изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:00 EEST
Скандалната оферта на "Хану про" спечели националния мултиплекс    
ИкономикаЕфирът ни е монополизиран. Свързани фирми ще управляват всички мултиплекси у нас. Това стана факт вчера, след като Комисията за регулиране на съобщенията хариза поредния лиценз за цифрово разпространяване на националните радио и телевизия на "Хану про". Комисарите решиха да изберат за победител в конкурса "Хану про", въпреки че офертата на тази фирма нарушава скандално Закона за радио и телевизия и е технически неточна, както "Стандарт" вече предупреди. Взетото вчера решение на КРС не бе официално оповестено, но от пресслужбата го потвърдиха. Мотивите към вота на комисарите обаче останаха забулени в тайна за обществеността.


"Хану про" вече спечели един от конкурсите за национален мултиплекс и през него ще разпространява цифрово частните радио и тв станции. Другият конкурс спечели "Тауърком", която вече е част от "НУРТС България". Дружеството е 50/50 собственост на кипърската офшорка "Манселорд лтд." и "Виваком" /доскоро БТК/. Официално за "Хану про" се знае, че е латвийска компания, но неофициално тя също гравитира около собствениците на другия лиценз. Така едно и също лице ще контролира целия ефир - излъчването и на частните медии, и на обществените - БНТ и БНР. Скандалната концентрация обаче явно не е притеснила комисарите от регулатора. Не е тайна също, че и двамата държатели на лицензите се финансират през една и съща банка.
Както "Стандарт" вече информира, офертата на "Хану про" предвижда територията на страната да се покрие с едва 90 предавателя. Според специалисти в бранша това е крайно недостатъчно. И преведено на прост език означава, че сигналът няма да е с добро качество. За сравнение, в друга от офертите е предвидено предавателите да са близо 700.
Сред неточностите в предложението на "Хану про" е и, че то директно противоречи на ЗРТ. Законът предвижда общественият мултиплекс да излъчва до 4 тв и 4 радиопрограми на БНТ и БНР. В офертата на "Хану про" обаче е посочено, че мултиплексът им ще излъчва 10 програми. Има и други технически абсурди - 4 от програмите да са на стандартна дефиниция и 6 - на висока дефиниция /HD/. Същевременно се предвижда излъчването да е с поток от 19 мегабита, при стандарт от 6 мегабита за телевизия с хай-дефинишън. Безспорно е, че клиентите едва ли ще получават добро качество на излъчването. В същото време обаче "Хану про" очаква да прибере 6 млн. евро годишни такси.
Така комисарите дадоха на един кръг да контролира целия ни ефир и да прибира тлъсти пачки. Освен това те обвиха в пълна тайнственост решението си. Макар че е взето още на обяд, официално съобщение за него не се появи. Пресцентърът на комисията обясняваше, че се пише съобщение, но до край на работния ден такова нямаше, а служителката изключи телефона си. Председателят на КРС Веселин Божков, срещу когото има повдигнато обвинение и все още решава въпроси, свързани с националната сигурност на страната, обясни, че е в среща. Със същото отговаряха и някои от комисарите, с които "Стандарт" опита да се свърже.
Екип на "Стандарт"
 


Сходни връзки

Скандалната оферта на "Хану про" спечели националния мултиплекс | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди