изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:36 EEST
Топбанкерът Стоян Александров: Медиите две седмици да не пишат нищо за Бойко Борисов!    
Интервюта
След 6 мандата той ще е мъдър премиер, а не шоумен


В предишен брой на вестник "ШОУ" топбанкерът Стоян Александров разкри част от перверзните механизми, по които банките правят свръхпечалби. Днес ексминистърът на финансите прави анализ на кризата в България. Завършил е Стопанската академия в Свищов. В началото на 90-те години оглавява Данъчното управление в Министерството на финансите, а през 1992 г става финансов министър в правителството на Любен Беров. След това е директор на Централната кооперативна банка, а по-късно става председател на Надзорния съвет на D банк. Преподава „Корпоративни финанси” в УНСС, студентите му викат Малката секира.


- На какъв етап от кризата се намира България в момента, г-н Александров?
- Това нито аз мога да кажа, нито съм прочел някой друг да се е ангажирал с мнение. Ако слушаме Дянков – той смята, че вече сме на фаза отлепване от дъното – най-меко казано. На преден план спрягат увеличаване на износа и спиране спада на безработицата. Ако това е тенденцията – всичко е окей. Въпросът е, че безработицата не е конюнктурна. Все пак сме в сезон, има временна заетост. А и предстоят съкращения в публичния сектор. Износът е увеличен – но се вижда, че той е от ограничен сектор на икономиката, най-вече от фармацията. Износът на лекарства не е свързан с ръста на цялата икономика. Той е малък сектор. Дали имаме достатъчно основания да смятаме, че се отлепваме от дъното на кризата, защото износът се увеличил, е трудно да определя. Надявам се, че при декларирането на доходи за 2010 г. вече ще има много по-голяма откровеност от това, което беше за 2008 – 2009 г.

- И големите играчи ще бъдат наказани?!
- Поставя се под сурдинка, че

най-големите играчи в акциза са всъщност най-големите играчи на винения пазар

Ментетата са не толкова от цеховете и от мазетата. Фалшивите бандероли са на големите играчи. Те си ги знаят. Много пъти ги хващаха, освобождаваха ги, но там играят много пари, много чадъри има – могат да си купят и политици, и следователи, и прокурори. То се виждаше. Довчера във всяка една мръсна игра играеше и полицай. Една от големите задачи на Цветанов е да си разчисти неговите структури. Навремето казваха, че във всяка една мръсна работа стои жена. Сега казват, че жената е заместена с полицай.

В тази част не може да се каже, че няма позитивни неща. Разбира се – повече от 50% от акциите са шум. Може би вината не е толкова в полицията, колкото в прокуратурата и то поради некомпетентност. Но пък и прокурорите ще ви кажат, че дознателите не си вършат добре работата – не събират достатъчно улики и доказателства. Ето, при най-фрапиращите дела няма резултат. Съдът, за да освобождава Маргините, явно, че няма достатъчно доказателства. Вие смятате ли, че един съдия при този обществен интерес с лека ръка ще ги оправдае? Защото утре мотивите ще излязат публично достояние.

- Как да си обясним напрежението между митниците и МВР?
- Винаги е имало такова напрежение. Но да кажем защо. Има пазене на собствена територия и информация. Не са били оставени това, което има полицията, да даде като информация на Министерството на финансите и обратно. Оттук идват и проблемите. Аз още през 1999 г исках да създадем финансова полиция. Но не можах да се преборя с МВР, защото те претендираха за монопол над тази информация. А пък ние знаехме, че ако вкараме финансова полиция, тя няма да е по-различна от стопанската и икономическата полиция. Колко звена на НС БОП, които се занимават с престъпността, след това отидоха в различни структури? Изнесоха се цели звена - от началника до последния подчинен. Е, как ние ще искаме да се борим с корупцията по високите етажи на властта? А финансовата полиция имаше тази задача – ние ще ви дадем тези, които са вътре в играта. Въпреки че с министъра Виктор Михайлов имахме прекрасни отношения, не можах да прокарам тогава идеята да има финансова полиция, която да не е зависима от МВР. След това почти всички финансови министри си опитваха да има такава. Но всичко това се бламираше главно от самата полиция.

Защото не им се изпускаше кокала!

Голяма част от полицията събираше информация и я използваха за шантаж, за изнудване, за рекет. То се вижда. Преди беше трудно да се говори за това нещо. Но е ясно, че наляво – надясно, от най-ниско до най-високо ниво, тази информация, която е събирана, е използвана в нечия услуга. Фактът, че някой напуска било НСС, било ГД БОП и си взима информационния масив с разработките и данните, и отива при мутрите, какво значи?!

Навремето при Емил Кюлев отидоха на работа 20 човека от службите. Това е публична тайна. И пак не го опазиха. Да не ви давам конкретни случаи. Тук става въпрос за принципни неща. Беше прогнила цялата полиция, да не говорим за наркотрафика. Пред Цветанов големият проблем беше първо тях да ги изчисти, да се види кой кой е. Може ли да му се възложи задача – дали ще бъде коректен. Един човек, който веднъж е сбъркал пътя и се е корумпирал, и е злоупотребил със служебното положение, той няма оправяне, защото е зависим. Той винаги ще бъде шантажиран от тия, които са му плащали и на които е помагал. Той или е с тях, или си отива. Така че тук не става въпрос да се сложи нов началник и - довчерашният корумпиран полицай става чист човек. Абсурд!

На Цветанов му предстои още доста работа да поизчисти тези структури. Но най-малкото новопостъпващите и тези, които са чисти, вече имат самочувствие. Защото довчера много полицаи бяха за съжаление. Защото ако работят честно и откровено, те бяха като онова прасе, което се бори с тиква. Но ако се върнем на тази част от управлението, която е свързана с укриване на доходи, със същинския бандитизъм - най-малкото се размърда, даде се малко увереност на обществеността да е по-активна. И повече очаквания да има обществото И второ – даде се кураж на честните, които не са малко в системата, които видяха, че техният труд ще получи признание.

- Оценката ви за работата на данъчните?
- И при тях нивото падна като квалификация и като компетентност, да не говорим за корумпираност. Научиха нещата от мафиотите. Мафиотите бързо ги открехват. Като отиде един данъчен, на другия ден му казват какво трябва да направи и колко може да получи и т.н. Трябват вътрешни чистки при данъчните. При всички случаи трябва да се сложи много по-голям ред, да се види кой за какво отговаря и какви последствия може да понесе. Но ето вече и данъчните с добро взаимодействие с полицията имат достатъчно удачни попадения. И прекратяване на схеми за източване на ДДС, и осветяване на редица сектори в икономиката, които бяха в сенчестата част.

Нима не се знаеше, че футболистите получават огромни възнаграждения, а не се осигуряват?!

Нима не се знаеше, че много хора на изкуството, най-вече певци, по същи начин получават хонорари? Нима не се знаеше, че една голяма част от строителството беше и все още е в сивата икономика? Специално за това има пропуски в закона – как да се изповядват сделки в строителството. Ами да си оправят законите. Може би точно когато ножът опре до кокала, ще погледнат по-внимателно законите. И ако нещо в законите е прокарано от чисто лобистки съображения, да бъде коригирано. Кризата има много ефективно въздействие и в тази посока – накара ни да се заглеждаме в неща, на които довчера не сме обръщали внимание.


- Абсурдно е обаче да се смята, че футболистите и певците укриват най-много данъци?
- Да, така е. Но защо те трябваше да бъдат изключени от общата схема? Защо те трябваше да бъдат богопомазани? Може ли един човек, който изкарва 300 лева, да го облагат, а този, който получава 30 000, да не се облага?! Те дали са за жалене?! Цели сектори ред правителства са ги виждали и са знаели за тях, но не са ги закачали. Нямам обяснение защо. Сега пък отиват в другата крайност – гонят се артисти, писатели, а се оставят големите играчи отново да се спотайват и да не плащат данъци.

Не може да се работи на принципа на махалото. Данъчната администрация сега я лашкат от един край на другия, от единия бряг на другия. Дайте сега кампанийно, защото полицаите подгонили някаква групировка, дайте сега ще правим тотална данъчна проверка на всички. Е, да, ама трябва да има някакъв капацитет – когато ти ги отклониш да проверяват Наглите или Нежните, или не знам си кои, те не могат да си изпълнят плановите проверки, задачите, които са си планирали. И ще хванеш 20 бандити, които са крали, а в същото време ще изпуснеш други, които са могли през това време да внесат данък. И в тези акции се търси сензацията. В повечето случаи е показно, за да отвлича вниманието. Аз мисля, че и лафът, който пусна Бойко за енергийните проекти, го направи точно в навечерието, когато се гледа актуализацията на бюджета. Защо?! Ами да се хванете вие, журналистите, като муха за една лепенка, и това да е тема номер едно. А истинските проблеми, истинският дебат по бюджета – доколко това ти гарантира реални реформи и излизане от кризата, остана нещо странично. Разбира се, аз не казвам, че няма източване на енергийни дружества. Говоря за двата проекта - Белене и Бургас-Александрополис.

- И толкова ли е страшно, ако не участваме в тях?
- Оказа се, че Бойко е криво разбран. Защото той каза – НЯМА. Но на другия ден каза – няма засега, защото в момента се прави икономическа експертиза. Ако тази експертиза случайно може да докаже, че не е точно така, или утре Москва скръцне със зъби, той ще си промени позицията. Защото Бойко където и да отиде(в чужбина) след някакъв разговор произнася новинка, но след няколко часа си я преразглежда. Така и тук. Надявам се, че телевизиите си пазят архивите. Те сега не смеят много-много да показват. Но след време ще извадят как Бойко сутринта е казал едно, на обяд - друго. Как вчера е казал едно, утре ще каже друго...

- Е! Нали Бойко Борисов е министър-председател и думите му тежат - би трябвало да са премислени, преди да се изречени и той да е отговорен за тях?!
- Ами хубаво! Направете му едно табу. Изолирайте го поне за две седмици. Нека две седмици името на Бойко Борисов не фигурира в телевизия и преса - и ще видите колко по-позитивен ще е той. Съберете се медиите и решете да изолирате Бойко за две седмици само. Това е като в парламента. В Народното събрание депутатите работят, когато няма камери. Когато има камери, става говорилня. По същия начин сложете една медийна завеса на Бойко. Защото те не работят, а се кефят, като се виждат по телевизиите.

Който и вестник да отвориш, вътре са или лицата от “Листопад”, или Бойко Борисов – другия сериал

- Ние, българите, живеем в сериал, така ли?!
- Да. „Стъклен дом” трева пасе пред утрешния филм за бате Бойко, който ще се направи. Документален филм, обаче. Нали - с всички изказвания, въртележки, корекции, заобиколки. Защото този тип управление е уникален. Той ще бъде записан в историята. Няма такъв като него. Но може да се окаже, че е позитивен. Това историята ще каже. Трябва да бъдем коректни в това отношение. Може би на този полулуднал народ точно това му трябва – шоу, акции. Всичките сме включени в един добър сценарий. За някой може да е сапунка, за други е нещо много повече. Но шегата настрана. На Бойко Борисов не му е лесно. Защото той първо няма елементарна представа как се управлява една държава, за да има реални очаквания. Защото, ако той има някакви очаквания и знае за какво става дума...

Да, има трудности, ще ги преглътне, ще продължи напред. Бойко се учи в движение. Така че, ако му дадем 5-6 мандата, може би до 2030 г вече ще имаме един сериозен, зрял, мъдър управляващ, който няма да е шоумен. Но сега засега трябва да приемаме положението в този му вид. Има една такава приказка, понеже си говорихме и за данъците. Султанът казва на слугите си : вижте какво казва народът за данъците, как коментира. И те му докладват : народът псува властта. Той заповядва: вдигайте данъците! После му казват: някои псуват, но други разказват и вицове за вас. Той пак: вдигайте данъците! Когато накрая му казват: всички са в кръчмата и пият, султанът вика: бързо сваляйте данъците, защото става страшно - няма кой да работи. Та и ние така – управляват ни къде на шега, къде на сериозно, имайки предвид, че може да бъде и много по-лошо.

- По-лошо от сега?
- Ама разбира се! Сега има десетки хиляди хора, на които имотите са ипотекирани, за които даже има и изпълнителни листове, но още не са извадени за продан. Нали разбирате какво става, когато трябва на хиляди хора да продадеш най-скъпото, най-милото, което имат - жилището им. А ако не се излезе от кризата, това ще стане неизбежно, колкото и да се отлага във времето. Дали този човек е бил подведен, дали е бил неразумен и затова е задлъжнял, дали спекулативни сделки е правил...

Но това са правилата. Ако тази криза продължи година-две, три... Какво ще стане? Ето, виждате: кредитният портфейл на банките прогресивно расте. Вече стигнахме 15% лоши кредити, те са официално обявени. По всички правила едва ли не банковият сектор е стигнал критичната си точка. Слава богу, че за нашата банкова система не е така – все още. Много неща (сценарии) могат да се развиват. Нима някой е очаквал, че в края на 1994 и началото на 1995-а ще се случи това, което стана? Говоря не само за фалита на банките, а и за кризата.

Може да се случи и най-лошото

Аз още преди година казах за банките, че неизбежно те ще загубят доходи, ще влошат портфейли, ще дишат на акумулатори. Всичко е въпрос на време. И сега го казвам. Когато светът преодолее кризата и започне да излиза нея - това ще дръпне България и може и да ни се размине. Може. Но ако, не дай си боже, това се забави, или към Гърция се включи още някоя и друга европейска държава. Какво става тогава?!

- Гърция започна да разпродава островите си, за да се измъкне от кризата?
- Гърция е много интересен феномен. Вие виждате как един народ е полудял, защото явно е лъган, живял е в изкуствен стандарт. И сега, когато трябва да бъде заздравена икономиката, той прави стачки.
Какво смятат гърците – че чрез тия стачки Европа ще им опрости дълговете? Че отново ще бъдат богопомазани? Това е някаква форма на олигофрения. Дано да не стигнем и ние до тяхното положение и да имаме тяхното поведение – да си говорим сами по улиците и да се хилим по повод и без повод.
Аз не смятам, че Гърция е стигнала дъното, но с това си поведение гърците не помагат на страната си. Те си убиват икономиката. Защото трябва да си прекалено голям търсач на силни усещания, за да решиш да почиваш в Гърция. Нали можеш да стоиш по три часа на летището или на границата! Представи си, че имаш 10 дни за почивка – те ще ти вгорчат живота. Тези, които отиват в Гърция, трябва да са изключително внимателни.

- Муравей Радев казва, че Милен Велчев е изтъргувал външния дълг на България. Но Велчев не е клиент на прокуратурата, нищо не му се случва...
- Е, какво да му се случи?! Аз имам по-друго разбиране от Муравей Радев. Първата операция, която направи Велчев, беше оправдана. Тогава се очакваше България да се дръпне в една друга посока. Те подготвиха преструктурирането на дълга на база на тогавашното състояние на държавата и на тогавашните очаквания за нейното бъдеще. Но въпросът е, че след като направиха първата сделка и след като видяха, че тези очаквания не се реализираха и се тръгна в обратна посока, не трябваше да правят вторични и следващи операции. Но не съм съгласен с Муравей, че въобще не е трябвало да се случи това нещо. Защото, ако цикълът тогава се беше развил в друга посока, се очакваше чувствително вдигане на лихвите. От такава гледна точка операцията беше успешна. Освен това преструктурирането на дълга промени кредитния ни рейтинг. България стана страната, в която бяха привлечени на глава от населението най-много инвестиции. Никой не може да отрече, че по времето на предишния кабинет дойдоха над 20 милиарда евро инвестиции. Те дойдоха в следствие на предишни операции – на по-висок рейтинг, на по-високо доверие. И затова така еднозначно не бива да се говори! Много е лесно да кажеш това от дистанцията на времето.
Аз си спомням, че

Пламен Орешарски беше най-отявлен критикар на тази сделка

След това той беше 4 години финансов министър. И не направи нищо, за да промени съотношението! Защото той можеше отново да преструктурира дълга. Можеше да предприеме действия и да се окаже, че неговите сметки също са правени без кръчмар. Сега никой не го закача за дълга. Но спокойно можеше да влезе в устата на такива като мен и на журналистите...

- Когато еврото се срина, финансистът Андрей Пръмов, съпруг на Меглена Кунева, даде съвет да инвестираме в злато. Според вас в какво трябва да се инвестира по време на криза?
- В момента златото има едни от най-високите стойности. Но ако вие инвестирате в злато и то се срине – това е все едно да си купите фабрика на 9-ти септември. По принцип, ако имате много пари, може да инвестирате в злато. То е сравнително стабилна инвестиция. Но е пасивна инвестиция. Златото не ви носи друг доход – освен ако не играете с разлика в цената. Но ако сега, когато то има исторически най-висока цена, купите злато, вие трябва да сте невероятен оптимист и да очаквате, че светът ще се срива и цената на златото ще расте. Ако светът се оправи и цената на златото падне с една трета – какво правим? Или ще си го отнесете в гроба това злато, или ще го оставите на вашите наследници. То не ви носи никакъв доход, а имате разходи по него – трябва да си наемете трезор и ще му треперите – дали ще влязат крадци и дали ще го откраднат. И после, ако се наложи да го продадете – ще е на една трета от цената му. Така че това не е лъжица за всяка уста. Андрей Пръмов и още 10 човека като него в България може да си позволяват операции от този тип. Но на 7 милиона не можеш да даваш такъв съвет.

- В какво инвестира Стоян Александров?
- Аз няма какво толкова да му мисля. Правя финансови операции, с това се занимавам, с недвижими имоти - също. Защо обаче не искам да давам съвети? Защото, когато бях финансов министър, Кеворк Кеворкян ме покани във “Всяка неделя”. Тогава беше лудница. Кеворк ме попита в какво да инвестират хората. Спомням си, че един долар струваше 1500-1700 лева и се колебаеше всеки ден – понякога с по 100 лева. Имаше тотална обезценка. И казах – в момента е най-изгодно да се купи валута! В МОМЕНТА! Обаче някои хора си купиха след няколко седмици, когато доларът беше отишъл на 3500 лева. И като въведохме валутния борд, той веднага се върна на ниво 1500 лв. Много от тях ми казаха: какъв съвет ми даде ти, бе! Ама аз съм ти дал съвет с вчерашна дата. Най-много до обяд. Не съм ти дал съвет за довечера или за утре. И ето, ако сега кажа - инвестирайте в имоти, някой може да инвестира чак януари догодина. Освен това в София пазарът е един, друг е в Пловдив, трети във Варна и Стара Загора. Има имоти и имоти. София расте и ще има търсене на апартаменти. Но това не важи за Дупница, примерно. Пазарите са различни.

Може би, сега е моментът да се строи и да се купуват имоти. Но казвам - може би. Възможно е цените на недвижимите имоти да се сринат още 10-20% в рамките на една година. Но рано или късно ще има връщане на тази инвестиция.

Същото е и за акциите, но те пак не са за обикновения гражданин. А това доколко са коректни нашите финансови консултанти, доколко са реално загрижени за нас като инвеститори или ги интересува само комисионата – това не може да се каже. Цените на много от акциите се сринаха. Утре тези цени ще се вдигнат и там ще се гарантират печалби от 200-300 %, че и повече. Но може и да се загуби...

Едно интервю на Мария ДРУМЕВА  /  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Топбанкерът Стоян Александров: Медиите две седмици да не пишат нищо за Бойко Борисов! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди