изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:40 EEST
Президентът наложи вето за отпуските    
Парламент Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание някои от промените в Кодекса на труда. Държавният глава не е съгласен с новите разпоредби на закона, които засягат правото на отпуска. С промените бе решено отпуските, натрупани до тази година, да се изчистят до края на 2011 г.  За следващата година ще могат да се отлагат не повече от 10 дни.

По мнението на президента обаче, с новия закон се нарушават трудови права на гражданите, гарантирани от Конституцията и от задължения на българската държава по международни договори.
Първанов споделя категоричната позиция на КНСБ, че ограничаването на правото на ползване и обезщетение за вече натрупани отпуски ще има негативно действие за работниците и служителите. Той смята, че направените предложения от синдикатите са рационални и би следвало да се отчетат при измененията на кодекса.

Вчера по време на дискусия за заетостта президентът обяви, че има сериозни резерви към някои от поправките в Кодекса на труда. Той добави, че първо ще чуе мнението на експертите си за тях и после ще реши дали да наложи вето. По време на дискусията Първанов предложи и нов модел пазар на труда.

БСП и ДПС вече обявиха, че се готвят да сезират Конституционния съд за новия ред за отпуските.

Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че са предупреждавали правителството, че "влизат в противоречие с редица приети в българското законодателство международни документи", предаде "Фокус". По думите му, промените в закона в крайна сметка ще стигнат до "някой съд".


--------------------------------------------------------------------------------
В последните месеци държавният глава наложи вето върху още няколко закона - измененията в Закона за радиото и телевизията, за митингите и манифестациите, за Министерството на отбраната, поправките в НПК и закона за развитие на академичния състав. Депутатите приеха само аргументите му за митингите и част от тези за военния закон. dir.bg

 


Сходни връзки

Президентът наложи вето за отпуските | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди