изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:30 EET
ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ Е НЕЯСНАТА СИСТЕМА ЗА ОЦЕНЯВАНЕ НА ИНВАЛИДНОСТТА    
Интервюта Пред НДТ председателят на Областния съюз на инвалидите и дружество „Надежда” в Добрич – Олег Темелков




Областният съюзът на инвалидите е партньор по проекта "Социалното предприемачество - алтернатива за финансова независимост и социална стабилност". По него предстои в Добрич да бъде създадено социално предприятие. Проектът се реализира от сдружение "Социални инициативи за личностна алтернатива" с финансовата подкрепа на ОП "Развитие на човешките ресурси", съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.


-    Г-н Темелков, бихте ли ни разказал за самото начало – създаването на Областния съюз на инвалидите.
-    Областният съюз на инвалидите е регистриран през 1992 година с решение на Добричкия съд, като юридическо лице. Последната актуална регистрация, след проведеното Общо събрание с направените корекции в Управителния съвет и Контролно-ревизионната комисия, е от 20 март 2009 година. В него влизат дружествата „Хинап” от Балчик, „Кураж” в Генерал Тошево, Сдружението на инвалидите „Надежда” в Добрич, както и организациите в Тервел, селата Стожер и Бенковски. Част от дружествата имат съдебни регистрации като неправителствени организации.
А Сдружение на инвалидите „Надежда” в Добрич е създадено няколко години след Областния съюз. Това е първична организация, която е съществувала преди много години. Първият председател е г-н Духнев, след него сдружението се оглавява от Димчо Павлов. Мен ме избраха през 2006 година.
По регламент, според Устава и с решение на Общото събрание, в нашите организации се приемат хора с опорно-двигателни увреждания и вътрешни заболявания. Не приемаме за членове хора със зрителни и слухови увреждания, както и с ментални такива.
-    Как се разви инициативата за обучение в областта на информационните технологии на членовете на Вашата организация?
-    Преди няколко години дружество „Надежда” имаше договор с Шуменския университет „Епископ Константин Преславски” и по различни програми и проекти бяха обучени четири групи. Тоест, те завършиха висше образование по специалността „Информационни технологии”. Отделно имаше няколо души, които завършиха „Социални дейности”. Аз, например, съм един от студентите, които завършиха висшето си образование благодарение на този договор между дружеството и университета. Във всяка група се обучаваха между 10 и 14 души, тоест минали са над 65 души – хора с увреждания, които са завършили висшето си образование в Шуменския университет. В момента имаме само четирима студенти там, в същата специалност. Опитах се миналата година да подновим договора, но има ново ръководство, ситуацията в университета и колежа му в Добрич е променена, и не се получи.
-    През годините бяха реализирани няколко проекта. В какво се изразяваха дейностите по тях?
-    Може би, най-крупният проект, който е заслуга на предишния председател Димчо Павлов, беше реализиран с „Отворено общество”. По него тук бяха проведени много обучения, беше предоставен компютър. След това с Американската агенция за международно развитие бе спечелен още един, по който бяха отпуснати, доколкото си спомням, 6 000 долара, и с тях бяха закупени компютри, за да се направи тук компютърна зала. Тя имаше двойна употреба – да бъде компютърна зала за квартала и да привлича младежите, както и да служи на хората с увреждания, членове на дружеството. Също така част от лабораторните упражнения на нашите студенти се провеждаха в тази компютърна зала.
-    Един от последните проекти, спечелен пред община Добрич, е насочен към творческите изяви на хората с увреждания. Какво се предвижда?
Проектът е озаглавен „Аз творя красота! Изкуството като терапия за хора с увреждания”. Това е проект на Сдружение на инвалидите „Надежда” и е подкрепен от община Добрич в рамките на Програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност. Основната идея на проекта е да се разкрият творческите способности на хората с увреждания. Акцентът е поставен върху творческия процес, който създава положителни емоции и подобрява физическото и психическото здраве. Чрез изкуството хората с увреждания ще имат възможността да изявят себе си и да повярват във възможностите си, да се чувстват значими и полезни. В проекта е заложено опитен художник да ги запознае с основните   принципи  на композицията,  рисунката и  работата  с маслени бои, а заниманията ще се  провеждат на открито. Като финал е предвидено творбите да бъдат показани в изложба. Партньори по проекта на Сдружение на инвалидите "Надежда" са Регионалната организация на глухите в Добрич, Сдружение "Свети Мина" и Художествената галерия в града. Предстои провеждането на пленери сред природата. 
-    Как се издържа финансово дружество „Надежда”?
-    Членският внос е 3 лева за пенсионери и 5 лева за работещи, годишно. За съжаление, с тези пари не сме в състояние да провеждаме сериозни мероприятия. Благодарен съм на кметския екип на Добрич, тъй като общината пое разходите за ток и вода на клуб „Надежда”. В клуба се помещават и Областният съюз на инвалидите, и сдружение „Надежда”, като основната дейност е на добричкото дружество.
-    Вие ежедневно контактувате с хората с увреждания. Какво биха искали те да се промени в политиката на държавата по отношение на техните проблеми?
-    Нещата са много. В действителност всеки идва тук със свой личен проблем, с желание да се променят нещата в негова полза. Но аз смятам, че трябва да се гледа малко по-глобално. Най-вече хората искат да има една справедлива система за оценяване на техните заболявания в ТЕЛК-овете. Това, според мен, е най-големият проблем. Тази система се променяше многократно – всякакви формули за изчисление, едни увреждания се приемаха, други се премахваха. В един момент се получи така, че хора, които наистина имат сериозни заболявания, получават много малък процент за уврежданията си. От друга страна има информации, че много хора злоупотребяват, сдобиват се с ТЕЛК-ово решение и получават всички облаги от държавата, а всъщност са почти здрави. Но като цяло това е основният проблем – неясната система за оценяване на инвалидността.
Другият основен проблем е невъзможността младите хора с увреждания да бъдат осигурени на някаква работа. В тази връзка ние имахме идея за създаването на трудова борса за хора с увреждания, която да оказва помощ в това отношение. В условията на криза обаче, реализирането на тази идея е доста затруднено.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА
 


Сходни връзки

ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ Е НЕЯСНАТА СИСТЕМА ЗА ОЦЕНЯВАНЕ НА ИНВАЛИДНОСТТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди