изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:56 EET
55 ГОДИНИ ЧЕСТВА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА    
НовиниУниверситетската ботаническа градина в Балчик чества през тази година своята 55-годишнина. По този повод на 27 юли в Балчик ще се проведе академично тържество.

Програмата предвижда да се поднесе венец пред паметната плоча на основателя на Университетската ботаническа градина в Балчик проф. Даки Йорданов. След това ще бъде изнесено академично слово на тема „2010 – международна година на биологичното разнообразие: глобалната стратегия за опазване на растенията – една позитивна история”.
Ще бъде открита и изложба „История на растителността по българското Черноморие”, след което гостите ще могат да се разходят из Ботаническата градина.
Една от най-богатите, втора в Европа след тази в Монако, колекции от едроразмерни кактуси и сукуленти притежава Ботаническата градина в Балчик към Софийския университет “Св. Кл. Охридски”. Тя е създадена през 1955 г. на територията на парка в бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария. Днес на обща площ от 65 дка са разположени колекции на растителни видове от цял свят. Една от големите атракции е колекцията от едроразмерни кактуси и сукуленти. В градината могат да се видят екзотични растения като бонбоненото, каучуковото и книжното дърво, рядко срещаната метасеквоя, древното гинкго, едроцветната магнолия и много други. Тя впечатлява с богатството от багри на цветни лехи, виещи се храсти и стари дървета.  Тук се отглеждат около 3000 растителни вида, принадлежащи към 85 семейства и над 800 рода с невероятно разнообразие от цветове и форми. В момента там се създава зимна колекция от кактуси, които целогодишно ще бъдат на открито.
Около 700 вида кактуси и сукуленти наброява колекцията на Ботаническата градина.  Това са видове, характерни предимно за Америка и Мексико. Предполага се, че са донесени тук още със създаването на градина. Ученици на основателя на градината акад. Даки Йорданов си спомнят, че в средата на 60-те години на миналия век едроразмерните кактуси са транспортирани в страхотна жега от Софийската ботаническа градина до Балчик с конски вагони. Растенията били на около 10 години. Сред тях имало такива с размери от сантиметри до метър. Кактусите са най-богатото на видове растително семейство, разказват еколозите. И посочват, че има 60-годишни кактуси с размери от около 8 сантиметра, които растат на година с микрони. Най-едрите екземпляри са високи около 4 метра. Такава е еуфордията.  Най-тежки пък са екземплярите опунция. Има такива, които тежат около половин тон. Според ботаниците, най-старите екземпляри в градината са на около 70 години и повече, тъй като при създаването на колекцията те са били 20-30-годишни. За възрастта им говори и фактът, че един от сукулентите – агаве, по-известен като столетник, цъфти веднъж в живота си и след това умира. Обикновено цъфтежът е когато растението достигне възраст от 65-70 години. Преди години е имало масов цъфтеж на столетници, тъй като растенията, които са донесени тук са били на една и съща възраст.
Сред най-интересните видове тук е уникалното дърво метасеквоя. Днес тя е запазена на малка площ в планините на провинциите Сечуан и Хубей в Китай. Откриването на жива метасеквоя се е превърнало в сензация – за първи път родът е бил описан през 1941 г. по изкопаеми остатъци и 5 г след това намерен жив в природата. От това примитивно по своето устройство растение има и в градината в Балчик. Донесено е от български изследователи при средиземноморска експедиция. Кипарисите, които са в градината в Балчик пък са донесени от резиденцията на владиката в Кричим. Ботаническата градина притежава и доста видове алое, което е широко разпространено в медицината и козметиката. Тук посетителите могат да видят растението на живо, а не само по рекламите на кремове и шампоани.
 В градината се отглежда най-старият екземпляр Едроцветна магнолия. Нейните великолепни бели цветове пръскат аромат и чар през юли.  Най-красивото растение по пясъчните крайбрежия е пясъчната лилия. Листата са синьо-зелени от восъчния налеп, с който са покрити. В летните жеги оцелява чрез дълбоко заровени луковици. За растежа си може да използва и солена вода. Пясъчната лилия е включена в Червената книга на България.
 В „Гетсиманската градина”  могат да се видят интересните  бонбонено и книжно дървета,  дървото-лале,  двуделния гинкго и др. Сред екзотичните растения е книжното дърво. Ботаниците могат да си произвеждат сами кафе от южноамерикански вид, който расте в градината. Или да похапхват екологично чисти банани, собствено производство. Банановото дърво е с много и вкусни плодове.
През летните  месеци Ботаническата градина в Балчик  разкрива цялото си великолепие и очарование от багри и аромати на едногодишни цветя, храсти и дървета. Цялото растително многообразие е съчетано с красиви алпинеуми, водни басейни, водопади, езерца с водни лилии, романтични мостчета, розариуми и аренариум. Тази красота неизбежно извиква представите ни за райската градина
 


Сходни връзки

55 ГОДИНИ ЧЕСТВА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди