изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:53 EEST
БЪЛГАРИЯ Е ПЕТА ПО ЧИСТОТА НА ВОДИТЕ ЗА КЪПАНЕ    
НовиниБългария е на пето място от всички страни-членки на Европейския съюз след Гърция, Кипър, Франция и Малта по процент на съответствие на водите за къпане.

Това сочи обобщен доклад на Европейската комисия за качеството на водите за къпане в ЕС за миналогодишния летен сезон. Информацията бе изнесена вчера от Димитър Димитров, началник на отдел "Държавен здравен контрол".
Процентът на съответствие на водите за къпане у нас е 90,3%. Само четири зони с води за къпане в Румъния (8,2 процентa) съответстват на по-строгите препоръчителни изисквания в сравнение с 91 процента съответствие на зоните за къпане по Черноморското крайбрежие у нас.
Единствено в България и Словения водите за къпане, разположени на сушата, съответстват сто процента на задължителните изисквания, сочи доклада.
В България 93,89% от зоните за къпане са по Черноморското крайбрежие, а останалите - във вътрешността на страната. През сезона за къпане най-малко веднъж на две седмици от всяка една зона за къпане се вземат проби - микробиологични и химични. Според нормативните изисквания, дори само една проба от зона за къпане да показва отклонения от качеството, тази зона се причислява към негодните за къпане, уточни Димитров.
През 2009 г. от всички води за къпане у нас само една зона не е отговаряла на задължителните изисквания (южният плаж на Варна), през 2007 г. те са били девет, а през 2008 г. - шест. Намалява броят на зоните за къпане, които не съответстват на по-строгите препоръчителни изисквания на ЕС - през 2009 г. техният брой е бил девет, през 2007 г. и през 2008 г. - 21.
Най-сериозни проблеми по отношение на качеството на водите за къпане през последните три години са регистрирани в района на Варна, става ясно от изнесената вчера информация.
Припомняме, че едно от местата, където качеството на водата за къпане е на европейско равнище от години, е курортът Албена. Именно качеството на водата е един от основните показатели, които международно жури следи  при връчване на екологичния приз „Син флаг”, който многократно е присъждан на „Албена” от 1995 година насам. „Албена” АД сключва договор с фирма, която извършва изследвания веднъж месечно през периода от май до октомври и дава физико-химична характеристика на морската вода - температура, прозрачност, pH, разтворен кислород, наситеност с кислород. Определят се микробиологичните параметри на морската вода, изследва се замърсяването на атмосферния въздух и се определя концентрацията на прах, серен диоксид и азотен диоксид. Измерва се радиологичния фон на плажната ивица. Изготвят се ежемесечни информационни бюлетини за резултатите от изследванията, които се разпространяват по хотелите и на таблата по плажа.
Освен това в Албена бе монтирана и първата и единствена в България ултрафилтрираща система за питейна вода, която работи в най–новия 5-звезден хотел Фламинго Гранд. Инициативата е резултат от дълго сътрудничество между експерти от Холандия и България, чиято главна цел е подпомагане на крайморския район в развитието на международно признат устойчив и здравословен туризъм.
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ Е ПЕТА ПО ЧИСТОТА НА ВОДИТЕ ЗА КЪПАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди