изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:22 EEST
ПОЛОВИНАТА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО Е ЗАПОЗНАТО С ТЕЛ. 112    
Ред и сигурност47 на сто от българите са адекватно информирани за предназначението на единния телефон за спешни повиквания 112. Това съобщават след проведено първо национално проучване на общественото мнение.

Делът на информираните е по-висок от средния сред най-младите респонденти на възраст между 18 и 29 години и сред трудово активните хора на възраст между 40 и 49 години. Сред добре информираните попадат и висшистите, столичаните и жителите на големите градове и хората с жизнен стандарт около и над средния, сочат още данните на проучването. По-голямата част от хората, взели участие в проучването - 59 % са наясно, че телефон 112 е единен номер, който функционира в 27-те държави-членки на ЕС. Пет пъти по-малко са хората (12 %), които не са добре запознати и мислят, че телефон 112 функционира само в България. По-често това са жителите на градовете извън столицата. Най-често хората са научили за тел. 112 от медиите. Заключението на социолозите е, че всеки пети от пълнолетните българи не е информиран за съществуването и дейността на системата за спешни повиквания. 12 % от анкетираните са посочили, че не знаят за съществуването на такъв телефон, а други 8 % се затрудняват да отговорят за какво служи той. По-често заявяват, че не знаят за съществуването на телефон 112 най-възрастните, нискообразованите жителите на селата, представителите на етническите малцинствени групи и бедните.
Във връзка с изискване на ЕК и на Европейската асоциация на спешните номера за засилване на мероприятията за популяризиране на тел. 112 през летния период в страните-членки, "Национална система 112" стартира съвместни информационни проекти с големи търговски вериги, летището в столицата и туристически фирми. Информационни стикери и видеоклипове за тел. 112 ще бъдат разпространявани на обществени места с висока концентрация на хора. Ще се разясняват функциите, предназначението и обхвата на услугата 112, като инициативата ще продължи до края на лятото.
 


Сходни връзки

ПОЛОВИНАТА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО Е ЗАПОЗНАТО С ТЕЛ. 112 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди