изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:19 EET
Тема за Дебелянов или съпоставка на Вазов и Пенчо Славейков на изпита по литература в Софийски университет    
ОбразованиеКандидат-студентите на днешния изпит по български език и литература в Софийския университет избират да пишат между тема за поезията на Димчо Дебелянов и съпоставка на цитати по стихове на Иван Вазов и Пенчо Славейков, предаде БТА.


Първата тема, по която могат да пишат кандидатите е "Трагизъм и просветление в поезията на Димчо Дебелянов". Тя беше изтеглена в 65-та аудитория на СУ от 18-годишния Асан Топов от село Вълкосел, Гоце Делчев.

Избралите да пишат втората тема трябва да направят съпоставка на цитатите: "Къде вървим не мислим твърде, посока няма в наший път" от "Линее нашто поколение" на Иван Вазов и "Пустиня е сърце без идеал" от "Сърце на сърцата" на Пенчо Славейков. Вариантът за тази тема беше изтеглен от Иван Бързаков от София.

Изпитът продължава четири астрономически часа.

Кандидатите трябва да създадат задълбочен, логически свързан и езиково коректен текст; да осмислят и коментират съдържащите се в задачите хуманитарни и обществени проблеми; да проявят знания в областта на националната културна и в литературната история, подчинени на конкретния проблем.

Препоръчително е кандидатстудентската работа да бъде в обема, определен от предоставения комплект от листове (8-10 страници), посочват от СУ.

Кандидатите трябва да изберат какъв интерпретативен подход ще използват на изпита - контекстуален, теоретично обоснован, аналитичен, съпоставителен, междутекстов.

Предлаганият формат на изпита е насочен към установяване на наличието на действени компетентности, а не на наизустени знания, отбелязват от висшето училище. dir.bg
 


Сходни връзки

Тема за Дебелянов или съпоставка на Вазов и Пенчо Славейков на изпита по литература в Софийски университет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди