изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:32 EET
Корпоративни интереси завладявали парламента    
Парламент
Мнозинството в 41-то НС е истински „шампион” по броя на лобистките пробиви на частни и корпоративни интереси в законите в сравнение с предходните парламентарни мандати. Това отчита в редовния си мониторингов доклад за работата на Народното събрание Институтът за модерна политика.


Само за периода март-юни 2010 г. от наблюдаваните от 38 законопроекта в зоната на „сивото законодателство” попадат 19, като 3 от тях засягат правата на гражданите, а 16 нарушават принципите на добро управление, пише в доклада, с който „БЛИЦ” разполага.

Дават се за пример поправките в законите за нотариалната дейност и за лова, за автомобилните превози, за обществените поръчки, за земеделските земи и др.

Подчертава се и безпрецедентният случай с фалшифицирания от представители на мнозинството законодателен текст в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите, при който легитимно гласуваната и приета от водещата комисия забрана за реклама на наркотични вещества беше подменена в „Държавен вестник” с текст, който позволява подобна реклама.

Като положителни страни на този парламент наблюдателите отчитат разширяването на публичния достъп до информация за работата на НС и управлението на финансите му, а също и напредък в преодоляването на проблема с гласуването с чужди карти.

Организацията на парламентарния контрол върху правителството е неефикасна, пише още в доклада. 170 депутати (почти ¾ от общия състав на НС!) не са участвали изобщо в него.

Най-много питания има от Коалиция за България – 81, тоест на техен депутат се падат по повече от 2 въпроса за периода.Най-активен е бил Антон Кутев с 9.

„Синята коалиция” е втора по активност в парламентарния контрол със 73 въпроса и 6 питания, общо 79. Те имат и шампион с 25 въпроса - Лъчезар Тошев.

ДПС се нарежда на предпоследно място по активност в парламентарния контрол - 6 актуални въпроса и 2 питания за периода март-юни. Последни са ГЕРБ с 4 актуални въпроса и 3 питания, общо 7. /БЛИЦ
 


Сходни връзки

Корпоративни интереси завладявали парламента | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Корпоративни интереси завладявали парламента
Автор: Anonymous да 2010-07-04 @ 22:49 EEST
БОЖЕ ГОСПОДИ КОЛКО СЪМ ГРОЗНА!!!!!!!
Корпоративни интереси завладявали парламента
Автор: Anonymous да 2010-07-05 @ 14:45 EEST
Грозна ама с пари, а ние хубави  ама без пари.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди