изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:32 EEST
В Германия ще открият паметник на руската императрица Екатерина Велика    
По света Германия на 9 юли ще бъде тържествено открит първият в страната паметник на руската императрица Екатерина ІІ Велика. Паметникът беше издигнат на 7 юли пред сградата на градската администрация в град Цербст в Източна Германия.

Монументът представлява бронзова статуя с височина 4,7 метра. Автор на проекта е членът на Руската академия за художествени скулптури Михаил Переяславец. Паметникът е отлят през 2009 година и предаден в дар на град Цербст през юни 2010 година.

Идеята за паметник на руската императрица се е появила през 1996 година. Инициатори станали действащите в Цербст Международно историчесто общество „Екатерина ІІ” и Руското дворянско общество. Всички разходи по издигане на паметника са поети от руската страна.

Екатерина Велика, родена като София Фредерика Августа и принцеса Анхалт Цербстка, е родена през 1729 година в Щетин. В Цербст е запазен родовият замък на предците на принцесата. На 16-годишна възраст тя е омъжена за руския велик княз и бъдещ император Петър ІІІ. През 1762 година в резултат на преврат тя сменила съпруга си на руския престол и управлявала Руската Империя до смъртта си през 1796 година.

БЛИЦ
 


Сходни връзки

В Германия ще открият паметник на руската императрица Екатерина Велика | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.24 секунди