изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:51 EEST
Нов живот за хиляди българи в САЩ?    
По света

Американският президент Барак Обама пак настоя за приемане на нов закон за имигрантите. Ако това стане, той ще промени живота на 15 до 40 000 българи, незаконно живеещи в САЩ.



Между 11 и 14 млн. души живеят незаконно в САЩ, сочат данните от официалната статистика, пише Дойче веле. Неофициалните цифри са много по-високи, но истината е, че никой не знае точния брой на хората без редовни документи в САЩ.

Проблемът е с кризисни мащаби, дължащи се най-вече на тромавата и остаряла имиграционна система. Неговото решаване е блокирано от дълбоки несъгласия между републиканци и демократи в Конгреса, които не могат да намерят общ отговор на въпроса как да изглежда планираната имиграционна реформа.

В първата си изцяло посветена на този проблем реч, Барак Обама призова за сътрудничество между двете партии и за по-бързо придвижване на нов закон през Конгреса. Освен последици за сигурността, незаконната имиграция има огромен икономически ефект, каза президентът пред аудитория в Американския университет във Вашингтон.
Милиарди долари данъци се губят всяка година, тъй като на много от незаконните работници им се плаща под масата”, предупреди президентът.

При сегашната, по думите на Обама, „разбита” имиграционна система Америка не привлича свежа квалифицирана работна сила.
„Даваме визи на студенти от цял свят, за да получат в нашите най-добри университети инженерно, компютърно, научно образование. Но нашите закони не им позволяват да започнат бизнес тук. Вместо да обучаваме предприемчиви хора, които да създават работни места в нашата страна, ние обучаваме конкуренцията”, подчертава Обама.

Един от най-тежките проблеми е хуманитарният. Незаконно живеещите често са разделени с години от семействата си, а липсата на редовен статут ги излага на експлоатация и унижения. Сред официалните 11 милиона без документи, 8,5 са мексиканци, а сред останалите няколко милиона има и много българи. Българският икономист Асен Асенов, преподавател в Американския университет, изследва въпроси на социално-икономическата реализация на българите в САЩ.

„Хиляди са българите, които са с неустроен или с нелегален статут в Съединените щати. По моя скромна оценка това са между 15 и 40 000 души - българи, които са в момента на територията на САЩ. Голяма част от тях са тук вече от 10, 15 и повече години", коментира той.

"Техният проблем е първо, че не могат да бъдат наети легално на работа. Децата им трудно получават каквато и да било помощ - за колеж например. Достъпът до медицинско обслужване също е ограничен. Така че, една реформа по отношение на имигрантите би била нещо много положително за хилядите българи, живеещи нелегално в САЩ”, казва Асенов.

Въпреки натиска, упражняван от правителството на Обама върху Конгреса, реформата едва ли ще се осъществи бързо, предупреждава българският икономист.
"Трябва да бъдем много предпазливи в своите очаквания. Това, което Обама изрази като принципно виждане за реформата, е първа стъпка. Предстои дълъг период от месеци, може би години, на действия за реалното осъществяване на тези идеи и прокарването им в реални реформи”, обяснява той. dir.bg
 


Сходни връзки

Нов живот за хиляди българи в САЩ? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди