изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:09 EEST
НЯМА ДА СЕ ЗАКРИВАТ БОЛНИЦИ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ    
Здраве Някои от здравните заведения ще се преструктурират. До седмици нов закон ще има за тях. Това заяви за НДТ зам.-областният управител д-р Катя Ганова, която взе участие в работна среща със здравния министър проф. д-р Анна-Мария Борисова

Кметове на общини, управители на болници от областта, както и старшите сестри от здравните заведения, директорите на РИОКОЗ, РЦЗ, РЗОК и представители на съсловни организации участваха в работно заседание с министъра на здравеопазването проф. д-р Анна-Мария Борисова в късния съботен следобед. В срещата се включиха още и тримата депутати на ГЕРБ от добрички регион, областният управител Желязко Желязков и неговите заместници. Тъй като самата среща бе закрита за медиите, в неделния ден д-р К. Ганова сподели основните насоки от нея. "Идеята на тази среща бе да се очертаят вариант за здравната реформа, за да стане тя реалност. От това, което бе представено от министър Борисова, смятам, че това е правилния подход, за да се подобри услугата" - каза д-р Ганова. Към настоящия момент е ясно, че няма да има закрити здравни заведения в областта, но ще има болници, които ще бъдат преструктурирани, добави още зам.-областният управител. "В тази връзка в идните седмици заведенията в областта ще бъдат посетени от някой от заместник министрите" - каза още Ганова.
Пред колегите си и кметовете проф. Борисова е обявила, че до седмици ще има нов закон за здравните заведения, според който досегашният минимум от 4 отделения в болница ще бъде променен на 2 отделения, сподели още д-р Ганова. Здравният министър е представил и изискванията на Световната банка за намаляване на леглата за активно лечение, като препоръката на финансовата институция била те да са между 3.5 и 4.5 на сто, показател, по който страната ни е много далеч, коментира Ганова. В тази връзка е и идеята да се намалят леглата за активно лечение, а да се увеличи доболничната помощ. В работния вариант е заложено още клинични пътеки да бъдат извадени от болничната и прехвърлени в доболничната помощ.

Така и не се разбра коя е била тази секретна информация, която ухилената министърка е казала на депутатите си и не е трябвало да стигне до журналистите, а чрез тях и до избирателите. Може би министър Борисова не знае, че ГЕРБ дойде на власт с предизборно обещание за открито управление, или смята, че това е било един предизборен плосък ход, на който са се хванали хиляди избиратели, включително и от Добричка област. Жалко е да го казваме в деня, когато преди една година ГЕРБ взе тотална победа на парламентарните избори. Добрич, както и преди, очевидно за министър Борисова е една глуха провинция, източник на изборни гласове, а лятно време и възможност за прияни забавления край морето.

Ние мислим, че страхът от срещата на министър Борисова с журналистите е продиктуван единствено да не би да й бъдат задавани въпроси за хаоса и безперпективността в здравеопазването, за недоволството на лекари и пациенти за посредственото управление на здравеопазването, за изключителните трудности в здравеопазването, пред които са изправени днес общините от Добричка област, за това, че българското здравеопазване днес е най-вече в услуга на депутати, министри, олигарси и парийни величия.

"РАЗБРАХМЕ, ЧЕ СТЕ ЖУРНАЛИСТИ И ТРЯБВА ДА НАПУСНЕТЕ"    
Здраве Такава молба отправиха хора от охраната на МБАЛ в Добрич към представители на местни и централни медии, защото им било разпоредено журналистите да не присъстват на пристигането на министъра на здравеопазването проф. д-р Анна-Мария Борисова.

Други колеги пък изобщо не бяха допуснати да влязат в двора на здравното заведение и останаха пред портите му. Щастливците, влезли по-отрано, зададоха въпрос защо медиите са гонени на депутати Румен Иванов, Ваня Донева и областния управител Желязко Желязков. Единствено Желязков събра смелост да отговори на питането, като заяви: "Не можем да се месим във вътрешния ред на болницата". Напрежението, което назряваше потуши черната лимузина със софийска регистрация, която плавно премина през отворения портал на болницата. След като проф.Борисова бе поздравена от депутатите и екипа на областна администрация, тя отсече пред медиите: "Искам само да уточните това - не съм казала, че лекарите над 60 г. са рискови. Напротив, те са най-опитни, но те вече са уморени, емоционално изтощени и какво ще прави едно отделение, в което тримата специалисти са над 60 години, които догодина решат да се оттеглят. Трябва да го затворим. В този смисъл казах, че системата е нестабилна. На въпрос каква ще е съдбата на здравните заведения в областта, проф. Борисова заяви,че това е предмет на работната среща. За нея в добричката болница се стекоха както представители на здравните заведения в областта, така и директорите на подчинените на министерството структури и кметовете на общини.

Когато една реформа се прави без журналисти - това е повече от съмнително, че е в полза на обществото. Който е тръгнал срещу добронамерената журналистика, не го чака добро.  Истината е, че България в момента има едно жалко, трагично здравеопазване, което се дължи единствено на посредствеността на управляващите го. Госпожо Борисова, идват избори и скоро ще търсите под дърво и камък журналисти, за да се хвалите пред избирателите колко сте велика. Помнете, че не сте министър на областни управи и депутати, а на всички българи, повечето от които вече не Ви вярват и Ви се смеят.

Като муха без глава, Борисова се чуди откъде да подхване здравеопазването

455 млн. лева за здраве изчезнали, твърди Лекарският съюз

Закриват 5-6 поликлиники в София

ЛЕКАРИ - НА КРЪСТОПЪТ ЗАРАДИ СКЪПОСТРУВАЩИ ЛЕКАРСТВА

БЛС ЗОВЕ БОЛНИЦИТЕ: НЕ ПОДПИСВАЙТЕ ДОГОВОРИТЕ С КАСАТА

Пациентски организации не вярват на здравния министър

Болници остават без марли и спринцовки

Здравната каса краде здравноосигурителни вноски

Тъпчат онкоболни с морфин, свършили обезболяващите

Първанов: Недопустимо е да плащаме 2 милиарда лева за лекарства

БОЛНИЦАТА ОЩЕ ОЧАКВА 20 НА СТО ОТ ПАРИТЕ ЗА МАРТ

Намаляват направленията за преглед при специалист

 


Сходни връзки

НЯМА ДА СЕ ЗАКРИВАТ БОЛНИЦИ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
НЯМА ДА СЕ ЗАКРИВАТ БОЛНИЦИ В ДОБРИЧКА ОБЛАСТ
Автор: Anonymous да 2010-07-05 @ 11:39 EEST
"Няма да се закриват болници в Добрич" като че ли има 10 болници ?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди