изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:50 EEST
ГЕРБ заземи оспорван законопроект    
Политика След три месеца на обсъждания и скандали ГЕРБ вчера изтегли от парламента определяния като лобистки текст, който връщаше правото на арендаторите на първи купувач на ниви. Двама от тримата вносители на поправките в закона за собствеността на земеделските земи, Десислава Танева и Димитър Аврамов, съобщиха пред парламентарната комисия по земеделие, че оттеглят идеята си, тъй като не са успели да постигнат съгласие с правната комисия.


Депутатите юристи бяха единодушни, че текстът е противоконституционен. По-рано вчера земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че очаква текстът да бъде оттеглен след послание на премиера Борисов срещу законовите поправки, определяни от медиите като лобистки, което той отправил на заседанието на парламентарната група на ГЕРБ във вторник.

Около законопроекта, внесен в парламента още в средата на април, се развихри сериозен скандал. На първо четене поправката беше гласувана само с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Дори най-твърдият партньор на управляващите - "Атака", отказа да я подкрепи. Тогава премиерът я защити и отхвърли възможност за редакция. "Шест-седем крупни фонда искат да изкупуват земята, а ние сме се съобразили с искането на арендаторите, на хората, които реално обработват земята", каза премиерът пред медиите дни след гласуването.

Вчера членове на управата на асоциацията на зърнопроизводителите, които бяха сред силните привърженици на идеята, коментираха, че са разочаровани от развитието на събитията, тъй като законопроектът е бил "правилна стъпка към развитие на модерно земеделие". Преди това асоциацията на фондовете за земи заяви готовност да атакува промяната, ако се наложи, и пред евроинституциите.

Вчера лидерът на СДС Мартин Димитров каза пред "Дневник", че парламентарната група на "Синята коалиция" е поискала от комисията за конфликт на интереси да провери тримата вносители на текста. От фондовете за земя вече напомниха, че третият инициатор на поправката - депутатът Стоян Гюзелев от ГЕРБ, е съдружник в "Сортови семена Бургас" ООД. Компанията е един от най-големите производители на семена за зърнени култури и в момента обработва 7000 дка.  http://www.dnevnik.bg
 


Сходни връзки

ГЕРБ заземи оспорван законопроект | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди