изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 14:56 EEST
ДОБРИЧ ИМА СВОЯ ПЪРВИ САНИРАН БЛОК    
НовиниС около 45 милиона евро от еврофондовете през следващите години ще могат да се санират още около 500 жилищни сгради, увериха от ПРООН


Жилищен блок №32 в квартал „Балик” в Добрич е първият одобрен и последен завършен от общо 27 жилищни сгради, санирани по проект "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради". Вчера санираните изцяло два входа от него бяха официално открити от кмета Детелина Николова и представителя на ПРООН Цвета Наньова.
Блок 32 вх. „А” и вх. „Б” в кв. „Балик” е първата многофамилна жилищна сграда, обновена по проекта в Добрич. Сградата е панелна и е строена през 1982 г. Тя е осеметажна и има общо 48 домакинства в двата входа. Това е и най-голямата сграда, санирана по проекта досега.
Историята на санирането на бл. 32, който завистливи съседи вече наричали „Блока на милионерите”, е доста дълга и трънлива. Първоначалното решение е било да се санират четирите входа на блока с общо 100 апартамента. След дълги разговори и обяснения отстрана на общината и на проекта, все пак два апартамента от другите два входа не пожелали да се включат. Затова и санирани са само първите два входа на блока, обясни кметът. Тя добави, че когато се е стигнало до подписването на договореностите отстрана на съсобствениците с МРРБ и проекта се появили трудностите като недоверието отстрана на собствениците било сериозно. Сега сградата е санирана, благодарение на усилията на един от съсобствениците Димитър Георгиев, който, стана ясно, дори се наложило да заложили жилището си, за да подпомогне финансирането на проекта. „Като кмет на общината съжалявам, че много собственици от Добрич можеха вече да се похвалят с такава придобивка, но недоверието доведе до този резултат да имаме само един обновен блок”, каза кметът Детелина Николова. Тя добави, че предстои със средства от европейските фондове на стойност около 45 милиона евро тепърва да се отделят за мерки за енергийна ефективност. Стана ясно, че тези средства могат да стигнат за саниране на около 500 сгради в страната през следващите няколко години. Предстои общината да поеме ангажимент през следващите месеци да организира обучение на домоуправители на жилищни сгради, които са регистрирани по Закона за етажната собственост, за това как могат да кандидатстват  за такова финансиране. Длъжни сме като местна власт да подкрепяме и дори да атакуваме собствениците в тази насока, добави още тя. Димитър Георгиев, който през последните три години е бил посредник между собственици, община и проект, сподели, че е било много трудно, но резултатът си струва. Вече собствениците са установили, че има ефект от приложените енергоефективни мерки, доволни са от обезшумяването на сградата. Резултатите най-добре ще станат ясни по сметките за отопление през следващата зима. Предвижда се една година след завършване на обекта да се направи одит, който да установи реализираната икономия. Стана ясно, че максималната сума, която е трябвало собственици на жилище да платят за участие в проекта е била 4700 лева.
Общата стойност на извършените строително-обновителни дейности е 400 284 лева, а максималната сума, заплатена от отделен собственик на апартамент е 4 733 лева.  Сумата, която обитателите на двата входа са вложили, възлиза на 112 870 лв. С тези средства е подменена дограмата, извършена е изолация на стени и фасади, доиззидани са парапети на терасите, монтирана е PVC дограма, подменени са вертикалните щрангове на водопровода. Отделно с държавните средства по проекта е извършено укрепване на провиснали покривни панели, монтирана е PVC дограма и са боядисани стълбищните клетки и фоайетата във двата входа. Подменени са и входните врати и са монтирани нови пощенски кутии. Ремонтирани са и входната козирка, входните стъпала и водоплътния тротоар около сградата. Общината е участвала с финансиране от 41 302 лв., което е 90% от предвидените строително-ремонтни дейности за осемте общински апартаментите в двата входа. Общината е финансирала и благоустройствените мероприятия на прилежащите площи. Резултатът от реализираните мерки в сградата е, че тя е напълно обновена, с повишени енергийни характеристики, подобрена шумоизолация, защитена конструкция на сградата от атмосферни влияния,  подобрен вид и сигурност на обитване. Разчетите са, че трябва енергопотреблението на сградата да се намали с 45 процента.
„Две са групите проблеми, които срещнахме, а те са организиране на процеса и преодоляване на скептицизма на хората”, каза Цвета Наньова от ПРООН. Оказало се, че скептицизмът в Добрич е бил най-голям. Разчита се обаче, че сега, когато санирането на сградата вече е факт, този проблем да се преодолее, както е станало в други градове, където има обновени сгради по този проект
 


Сходни връзки

ДОБРИЧ ИМА СВОЯ ПЪРВИ САНИРАН БЛОК | 13 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДОБРИЧ ИМА СВОЯ ПЪРВИ САНИРАН БЛОК
Автор: Anonymous да 2010-07-15 @ 18:35 EEST

Нещо или аз не мога да разбера или сметката е грешна.Как общата сума,която собствениците са вложили е 112000,а всеки собственик е заделил най-много 4700лв.????

ДОБРИЧ ИМА СВОЯ ПЪРВИ САНИРАН БЛОК
Автор: Anonymous да 2010-07-16 @ 07:04 EEST
Няма нужда да опитваш да смяташ. Както не ти излизат сметките, знай че и така не целият блок (както пише в статията), а само 2 входа са участвали в проекта.
От тук нататък си правете извод мили хора колко е обективна нашата журналистика.
ДОБРИЧ ИМА СВОЯ ПЪРВИ САНИРАН БЛОК
Автор: Anonymous да 2010-07-16 @ 07:25 EEST
Понеже си злонамерен, да ти говори нещо изречението "Блок 32 вх. „А” и вх. „Б” в кв. „Балик” е първата многофамилна жилищна сграда, обновена по проекта в Добрич"?
ДОБРИЧ ИМА СВОЯ ПЪРВИ САНИРАН БЛОК
Автор: Anonymous да 2010-07-16 @ 10:35 EEST
Сметката е вярна.Сумата се определя според големината на апартамента.Поздравления за тези собственици,че са се доверили и са спечелели.За съжаление много малко са тези блокове,в които може да се получи такова разбирателство и съдружие,но това е един добър пример и сигурно сега много хора ще ги последват.
ДОБРИЧ ИМА СВОЯ ПЪРВИ САНИРАН БЛОК
Автор: Anonymous да 2010-07-16 @ 12:13 EEST

ТАКА ,КАТО СЕ ХВАЛЯТ ОБЩИНАТА ЗА САНИРАНЕТО НА ТОЗИ БЛОК, И ПО-СКОРО ЗА ТЕЗИ ДВА ВХОДА, ДА МОЖЕХА ДА СЕ ПОХВАЛЯТ, ЧЕ СА ПОМОГНАЛИ НА ЖИВУЩИТЕ /НА СЪЩИТЕ ДВА ВХОДА, ЧЕ И НА ДР. ДВА/, ДА ИМАТ И НОРМАЛНОТО ВОДОПОДАВАНЕ...........ТО ФАСАДАТА -ДОБРЕ, АМА КАТО НЯМА ВОДА -ОТВЪТРЕ............?

ДОБРИЧ ИМА СВОЯ ПЪРВИ САНИРАН БЛОК
Автор: Anonymous да 2010-07-16 @ 12:29 EEST

"Общата стойност на извършените строително-обновителни дейности е 400 284 лева, а максималната сума, заплатена от отделен собственик на апартамент е 4 733 лева"

Сумата, която обитателите на двата входа са вложили, възлиза на 112 870 лв

" Общината е участвала с финансиране от 41 302 лв., което е 90% от предвидените строително-ремонтни дейности за осемте общински апартаментите в двата входа"

  1. 40 собств.*4733лв=189320лв
  2. 8 общински=41302 лв

сметката май наистина не излиза

ДОБРИЧ ИМА СВОЯ ПЪРВИ САНИРАН БЛОК
Автор: Anonymous да 2010-07-16 @ 22:07 EEST
nesm dovolna ne smenixa trabite na kanalizaciata
ДОБРИЧ ИМА СВОЯ ПЪРВИ САНИРАН БЛОК
Автор: Anonymous да 2010-07-16 @ 23:12 EEST
ne vzeha po 4722 a po 5600 tova e pealnata syma.i sme mnogo dovolni . taka sme dovolni ce se kpim s markyca.BLAGODARIMVI....
ДОБРИЧ ИМА СВОЯ ПЪРВИ САНИРАН БЛОК
Автор: Anonymous да 2010-07-16 @ 23:14 EEST
DA PRAVI STE ZA VODATA.
ДОБРИЧ ИМА СВОЯ ПЪРВИ САНИРАН БЛОК
Автор: Anonymous да 2010-07-16 @ 23:28 EEST

как да излязат сметките като някой хора в общината трябва да се облажат

ДОБРИЧ ИМА СВОЯ ПЪРВИ САНИРАН БЛОК
Автор: Anonymous да 2010-07-18 @ 17:48 EEST

Много коментари много нещо, но ако не беше Димитър Георгиев, който си ипотекира апартамента за да се внесе вноската на няколко "изчакващи" съседи навреме едва ли проекта щеше да се реализира.

 

Браво Митко, ГОЛЯМ СИ!!! 

ДОБРИЧ ИМА СВОЯ ПЪРВИ САНИРАН БЛОК
Автор: Anonymous да 2010-07-19 @ 09:02 EEST

"Другари!... Днес завод за полупроводници, а утре - завод за цели проводници!" :-)))))

ДОБРИЧ ИМА СВОЯ ПЪРВИ САНИРАН БЛОК
Автор: Anonymous да 2010-07-22 @ 16:17 EEST
Димитър Георгиев, който си ипотекира апартамента -ГОЛЯМ ПАТРИОТ БЕ, ЗАЩО ЛИ.............? ЗА ЕДИН ГАРАЖ МОЖЕ БИ

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди