изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:41 EEST
Зам.-шеф на парламента подаде оставка след скандал за ходатайство    
Парламент

   След като се разбра, че се е опитал да спре ТВ репортаж за своя приятел Сергей Бранков, Лъчезар Иванов подаде оставка от постовете зам.-председател на НС и председател на софийската организация на ГЕРБ



  Народният представител Лъчезар Иванов подаде оставка от постовете зам.-председател на Народното събрание (НС) и председател на софийската организация на ГЕРБ.

Това се случи след като се разбра, че Иванов се е опитал да спре излъчването на репортаж по "Нова телевизия" за своя приятел – митничаря Сергей Бранков.

Скандалът набра скорост, когато директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов съобщи пред "Нова телевизия", че Иванов е ходатайствал за назначение на своя приятел Бранков на поста шеф на митница "Калотина" или поне за началник смяна.

По думите на Танов пред телевизията разговорът с Лъчезар Иванов е бил по инициатива на народния представител.

"Каза, че гарантира за този човек, аз отговорих – да, няма проблеми, ако е принципен и коректен ще се развива, ако е нелоялен – няма шансове", описа Танов разговора.

Ходатайството на депутата от ГЕРБ обаче усложнило служебното положение на Бранков, който "оттук нататък беше под сериозно наблюдение и това предизвика и проверките срещу него", каза още Танов.

Танов заяви, че "над него никой не е оказвал натиск за назначения" и че Иванов не се е опитал, след като му е отказано, да упражни натиск чрез други лостове.

Досега Лъчезар Иванов заемаше постовете заместник-председател на парламента, шеф на софийската организация на ГЕРБ и председател на здравната комисия в НС.

Иванов не каза дали ще се оттегли от председателския пост в здравната комисия

Той заяви, че се отказва от двата поста заради скандалите от последните дни. По думите на Иванов, с оставките си той иска да защити своето име и честта на ГЕРБ. Партията трябва да продължи пътя си на нов морал, допълни той.

Името на митничаря Бранков се разчу след репортаж на Диляна Гайтанджиева,

която засне огромната му къща в Бояна. Пред репортерката митничарят каза, че живее със заплата от 600 лв. и му е трудно, а джипът "Фолксваген туарег", който струва около 100 хил. лв., му бил даден от приятел за ползване.

Проверка на "Нова" е изяснила, че имотът в Бояна се води собственост на бизнесмен, вносител на кафе. Бранков твърди, че живее в него, за да го пази.

Преди излъчването на репортажа Лъчезар Иванов се обадил в телевизията, за да го спре. По-късно той се опита да оправдае действията си, като каза пред "Нова", че се искал да опази авторитета на парламента.

Междувременно стана ясно, че съпругата на Бранков е юрист в комисията в парламента, на която Иванов е шеф.

Цветанов: Лъчо осъзна грешката си, подобно обаждане е недопустимо

Членовете на Изпълнителната комисия на ГЕРБ са готови да приемат  оставката на Лъчезар Иванов за двете позиции, които заема в момента, заяви в Министерския съвет Цветан Цветанов, вицепремиер и зам.-председател на партията.

Всички назначения в Агенция "Митници" са ставали с решение на директора на агенцията Ваньо Танов, добави Цветанов. Никой не му е оказвал натиск или му е давал препоръки кого да вземе или да не вземе, тази тема беше изяснена, още когато той стана началник на митницата.

И двете обаждания на Лъчезар Иванов  - за назначаване на митничар и по материала на една телевизия, са недопустими, коментира Цветанов. По първото обаждане няма последствия, посочитой.

По-голямото прегрешение е да се обаждаш на журналист и да манипулираш или да спреш репортаж, защото ние живеем в демократична страна, член на ЕС, посочи Цветанов.

Днешното решение на Лъчезар Иванов да си подаде оставката не се е случвало в нашия политически живот, заяви още Цветанов.

Оставката на Лъчезар Иванов като председател на ГЕРБ - София, няма връзка с твърденията за опит от негова страна да ходатайства за назначаване в митниците на свой приятел и да спре журналистически материал, коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.

Той уточни, че Иванов сам преди около месец е поискал да освободи поста в градската партийна организаиця поради многото си ангажименти. Ние не го наказваме, уточни Велчев.

Подаването на оставка от Лъчезар Иванов е постъпка, която трябва да се уважава, коментира пред журналисти заместник-председателят на парламента Екатерина Михайлова. По думите й много хора в подобни ситуации не постъпват така.

Напускането на управленческите позиции е достатъчна санкция, когато си навредил на политическата сила, на която принадлежиш, коментира пред журналисти депутатът от "Синята коалиция" Веселин Методиев.

По думите му това е достойна позиция. Методиев обаче посочи, че не разбира защо Лъчезар Иванов не напуска и председателското място на здравната комисия.

Относно призива на левицата Иванов да напусне и парламента, Методиев смята, че Лъчезар Иванов трябва да остане депутат, защото другото е прекалена санкция, която по думите му надминава здравия разум.

От Коалиция за България призоваха Лъчезар Иванов да подаде оставката и като председател на парламентарната комисия по здравеопазване, и като депутат, заради "натрупали се" скандали около него.

Депутатът от левицата Антон Кутев посочи случая с пътуването на Иванов до САЩ заедно с бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев на разноски на неправителствени организации и определяната като лобистка поправка в Закона за наркотичните
вещества и прекурсорите, публикувана в "Държавен вестник".

Лъсва истината за това, че има натиск и върху медиите, и върху митниците, коментира пред журналисти депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев.

По думите на Курумбашев очевидно става въпрос за търговия с влияние. Според него случаят с Иванов трябва да бъде разгледан от комисията по парламентарна етика.

Според Курумбашев е повече от ясно, че върху Лъчезар Иванов е оказван натиск от страна на премиера Бойко Борисов. Можете да видите днес статии в медии, които са близки до премиера, които казват, че Лъчезар Иванов трябва да си подаде оставката, което еясен знак, че има зелена светлина, дадена от друго място, отбеляза той.

"В случая Лъчезар Иванов е сготвен от своите", коментира Курумбашев.

Не знам какво е това прегрешение, което те кара да си подадеш оставката като заместник-председател на Народното събрание и в същото време ти дава право да бъдеш председател на комисия, посочи Курумбашев. http://www.vesti.bg

Зам.-шеф на парламента от ГЕРБ замесен в трети лобистки скандал

 


Сходни връзки

Зам.-шеф на парламента подаде оставка след скандал за ходатайство | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Зам.-шеф на парламента подаде оставка след скандал за ходатайство
Автор: Anonymous да 2010-07-07 @ 14:15 EEST

Волен Сидеров бе голям поборник за честно управление. Защо мълчи по случая?


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди