изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:10 EEST
ВАС потвърди изцяло санкцията за картел при изграждането и поддръжката на съоръжения за воден отдих    
Ред и сигурностВърховният административен съд потвърди санкция на Комисията за защита на конкуренцията от 345 000 лв., наложена на дружествата „НОЛА 7” ЕООД, СД „ЛЮТО – Георгиев и сие”, ЕТ „ВЕБАКОМ – Едуард Тодоров” и Сдружение „Национална асоциация СПА и уелнес центрове”, гр. София  за извършени нарушения по чл. 9, ал. 1 от ЗЗК (отм.)

 

Проучването на КЗК установи, че предприятията са провеждали серия от срещи под формата на заседания на УС на Сдружението, в което членуват, на които са съгласували определяне на цени и търговски условия. Създали са и прилагали механизъм за антиконкурентно сътрудничество чрез система от етични правила и възможност за разпределяне на пазари чрез бойкотиране на конкуренти и манипулиране на търгове. Сдружението е упражнявало контрол по изпълнението на тези решения и уговорки, вкл. и чрез събиране и обмен на „чувствителна информация” относно предприятия - длъжници, некоректни платци и др.

В своето решение съдът потвърждава установеното от КЗК, като изтъква, че наличието на обмен на сведения от поверителен характер чрез браншовата организация ограничава възможността за свободно и независимо участие на дружествата-конкуренти на пазара и пречи на формирането на индивидуално стопанско поведение, продиктувано от естествените икономически процеси. Високата прозрачност на пазара способства за координиране и унифициране на търговската политика на стопанските субекти в нарушение на правилата на конкуренция, като определя поведението им според това на останалите участници.

Въз основа на влязлото в сила решение на Комисията, на основание чл. 104 от ЗЗК, всички физически и юридически лица, на които са причинени вреди, дори когато нарушението не е било насочено директно срещу тях, имат право да подадат искове за обезщетение по реда на Гражданския процесуален кодекс.

 

7 юли 2010 г.

 

Пресцентър на КЗК

 

 


Сходни връзки

ВАС потвърди изцяло санкцията за картел при изграждането и поддръжката на съоръжения за воден отдих | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди