изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:26 EEST
Сърбите плащат реактора за Белене    
НовиниРеакторът за Първи блок на АЕЦ "Белене" може да бъде платен със сръбски пари. В средата на септември ядреният реактор ще бъде готов и България ще трябва да плати за него 280 млн. евро. Това обяви премиерът Бойко Борисов още във вторник, след срещата си с руския първи вицепремиер Виктор Зубков. Вече са предплатени 300 млн. евро за реактора, но в бюджета не са преведени необходимите още 280 млн. евро.

"Няма ги и в НЕК и е ясно, че те няма да се платят, ако не намерим инвеститор, работим по проекта с ясното съзнание за това и ако трябва, ще се структурират и финансовите отношения с руските партньори", заяви енергийният министър Трайчо Трайков. В същото време Борисов обяви, че чака отговор на сръбския премиер Борис Тадич за включването му в проекта. Според специалисти в бранша именно взимането на миноритарен дял в централата от Белград ще реши проблема с търсенето на тези 280 млн. евро. Премиерът Борисов обяви, че цената на АЕЦ "Белене" няма да надвишава 7 млрд. евро. Така 4% от нея са точно 280 млн. евро, изчисляват специалистите. Преди около два месеца пък сръбски експерти обявиха, че за страната ще е много полезно да придобие поне 5% от проекта. Вчера сутринта пред бТВ Бойко Борисов заяви, че ще е много добре Тадич да даде положителен отговор за включването на Белград в АЕЦ "Белене". Това на практика ще осигури пазар за произвеждания от централата ток, за което правителството се бори. Във вторник премиерът заяви, че освен твърдата цена на централата в договора за Втора атомна трябва да бъде записана и формулата за образуване на цената на произвежданото от нея електричество, както и пазарът, където то ще се продава.
Кристиан КОСТУРКОВ

http://paper.standartnews.com

 


Сходни връзки

Сърбите плащат реактора за Белене | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Сърбите плащат реактора за Белене
Автор: Anonymous да 2010-07-08 @ 23:14 EEST
Га платят - явете се!!!!.........
Сърбите плащат реактора за Белене
Автор: Anonymous да 2010-07-09 @ 21:30 EEST

някой ще си купи реактор за 280 милиона :) 

нарооде -хванете се за  пръсти на краката  и стискайте здраво ......


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди