изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:07 EEST
Сините питат: А откъде ще намерим едни 280 млн. евро?    
Политика “Основната новина от вчерашните енергийни разговори е, че до септември българската страна трябва да плати 280 млн. евро за първия реактор на АЕЦ “Белене“, обяви пред БНТ лидерът на СДС Мартин Димитров.


„Това значи, че независимо от липсата все още на инвеститор за централата, ние трябва отнякъде да намерим тези пари и оборудването да бъде получено“, добави той.

По думите му, има опасност това да предопредели решението за централата.

„А и откъде ще бъдат намерени тези пари“, попита още той.

Димитров потвърди отново, че сините няма да подкрепят актуализацията на бюджета и най-вероятно ще гласуват против.

„Причината е, че не може да бъде подкрепено повишаване на разходите. Еврокомисията вчера ни каза, че ако догодина има бюджетен дефицит над 3%, ще последват санкции“, аргументира се Димитров.

Dnes.bg припомня, че вчера премиерът Бойко Борисов и първият вицепремиер на Русия Виктор Зубков се срещнаха и обсъдиха съвместните енергийни проекти.

"Водят се активни разговори с Европейската комисия и със сръбския премиер за миноритарно участие в проекта АЕЦ „Белене“, беше коментарът на Борисов след срещата. 

След като двамата дискутираха бъдещето на АЕЦ „Белене“ и "Южен поток", премиерът ни обяви, че се надява до септември да има резултат по всички задачи, които стоят пред финализирането на централата – привличане на европейски инвеститори, точна цена за след седем години (когато е пусковият срок), точен разчет за електроенергията и финансирането по етапи.

Виктор Зубков пък коментира, че на срещата са постигнати много положителни резултати за АЕЦ „Белене“.
 

В същото време, в интервю за британското издание на Financial Times, министър-председателят ни каза:

"България "вече не е заинтересувана" от проекта за петролопровод, свързващ Черно с Егейско море /Бургас-Александруполис, бел. ред./.

Борисов даде ясно да се разбере, че страната планира да излезе от проекта "Бургас–Александруполис" и да сложи край на 3-годишното партньорство с Русия и Гърция, след като екологичната оценка за петролопровода бъде изготвена в началото на следващата година. http://www.dnes.bg

 


Сходни връзки

Сините питат: А откъде ще намерим едни 280 млн. евро? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди