изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:34 EEST
ДВА СВЯТА    
КултураГергана Николаева, СОУ „Св. Климент Охридски”, трето място в конкурса на тема „Хората с увреждания имат…”




Два свята – видим и невидим.
Излизаме на улицата и се сблъскваме с видимия свят – забързани намръщени хора, мръсни улици, бездомни животни, поток от преминаващи с бясна скорост автомобили. И докато всички говорят за видимия свят и неговите проблеми, преминаваме без да спираме покрай „невидимия свят” – светът на всички хора с бастуни, патерици, инвалидни колички. Те са много и различни: едните – затворени в себе си, изгубили надежда и вяра в живота, недопускащи никой до тях, сами с мъката и проблемите си; другите – вярващи в чудото, търсещи правата си, опитващи се да направят живота си по-лесен, да сбъднат мечтите си. Докосва ли сърцето ни болката на тези хора? Да, но само за момента, в който минат покрай нас. Гледаме ги със съжаление или безразличие, понякога обръщаме или свеждаме глава, а след това забравяме. И всички си мислим, че от нас нищо не зависи. И продължаваме да живеем във видимия си свят и да преминаваме покрай невидимия. Ние ходим, виждаме и чуваме, но това не значи, че сме по-добри от тези, които не могат. А те са сред нас. И ние трябва да се научим да живеем с техните проблеми, да се борим заедно с тях, за да стане животът им по-лек. Защото те се нуждаят не от съчувствие, а от това някой наистина да им покаже, че и те са като всички нас, че и те могат да бъдат полезни, че животът, макар и в инвалидна количка, продължава. А този някой сме всички ние. Нека се научим да живеем с тези хора, да виждаме тяхната красота. Защото истински красивото е невидимо за очите. А тяхната красота е в тяхната душа.


 


Сходни връзки

ДВА СВЯТА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДВА СВЯТА
Автор: Anonymous да 2010-07-09 @ 09:54 EEST

Позволявам си да напиша няколко реда,към тази творба на Гергана,най-напред,защото самата аз спадам към групата  на хората с увреждания.
Мила Гергана,благодаря за твоята съпричастност и усетност,към нас,по-"различните" Слагам думата "различни",в кавички,защото всъщност не сме. Повечето от нас,са търсещи,искащи и можещи хора Не сме загубили вярата и надеждата си в живота. Ние ОБИЧАМЕ живота,борим се за равен шанс,да го реализираме,така,както мечтаем. Не сме затворени в себе си и искаме обществото ни да се отвори към нас,да има достъпнна среда ,без архитектурни бариери. И най-вече без бариери в душите на околните. Поздрави! Спаска Давранова.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди