докато е бил на поста си.

Извършената проверка на ДАНС е установила неверните сведения, които малката му дъщеря е представила в опит да получи и тя пари от еврофондовете за земеделски проекти. Разследването е в начален етап и засега досъдебното производство е само срещу малката дъщеря на Пейчев - Кристина. Ако се съберат доказателства за някакво престъпление в хода на разследването срещу Галина Пейчева или баща им, обвинения може да има и срещу тях. Това коментира тогава говорителят на Софийска градска прокуратура Маргарита Немска: “Ако се съберат доказателства и за другата дъщеря - Галина Пейчева, както и за бащата Пейчев, ще се предприемат действия по повдигане на обвинения, но тъй като наказателното производство още е в твърде начален етап, това не би могло да се каже с категоричност".

След поредното разгласяване на информацията за получените пари от фирмата на Галина Пейчев, от Еврокомисията коментираха, цитирани от Euоbsrever, че случаят с дъщерята на Пейчев трябва да се разгледа от българските власти или ОЛАФ. Макар и оттам да допълниха, че по-скоро става въпрос за конфликт на интереси, ако фирмата на Галина Пейчева има много земя. Миналата година самият Димитър Пейчев призна, че друга семейна фирма, ръководената от съпругата му - Халина Малецка-Пейчева, е участвала като подизпълнител на проекти по САПАРД. Фирмата е получила над 1,6 млн. лева от Европейския съюз. /БГНЕС
 


Сходни връзки

Арестуваха бившия зам. министър на земеделието Димитър Пейчев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди