изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:55 EEST
Стоян Александров: Ние сме перверзна банкова система!    
Интервюта Заливахме хората с нагла реклама – искайте кредити! И те искаха... като че винаги всичко ще е о’кей

Българските банки обраха доста ругатни от страна на водещи икономисти. „ШОУ” се обърна към един от най-известните банкери - ексфинансовия министър Стоян Александров, за да чуе мнението на банковата гилдия. Александров е завършил Стопанската академия в Свищов. В началото на 90-те години оглавява данъчното управление в Министерството на финансите, а през 1992 г става министър на финансите в правителството на Любен Беров. След това е директор на Централната кооперативна банка, а по-късно става председател на Надзорния съвет на D-банк. Преподава „Корпоративни финанси” в УНСС.

- Г-н Александров, банките в България стабилни ли са?
- Относително. За момента са стабилни – в този смисъл казвам ОТНОСИТЕЛНО. Бъдещето им зависи от развитието на икономиката. Не може да се срине, да се скапе икономиката ни и в същото време да се говори, че банковата система е стабилна и тя няма да бъде засегната от кризата. Защото какво е банката? Банката върти парите на икономическите субекти.

- Райфайзен банк, Корпоративна банка, Уникредит Булбанк сами изнесоха информация, че раздават милионни дивиденти на своите акционери...
- Имат резултат, защо да не си раздадат дивиденти?! Корпоративна банка има 60 милиона печалби и е раздала 30 милиона дивиденти. И какво - аз да завиждам ли на това? Да казвам ли, че не е правилна тази постъпка?! Аз като имам 5 милиона печалба, и да искам не мога да се меря с тях. Банките раздават дивиденти, така са преценили. Имат си достатъчно капиталова база, ресурс... Това, че е криза, не значи, че не трябва да раздават дивиденти. Напротив – изплащайки дивиденти, те демонстрират голяма увереност в своята стабилност и точно това (раздаване на дивиденти) трябва да се разглежда като вид реклама за банката. Смисълът на такава реклама е, че

много клиенти ще се насочат към тях, защото по време на криза са стабилни.

Докато другите банки, които капитализират печалбата си, би трябвало да се разглеждат като по-рискови.

- Щом е така, защо същите тия банки вдигат лихвите по кредитите? Нали са стабилни?!
- Това е въпрос, на който аз не можах да дам отговор. Защо? Още преди година и нещо казах, че това е безумието на България. В началото и на сегашния финансов министър, и на премиера им направи впечатление точно това. След което обаче те бяха убедени, че цялото това мероприятие е напълно естествено. Моята позиция я подкрепят малко хора. Следователно, нормално е да се приеме, че има „грешка” в нашия чип. (Смее се).

- Значи е съвсем нормално аз да се събудя една сутрин и да получа писмо от стабилната банка, че ми се вдига лихвата по кредита?!
- Трябва да погледнете на нещата по друг начин! Ние гледаме лихвите по кредитите отделно от лихвите по депозитите.

- Които обаче не скачат!
- А?! Как да не скачат? Много малко хора са си задали въпроса за парите на банката. Те вероятно не знаят, че 90%, 95% - това са привлечени пари, чужди пари. Те са на граждани, на фирми, на други банки. Не може, след като се вдига цената на почти целия ресурс, банката да продължи да държи ниски лихвите по кредитите. Защото тотално умира! Защото банката е дала 6% по кредита, когато ресурсът й е на 3%. Сега, когато ресурсът ни струва 6%, ние не можем да оставим старите лихви. Така е в повечето банки. Ако имате повече пари, аз мога да ви намеря банки, които ще ви дадат 10% лихви по депозитите. Не може банката да плаща 8-9 % по ресурса, а същите тези пари ги е дала под формата на кредит на 2-3% по-ниски нива на лихви - преди това.

Какво е цената на ресурса - това е цената на депозитите (единият компонент по лихвите по кредитите). Другите компоненти, това са – първо, за всеки един привлечен лев от страна на банките те плащат, по-точно блокират по безлихвени сметки на БНБ, след това банката има разходи. Трябва да си покрива разходите, трябва да се калкулира и някаква печалба и най-накрая лихвата винаги съдържа основния компонент – това е рискът. Има различни видове риск. Не може, когато целият свят отива в дълбока криза, да не се повишава частта от лихвата, която да отрази този риск. В това отношение

ние сме перверзна банкова система, защото навремето маржът между лихвите по депозитите и лихвите по кредитите беше един.

Това беше при по-нисък риск. Сега, когато рискът в икономиката скочи изключително много, този марж се затвори. Което означава, че банките поемат в себе си – на база на лишаване от печалба, на база на изяждане на резерви – поемат цялата тази тежест от скъпия ресурс и от увеличения риск. Защото ти може да си дал 10 кредита на цена 10%, но един кредит ако ти гръмне и не може да ти го върнат, той ще ти изяде не само цялата печалба от останалите 9, а ще те вкара вътре. Това не искат хората да го разберат. Шествията и идеите да се заковат лихвените проценти са пълно неразбиране.

- Финансистът Любомир Христов безумен ли е?
- НЕ! Той не казва това. Той казва друго. Той казва – да е ясна базата, по която се променя лихвата. А истината е, че не се знае тази база. Но той не казва да се фиксира. Сега... Любо отиде малко в крайност. Но в цял свят лихви по стари кредити се преразглеждат. Когато договорът предвижда такава клауза, всеки един кредит има преглед. Няма банка, която да ти каже – ако искаш, погаси си кредита. Няма да има санкции. Но не е съгласна да ти го продължи при настоящите условия. Пък ако ти си толкова отворен и тази банка не ти харесва, намери си друга банка, която да ти даде кредит при сегашните условия, даже при по-добри. Но няма да намериш. Сега е свободно. Напускаш банката, от която си взел кредит, и отиваш в която си искаш друга банка да си рефинансираш кредите. Дори не виждам една банка, която аз мога да ви издействам, за да ви опрости кредита. Нали банката казва, че ще ви вдигне лихвата по кредита, Вие казвате – не! Не искам.

Тя ще ви каже – добре, погасете си кредита, ако искате, го рефинансирайте, няма да има санкция, няма да има наказателна лихва. Намерете ми една такава банка. Няма такава. Банките казват така – пазарът се промени. Довчера ние получавахме ресурс от чужбина на 1-2%. В момента въобще не можем и един лев да получим отвън, камо ли на 1-2%. А българите не си държат парите в банките при лихви по депозитите на 1-2%. Ние даваме 6-7%. Е, кажете ми тогава какво да правят банките? А ако решите вие да си изтеглите депозитите от тази банка, тя не може да каже – ама аз вашите пари ги дадох на Иван като кредит, иди при него да си върне кредита, за да ти дам парите. Ако банката ви каже така, тогава ще си промените подхода към нея.

В целия свят банковата система работи на принципа да бъде защитен вложителят, а не кредитополучателят! Затова думата банка е синоним на сигурност, на стабилност. Не е случайно това, че никой няма право в името на фирмата си да слага думата банка. Освен банките, разбира се! Аз като банкер гледам интереса на тези, които са си дали парите при мен. Защото аз с какви очи ще ги гледам тези хора?! А този, който е взел кредит и не иска да го връща? Не трябва да има милост към него, той не ме интересува.

Защото и той е длъжен да отчита обстоятелствата!

Така че недейте да отивате в крайност и да обвинявате банките.

- Имаше време, когато критикувахте банковата система?
- Аз навремето смятах, че може да се предприемат действия от Централната банка да не се допуска да се влезе в т.нар. спирала на лихвите по депозитите, при това наддаване на лихвите. И ако не се беше вдигнала цената на ресурса тогава, нямаше да има необходимост от вдигане на цената на лихвите с такива размери. Защото някои банки направо отидоха на удвояване на лихвения процент. Защото смениха базата – това, за което Любо Христов пише. Нали – от една база на лихвените проценти на международни пазари. Но те нямат нищо общо с тези пазари, защото ние нямаме достъп до тези пазари, реално погледнато. И се отиде до съвсем други лихвени измерения. Дори вземете и при нас – банките привличат ресурса на висока цена. Дават 7-8% лихви по депозитите и понеже няма на кого да дадат тези пари, излязоха на междубанковия пазар и ги предлагат вече на база. Но ние, банките, ги пазим тези скъпи пари за черни дни. Ако лошият кредитен портфейл стане 15-20-25%?
Ние трябва да имаме резерви, за да го покрием.

- Значи, никаква милост към тези, които взимат кредити? Да се уважават само хората, които си дават парите на вас, банкерите?
- Хората, които си влагат парите при нас, са ни се доверили. А другият просто е взел тези пари. Какво ще стане, ако банката му каже: извинявай, но имам трудности, върни парите. Той ще каже – гледай си работата, защото аз имам договор с теб. Нищо не мога да направя за теб (банката), защото с взетите пари съм купил машини, направих други неща. А действително ние не можем да му кажем нищо на този кредитополучател. Ние сме виновни, защото преди години имахме много голяма експанзия.

Подведохме хората, че с лека ръка могат да вземат кредити.

Понеже БАНКА звучи гордо и стабилно, всичко е О.К. Значи, щом банката ти предлага от сутрин до вечер да взимаш пари под път и над път- насажда се усещането, че икономиката ще върви безпрепятствено напред и ти просто се доверяваш на банковата система като цяло. Защо да не се възползвам да поживея малко по-добре от това, което ми позволява чергата?!

Аз навремето казах, че се срамувам, че работя в банковата система заради тази нагла реклама, която от сутрин до вечер ни заливаше. По радио, по телевизия, по вестници! То не бяха кредити по телефона, кредити за 24 часа, кредити на леглото , под леглото, с обезпечение, без обезпечение... И говоря за същите тези безумни банки, които сега се водят за едни от много големите банки... Вие можете да видите как са били активни на рекламния пазар преди три години, не е нужно да ви ги казвам. Сега същите тези банка тръгнаха да свирят точно обратната музика. Нали – дават големи лихви по депозитите, от сутрин до вечер ни казват: депозирайте при нас - и какви ли не продукти измислят. Това не ви ли говори нещо – едни и същи банки с лека ръка раздаваха кредити, взривиха пазара и подведоха много хора и същите тези банки след това, като видяха дебелия, започнаха да плащат всякаква цена на ресурса само и само да не цъфне голата истина, че политиката, която са водили, не е била най-добрата.

- СиБанк имаше високи лихви по депозитите...
- Не, не искам да цитирам. Те са няколко големи банки, които бяха най-агресивни в раздаването на кредити и след това бяха най-агресивни при депозитите. Ако видите и сега тези, които правят най-агресивна реклама – ще трябва да се позамислите защо го правят.

- В момента също ни заливат с реклами за ипотечни кредити?
- Това е подла реклама. Отидете при тези, които много рекламират кредити, и ще видите за какво става въпрос.

Ще ви направят на маймуни!

Тези банки нарочно правят тази реклама. Но истината е, че не дават леко и лесно кредити. Рекламата е за имидж – много отстъпки и т.н. Има някои клиенти, които са се опарили и дойдоха при нас. Казват: добре, тази банка така активно рекламира, предлага страхотни условия. Оказва се, че не е точно така.
Вижте – всеки си има представа. Вие вярвате ли поне 10% на всяка реклама? Ето какви перилни препарати, какви хапчета за отслабване рекламират. Ако ги вземем, всички ще приличаме на чирозчета! Така че и при нас, за съжаление, много от колегите амортизираха нацяло името БАНКА – на престижност, на доверие, на коректност.

- В света банките така ли агресивно рекламират?
- Не. Ако това, което рекламират, не отговаря на реалните услуги на банките, те ще бъдат разпънати. Там са жестоки в това отношение – не може банката да те подвежда. Ако аз съм разследващ журналист, ще видя две банки в България, които активно рекламират, ще се поинтересувам от разочаровани клиенти и тогава ще се види, че между рекламата и действителността нещата са различни. Това е реклама за суперидеални клиенти.

- Има ли в България суперидеални клиенти?
- Почти няма. Има пазарлъци в банката. Нито лихвите са тези (които се рекламират), нито се дават толкова лесно кредити. Ние, банките, малко повече пудра и грим употребяваме. Много се рекламира.
Това, че се ритаме по кокалчетата и под масата и си правим мръсотии, и че подвеждаме клиенти и други работи – това е част от цялата щуротия в държавата. Няма как да сме по-различни и ние. По някакъв начин трябва да покажеш, че си по-атрактивен.

Но все още банките са остров на стабилността в държавата.

Довчера се гордеехме с това, че имаме фискален резерв, че имаме стабилни публични финанси, че имаме стабилен банков сектор. Публичните финанси гръмнаха – вече не са стабилни. Все още банките са едно от малките островчета на стабилността, повтарям го съвсем сериозно. Но

всеки си знае колко е бременен – на някой му личи в третия месец, на друг не му личи дори в осмия...

Така или иначе след 9 месеца ще родим нещо – то ще се види. Март месец догодина ще видим кой какво е родил.

- Имате чувство за хумор. Сигурно е много приятно да се работи с вас?

- О, не бих казал. Ако сте студент, ще ви е трудно. Ако сте клиент - също!

- Защо толкова много (90) студенти скъсахте на последните изпити? (прякорът на доц. Александров е Малката секира, б.а.)
- Аз не съм ги късал. Те се скъсаха. Имат други интереси децата, в други времена живеят. Най-важното е да се научат да мислят логично. Един студент трябва да се научи да мисли в съответната област, която учи. Вие не можете да научите езика, ако не започнете да мислите на този език, ако не сънувате на този език. Нали? По същия начин – не можеш да станеш добър икономист, ако не сънуваш на езика на икономиката.

- И какво сънува Стоян Александров?
- Аз вече не сънувам. Мен сън не ме хваща. Човек като остарява, вече не му се спи.

- Сега, по време на криза, в какво е най-добре да инвестираме?
- По-добра инвестиция от това да си намериш подходяща банка, която да е стабилна, с добри лихвени проценти, няма. И най-стабилните банки имат държавна гаранция – що се касае за 100 000 лв. Ако вие имате три милиона, аз ще ви ги разбия в 30-те банки и тези три милиона ще ви бъдат гарантирани на 100%.

- Те ще бъдат гарантирани, но като стоят в банката, от тях няма да направя печалба?
- Вие ще ги вложите на не по-малко от 6%. Почти всички банки дават такива депозити за тези пари. А можете да си намерите някои хубави наши банки, които ще ви дават 10-12% лихви по депозитите – гарантирани проценти и самата банка е гарантирана. Мога да ви покажа една-две банки. Отивате, пазарите се и става. Официално не се прави реклама за 10-12%. Рекламата е да речем за 8% на лихвата по депозита, но можеш да се спазариш с банката и там ще ти кажат, че ти дават тази висока лихва. Но държавата не ти я гарантира, защото излиза извън правилата. Но въпреки това дават. Защото при всяка една банка за определени суми и за определени срокове лихвата е по договаряне. Ако сте търсач на силни усещания и искате да треперите всяка вечер, ще ви кажа къде да си вложите парите. Няма никакъв проблем.

- Доколкото разбирам, от кризата ще спечелят само богатите?
- Има една народна приказка – пари при пари отиват. Не може някой, който няма нищо, да спечели.

Нула с каквото и да я умножиш, си е нула.

На която и степен да я вдигнеш, пак си е нула. Нали?!

Е, имаше едни, които мразеха богатите и искаха да направят всички поравно бедни. Все още обаче не съм видял такъв романтик, който иска да направи всички богати. Но може и такива да се явят на следващите избори.

Едно интервю на Мария ДРУМЕВА  / http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Стоян Александров: Ние сме перверзна банкова система! | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Стоян Александров: Ние сме перверзна банкова система!
Автор: Anonymous да 2010-07-07 @ 19:56 EEST

Понеже кучетата-финансисти са "надушили" че някъде в населението има около 30 млрд. лева спестявания, започва се кампания на психотерор. Отвсякъде се говори за банковата система. Аз не се сещам, но се мъча да си спомня, този господин в кое правителство беше Министер на финансите...


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди