изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:14 EEST
Борисов свали Лъчезар Иванов от всички постове    
Политика

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е призовал зам.-председателят на парламента Лъчезар Иванов да подаде оставка от три възлови поста, които заема.



Разговарях с г-н Иванов, че това, което се създаде около него като напрежение, се отразява пряко на партията, че е правилно да си подаде оставката от всички длъжности, които заема", каза Бойко Борисов пред журналисти по повод скандала с Лъчезар Иванов, който днес подаде оставка като зам.-председател на парламента и като шеф на софийската организация на ГЕРБ заради информацията, че е опитал да спре репортаж за митничар.

"От партията няма да го изключвам, защото няма вредни последствия от това, което се е опитал, според него, да помогне на приятел. Понеже при мен приятелства няма, ще приемем оставката му и като председател на комисията по здравеопазване", каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

На въпрос дали Лъчезар Иванов е оказвал натиск над журналисти, той отговори: "Първо, той не е оказвал натиск. Второ самият журналист ме информира за този натиск и аз го помолих в своя репортаж изрично да каже, че г-н Иванов се е опитал да окаже натиск. Така че – не само няма натиск върху медията, точно обратното – имат санкцията от моя страна - от най-висшата инстанция на партията и на правителството, да пуснат този материал. Така че нека и останалите да действат като мен и държавата ще изглежда по различен начин”.

Той уточни, че в събота и неделя ще бъде обсъден въпросът с това кой ще смени  Иванов като зам.-шеф на НС. Вече имало две-три предложения.
Междувременно Изпълнителната комисия на ГЕРБ прие оставката на Лъчезар Иванов. Оттам уточниха, че считат, че той прави това в интерес на Народното събрание и ГЕРБ.

"Самият факт, че се подава оставка има две оценки - първо - достойно поведение от този, който е сгрешил, и второ, че не се разпъват политически чадъри върху него. Бих предпочела обаче да го нямаше този случай. В личен план никога не бих допуснала намеса в свободата на словото", коментира председателят на парламента Цецка Цачева.

По-рано БСП призова Лъчезар Иванов да подаде оставката си и като депутат заради "натрупали се" скандали около него. Антон Кутев посочи случая с пътуването на Иванов до САЩ заедно с бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев на разноски на неправителствени организации и определяната като лобистка поправка в Закона за наркотичните вещества в "Държавен вестник", където неговото име също бе замесено.

По-рано вицепремиерът Цветан Цветанов заяви, че засега Иванов остава депутат.

"В натиска над медиите Иванов е първолак, в сравнение с Бойко Борисов. Лъсва истината за това, че има натиск и върху медиите, и върху митниците", коментира на свой ред Петър Курумбашев от КБ.
Той припомни, че директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов е потвърдил, че Иванов е лобирал за назначаване на свой приятел на определени позиции в митниците. По думите на Курумбашев очевидно става въпрос за търговия с влияние и случаят трябва да бъде разгледан от комисията по парламентарна етика.

Според Курумбашев е повече от ясно, че върху Иванов е оказван натиск от страна на Борисов.
"Можете да видите днес статии в медии, които са близки до премиера, които казват, че Иванов трябва да си подаде оставката, което е ясен знак, че има зелена светлина, дадена от друго място. В случая Иванов е сготвен от своите", коментира Курумбашев.
Попитан дали депутатът от ГЕРБ има политическо бъдеще, социалистът отговори: "Той се подрежда в редицата на Румяна Желева и Божидар Нанев и тази редица предстои да се попълва".

От ДПС също заявиха по-рано, че Иванов трябва да подаде оставка от всички постове. Депутатът Христо Бисеров не изключи възможността случаят да има развитие, тъй като все още не е приключила работата на анкетната комисия, която проверява случая с нелегалната поправка за наркотичните вещества.

Подаването на оставка от Лъчезар Иванов е постъпка, която трябва да се уважава, коментира пък Екатерина Михайлова от Синята коалиция. По думите й много хора в подобни ситуации не постъпват така.
"Напускането на управленческите позиции е достатъчна санкция", добави колегата й Веселин Методиев.
Относно призива на левицата той да напусне и парламента, Методиев смята, че Лъчезар Иванов трябва да остане депутат, защото другото е прекалена санкция, която надминава здравия разум.  dir.bg

Зам.-шеф на парламента подаде оставка след скандал за ходатайство

Зам.-шеф на парламента от ГЕРБ замесен в трети лобистки скандал

Застрашена ли е свободата на словото в България?

1. Да 67,87%
2. Не 25,94%
3. Безразлично ми е 5,88%

 


Сходни връзки

Борисов свали Лъчезар Иванов от всички постове | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Борисов свали Лъчезар Иванов от всички постове
Автор: Anonymous да 2010-07-07 @ 18:00 EEST
Поздравления, г-н Борисов!
Борисов свали Лъчезар Иванов от всички постове
Автор: Anonymous да 2010-07-07 @ 19:41 EEST

Свободата на словото не е застрашена. Застрашени са някои маймуни от падане, тъй като клона отеснява и далавера няма за всички....

 Иначе аз бях сигурен, че без намигване от страна на "Бате Бо" този никога нямаше да се сети да си подаде оставката. Основен принцип в политиката: "Никога не си признавай!"


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди