изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:28 EEST
Държавите от Черноморския регион понижават прогнозите за зърнената реколта    
Новини Заради влошилите се в последните дни климатични условия повечето от държавите в Черноморския регион започват да понижават прогнозите си за зърнената реколта, макар и с малко. Това става ясно от изказванията на представители на индустрията и правителствата.


Зърнопроизводителите се сблъскват с необичайно топло време на някои места от региона и със силни и продължителни дъждове на други. Отделно през тази година щети върху реколтата са нанесли зимните студове и пролетното пълноводие, съобщава "Ройтерс". В България нараства притеснението за реколтата покрай последните проливни дъждове, обхванали североизточните части на страната. Зърнопроизводителите казват, че жътвата вече се бави и най-вероятно качеството на продукцията ще се влоши.

В Русия, която е най-големият износител на пшеница в региона, вече е намалена прогнозата за тазгодишното производство заради тежката суша в 14 региона на страната, заради което беше обявено и извънредно положение. По данни на местните анализатори, цитирани от "Ройтерс", през тази година ще бъдат прибрани 85 млн. тона вместо първоначално очакваните 90 млн. тона.

Някои не изключват, ако сушата продължи, реколтата да намалее и до 80 млн. тона. Въпреки това Русия най-вероятно ще изнесе 20 млн. тона зърно, предимно пшеница, тъй като има натрупани запаси от минали години, смятат зърнопроизводители и търговци в страната.

В Казахстан също се готвят за по-ниска реколта. Сушата, обхванала северните и западните части на страната, намали прогнозите и според последните данни на земеделското министерство ще бъдат прибрани 14.5-15.5 млн. тона зърно. За сравнение, през миналата година реколтата достигна рекордните 20.8 млн. тона. По данни на зам. земеделския министър на Казахстан Арман Евниев, цитиран от "Ройтерс", като цяло през тази година засетите площи са били по-малко.

За разлика от Русия и Казахстан, Украйна, която също е сред големите производители на зърно в региона, има обратния проблем. През последните дни на много места в страната има силни валежи, което забавя прибирането на реколтата. С подобни трудности вече се сблъскват и българските фермери от североизточните части на страната, както и румънските им колеги.

По данни на украинския министър на земеделието Микола Физиазник, цитиран от местните медии, в Южна Украйна има проливни дъждове, което принуждава зърнопроизводителите да прекратят събирането на зърното. Според него тазгодишната реколта ще намалее до 45.5 млн. тона при 46 млн. тона година по-рано. По думите на заместника на Физиазник- Виктор Слаута, най-голям спад се очаква при пролетния ечемик и пшеница. Според него лошото време ще даде силно отражение върху посевите и се очаква да бъде прибрани с около 20% по-малко зърно, увеличение обаче ще има при царевицата.

По данни на българските зърнопроизводители през тази година ще бъдат прибрани около 3.5-3.6 млн. тона зърно, като жътвата ще се забави в някои части на страната заради валежите от последните дни. Оценката, която даде земеделското министерство, е за около 4 млн. тона зърно. През уикенда агроминистърът Мирослав Найденов коментира пред "Дарик радио", че "ако заради лошото време комбайните не успеят в началото на следващата седмица да влязат в нивите в Добруджа, има опасност за прибирането на житната реколта". Отделно от това от асоциацията на зърнопроизводителите твърдят, че валежите ще повлияят негативно на качеството на продукцията,
което като цяло се оценяваше като добро досега.

Същевременно пък очакваните дъждове в Румъния накараха местните зърнопроизводители да ускорят прибирането на реколтата. Засега от местното сдружение на фермерите и земеделското министерство потвърждават прогнозата си за 6.7 млн. тона пшеница, съобщават медиите в Румъния. Според агенция "Ройтерс" обаче данните не оценяват ефекта от наводненията в някои части на страната отпреди няколко седмици. http://www.dnevnik.bg
 


Сходни връзки

Държавите от Черноморския регион понижават прогнозите за зърнената реколта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди