изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 00:44 EEST
За първи път: Безкръвно оперират рак на простатата в Пловдив    
Здраве Възстановяването е 1 ден, а не 3 месеца, както е при отворените операции. В над 95% от случаите се запазва нормалната уринарна и еректилна функция

Най-авангардната методика в света за лечение на рак на простатата – високо енергийна прицелна ултразвукова терапия – HIFU Sonablate 500 /ХИФУ/ вече се прилага и в България. „Това е напълно безкръвна и безболезнена процедура за трайно излекуване на коварната болест”, обяснява урологът д-р Рангел Старев, консултант в пловдивската клиника „Медикус Алфа”, едно от двете български  лечебни заведения, прилагащи тази най-нова методика. Апаратурата пристига от Англия, когато има записани пациенти и с нея работят английски специалисти в екип с уролозите от клиника  ''Медикус Алфа''. Д-р Старев уточнява, че терапията не измества досегашните оперативни методики, но  е с безспорни предимства при клинично и хистологично доказани пациенти в 1- 2 стадий на болестта. Ултразвуковото лечение на простатен рак има следните предимства:

1. Процедурата трае до 3 часа и възстановяването след това е само 1 ден, а не 3 месеца /от които минимум 20 дни болничен престой/, както е при традиционната отворена операция. След ултразвуковата терапия на рак на простатата мъжът е работоспособен още на 5-ия ден. 

2. Над 95 % от оперираните пациенти са със запазена нормална уринарна и еректилна функция за разлика от класическата операция (радикална простатектомия), след която се установява временно или трайно незадържане на урина и полова немощ в около 30% от случаите.

Чрез високо енергийната прицелна ултразвукова терапия се прави аблация – унищожаване на простатната тъкан посредством силнофокусиран ултразвук. Злокачествените образувания буквално се стопяват, обяснява  действието на ХИФУ д-р Старев. На мястото на унищожените клетъчни структури се образува съединителна тъкан, в която няма туморни клетки.   

Ракът на простата е на първо място между неопластичните заболявания при българина като изпреварва рака на дебелото черво и белите дробове, отчита статистиката. От 2007 г. насам годишно в България се доказват около 5 000 нови случаи с карцином на простатата, посочва тревожните данни  д-р Старев. От тях само около 46 процента се намират в лечим стадий, тоест болестта не е напуснала органа и не са налице метастази. Около 75% от тази група могат да се излекуват при НАВРЕМЕННА ДИАГНОЗА и при квалифицирано компетентно лечение. Изключително важно е ранното откриване на болестта. Това става с редовни профилактични прегледи и изследвания на простато специфичен антиген. Консултациите е желателно да са минимум веднъж годишно при мъжете на възраст над 50 години, съветва урологът. 

Катя Стайкова

 


Сходни връзки

За първи път: Безкръвно оперират рак на простатата в Пловдив | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди