изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:15 EEST
Предлагат 800 лева глоба за пиян шофьор    
НовиниСанкциите за нарушения на шофьорите да бъдат увеличени от септември - това е едно от предложенията за изменение в Закона за движение по пътищата.  От 100 до 500 лева да стане глобата за неправилно изпреварване, предвиждат измененията, които бяха обсъдени днес на заседание на междуведомствената комисия за безопасност по пътищата, предаде Дарик радио.



Ще бъдат завишени  и санкциите за шофиране след употреба на алкохол. Ако пробата покаже до 0.5 промила, глобата ще е 150 лева, а водачът ще остава без книжка за 1 месец. Ако пробата е до 0.8 промила, глобата ще е 400 лева и до 5 месеца без шофьорска книжка. За алкохол до 1 промил - санкцията става 600 лева и до 10 месеца без книжка, а до 1.2 промила - наказанието ще 800 лева плюс 1 година без право за шофиране.
Над 1,2 промила алкохол законът предвижда наказателна отговорност.

На шофьор без книжка
ще бъде налагана глоба от 300 до 800 лв. От 200 до 600 лева и лишаване от правоуправление за срок от 2 месеца ще бъде санкцията за водач, лишен от правоуправление по административен или съдебен ред, или който не притежава свидетелство за управление от съответната категория. За управление на автомобила с отнета книжката, глобата ще е от 200 до 500 лева.
От 300 до 1000 лева ще бъде санкциониран пък собственик, длъжностно лице или водач, който предоставя колата си на човек, който няма книжка, употребил е алкохол или наркотици.

Парите от нарушителите пък да отиват във фонд за ремонт на инфраструктурата, предложи лично вътрешният министър Цветан Цветанов, който участва в заседанието. Той уточни, че е изпратено писмо до шефа на Национална агенция „Пътна инфраструктура" да бъдат запълнени дупките по част от пътищата за летния сезон. Според МВР лошото им състояние е сред основните причини за многото катастрофи.

Само преди дни обаче, от пътната агенция заявиха, че поради липса на пари се спира ремонтът на по-голямата част от пътищата в страната. Статистиката сочи, че от началото на годината до 11 юли при пътни инциденти са загинали 372 души. Добрата новина е, че това е с 13,6% по-малко от същия период на миналата година.

Началникът на „Пътна полиция” комисар Алекси Стратиев уточни, че събираемостта на глобите е стигнала 60%, като преди години тя бе много по-ниска, предаде "Фокус". Той добави, че КАТ настоява за разширяване на видеонаблюдението в цялата страна. Не е ясно дали тази година ще бъдат купени нови камери, но е изчислено, че една камера възвръща инвестициите си за 2-3 седмици от събраните глоби.

Междувременно от БЧК съобщиха, че заедно с Турския червен полумесец  са осигурила 24-часово дежурство на медицински екип на ГКПП-Капитан Андреево. От турска страна са дали оборудване, къщички и палатки за пункта. От БЧК са предоставили линейка. На пункта ще има има мотоциклети, които ще минават между колоните с автомобили и ще раздават вода, където има нужда.
Само преди дни обаче, здравният министър Анна-Мария Борисова заяви, че изтегля линейките, които досега дежуреха в местата с най-много катастрофи, поради липса на ефективност. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Предлагат 800 лева глоба за пиян шофьор | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Предлагат 800 лева глоба за пиян шофьор
Автор: Anonymous да 2010-07-13 @ 17:35 EEST

Браво! Глоби от порядъка на 1-3 пъти средната заплата за БГ.

Сега остава да направят ясна пътна маркировка, която да подновяват поне през 6 месеца. Например дясна непрекъсната линия покрай банкета помага много при заслепяване от насрещни фарове. Наличието на такава линия е фактор за намаляване на ПТП нощно време. Обаче нали е разход, сигурно само ще сънуваме правилно направена пътна маркировка.  

Предлагат 800 лева глоба за пиян шофьор
Автор: Anonymous да 2010-07-14 @ 11:48 EEST

Още древните римляни са установили, че възпиращо действа неизбежността на санккцията, а не тежестта й.

Тая проста истина не можаха да я разберат вече повече от 20 години нашите пишмян политици от всички цветове. Мине не мине някой месец и започнат да разтягат локума за тежките санкции. Нищо няма да се промени, докато санкциите не започнат да се прилагат за всички нарушители и при всяко нарушение. Другото е немощ и/или невежество - медийно, управленско, правно, социално (без претенция за подреждането по значимост!).


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди