изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:07 EET
Като муха без глава, Борисова се чуди откъде да подхване здравеопазването    
Здраве Всичко в системата на здравеопазването трябва да се промени. Да се чудиш от кое по-напред да започнеш.Това коментира в Шумен здравният министър проф Анна-Мария Борисоваа, предаде БГНЕС. Необходими са крути мерки във всички сфери – болничната помощ, извънболничната, специализациите, електронно здравеопазване, ТЕЛК, всичко, отсече Борисова и добави, че най-големият проблем е, че няма достатъчно лекари и специалисти.

"Вместо да има 1700 анестезиолози, както е по норматив според населението в страната, в момента разполагаме с критичен брой – 700. Това значи, че някой ден няма да можем да оперираме, защото няма да има кой да даде упойка", каза министърът.

Тя обясни още, че 60-годишните лекари са най-качествените специалисти, защото са с богат опит, но можело да решат да напуснат отделенията си и да ги оставят в състояние, в което да не отговарят на изискванията за брой специалисти.

"Част от леглата за активно лечение ще бъдат закрити, защото част от клиничните пътеки ще излязат в извънболничната помощ. Например, пациентска организация на диабетиците ми връчи петиция, в която самите диабетици молят клинична пътека 8, за диабетната полиневропатия, да излезе от болницата. Необходимо е да се преоценят и други клинични пътеки, които да напуснат болниците и да бъдат използвани като диагностично-терапевтичен алгоритъм в извънболничната помощ. Диспансерите на всяко място ще се решават индивидуално“, заяви още Борисова.

В събота тя каза, че здравното министерство е препоръчало да започне обучение на млади специалисти във всички болници, в които работят лекари над 60 години. Отчитаме кои са лекарите над 60 години и информираме колегите, че това е рисково отделение, че те трябва да вземат мерки, че трябва да има нови специалисти, защото в следващите години те няма да могат да функционират и това е опасно за системата, обясни министърката.  dir.bg

 


Сходни връзки

Като муха без глава, Борисова се чуди откъде да подхване здравеопазването | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Като муха без глава, Борисова се чуди откъде да подхване здравеопазването
Автор: Anonymous да 2010-07-05 @ 10:19 EEST

Лекарите като интелигентни хора с висше образование трябва да знаят, че няма как в обществена болница да взимат повече от 7 пъти средната заплата за дадения регион, страна. Ясно е, че не са оценени, колкото колегите си "на запад", обаче така както са заламтяли за пари, накрая ще ходят в Монголия да лекуват, щото тука доверието в лекаря ще свърши. Пък и образованието им е дадено от Държавата, редно е някакво чувство за дълг да има, ама ади, в края на краищата това е морално остарял актив.

Голяма част от болежките могат да се лекуват и от личния лекар (при когото бая народ "забравя" да си плаща таксичката от 2,40). Не за всяко разстройство или главоболие трябва  се припка при специалист. ;–)))


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди