изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:32 EEST
ОСЪДЕНА ЗА ОПИТ ДА УБИЕ СЪПРУГА СИ ВЛЕЗЕ ЗА 5 ГОДИНИ В ЗАТВОРА    
Ред и сигурностНаказание 5 години лишаване от свобода в затворническо общежитие от открит тип при първоначален общ режим ще изтърпи 40-годишната Румяна Маринова, след като Върховният касационен съд измени частично присъдата на Добричкия окръжен съд.

Върховните магистрати потвърдиха присъдата в останалата й част.

Добричкият окръжен съд призна  на 05.03.2009 г. Румяна Маринова за виновна, че на 18.12.2001 г. предумишлено е направила опит да убие бившия си съпруг, като деянието е останало недовършено; че през декември 2001 г. е подбуждала друго лице да извърши убийството, а в периода януари – април 2002 е подбудила Ивелина Иванова Данаил Илчев и Георги Николов да сторят това. По първото обвинение тя получи наказание от 8 години „лишаване от свобода”, които трябва да изтърпи при първоначален строг затворнически режим. По другите две обвинения на Румяна М. бе наложено административно наказание глоба общо 2000 лв.

Петчленният съдебен състав призна за виновни Ивелина Иванова на 37 години, Данаил Илчев на 33 години и Георги Николов на 32 години, че в условията на продължавано престъпление след предварителен сговор помежду си са подбудили и държали в заблуждение Румяна Маринова, че ще убият съпруга й с цел да набавят за себе си имотна облага и й причинили вреда в големи размери 13 952 лв. Съдът постанови Ивелина Иванова да изтърпи наказание от 1 година условно „лишаване от свобода” при 3 години изпитателен срок, Данаил Илчеви Георги Николов трябва да излежа по 1 година „лишаване от свобода” при първоначален общ затворнически режим.

По делото е установено, че през декември 2001 г. Румяна Маринова е направила предумишлен опит да умъртви като отрови с татул съпруга си, той е получил натравяне, но е успял да се възстанови. В началото на 2002 г. тя платила 13 952 лв. на другите трима обвиняеми, за да я отърват от съпруга й. Ивелина Иванова, Данаил Илчев и Георги Николов са взели парите за лична облага, като са въвели Румяна Маринова в заблуждение, че ще изпълнят поръчката й. На 30.04.2002 г. те инсценирали опит за покушение срещу Стамен С. по пътя Варна – Добрич. Тогава са задържани Румяна Маринова и Ивелина Иванова, а ден след това и двамата мъже.

Румяна Маринова е от Добрич, неосъждана, има полувисше образование, разведена.

Ивелина Иванова е от Варна, има чисто съдебно минало, тя е завършила средно специално образование, разведена е.

Данаил Илчев от Варна е осъждан, има средно образование, неженен.

Георги Николов от Варна е неосъждан, завършил средно образование, нежен, в момента е в чужбина.

На 18.12.2009 г. Апелативен съд – Варна, пред който четиримата обжалваха, потвърди изцяло присъдата на Добричкия окръжен съд.

Румяна Маринова, Данаил Илчев и Георги Николов са обжалвали това решение пред Върховния касационен съд с искане да бъдат оправдани или делото да бъде върнато на въззивната инстанция. Касационната проверка обаче не констатира претендираните нарушения – ограничаване на правото на защита, недостатъчни доказателства, липса на мотив у Румяна Маринова Върховните магистрати намират за неубедителни аргументите на адвокатите на подсъдимите. Съобразявайки се с практиката на Европейския съд по правата на човека, Върховният касационен съд смята, че „обвинените лица следва да бъдат премирани с определяне на по-леко наказание, което в достатъчна степен да компенсира продължителността на наказателното производство и произтичащия от това негативен ефект по отношение на гарантираното им по чл. 6, т. 1 от ЕКПЧОС право на разглеждане на обвинението в „разумен срок”. Предвид това и  смекчаващите отговорността на Румяна Маринова обстоятелства, Върховният касационен съд намира, че наказанието й следва да бъде намалено от 8 години на 5 години лишаване от свобода. В акта си от 25.06.2010 г. върховните магистрати са посочили, че оспорването на присъдата от Данаил Илчев и Георги Николов е неоснователно и я потвърждават в останалата й част.

 

06.07.2010 г.                                              Пресслужба Добрички окръжен съд

ОБВИНЯЕМ ПО ДЕЛОТО “ТАТУЛ” СИ ИЗБИРА ЗАТВОР

Глоба за адвокат, провалил последното заседание на дело за опит за убийство

РАЗПИТАХА 13 СВИДЕТЕЛИ ПО ДЕЛОТО ЗА ОТРОВИТЕЛСТВО

ЗАПОЧНА НОВО ГЛЕДАНЕ НА ОПИТА ЗА УБИЙСТВОТО НА АРЕНДАТОР

Продължава делото срещу обвинената в опит да отрови съпруга си добричлийка

ВТОРИЯТ СЕЗОН НА СЪДЕБНИЯТ ТРИЛЪР “ТАТУЛ” ТРЪГНА С: В НАЙ-СКОРО ВРЕМЕ ЩЕ УМРЕШ. ЗНАМ ТЕ КЪДЕ ЖИВЕЕШ

 

ФАЛСТАРТ НА ДЕЛОТО СРЕЩУ ОТРОВИТЕЛКАТА

 

ДОБРИЧКИТЕ МАГИСТРАТИ ПОВТОРНО ЩЕ ГЛЕДАТ “РУМЯНА-ОТРОВИТЕЛКАТА”

 

МЕГА-АДВОКАТСКА БИТКА ПО ДЕЛОТО НА РУМЯНА-ОТРОВИТЕЛКАТА

 

РУМЯНА - ОТРОВИТЕЛКАТА ЗАСТАВА ПРЕД СЪДА

 

ПАК ОТЛОЖИХА ДЕЛОТО СРЕЩУ РУМЯНА ОТРОВИТЕЛКАТА

 

ТРИЛЪРЪТ "РУМЯНА - ОТРОВИТЕЛКАТА" ЩЕ ГЛЕДАТ ДОБРИЧКИТЕ МАГИСТРАТИ

 

ДЕЛОТО СРЕЩУ РУМЯНА САВОВА ПРОДЪЛЖВА ПРЕЗ ФЕВРУАРИ

 

БОЛЕН СЪДЕБЕН ЗАСЕДАТЕЛ ОТЛОЖИ ДЕЛОТО НА ОТРОВИТЕЛКАТА РУМЯНА

 


Сходни връзки

ОСЪДЕНА ЗА ОПИТ ДА УБИЕ СЪПРУГА СИ ВЛЕЗЕ ЗА 5 ГОДИНИ В ЗАТВОРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди