изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:43 EEST
Цонко Цонев: Управлението на Бойко е хеви метълско    
Интервюта
Accept - световноизвестната германска група, кацат в понеделник в Каварна, ще почиват тук преди концерта си за края на фестивала, съобщи за „БЛИЦ” прочутият градоначалник и рок фен


Цонко Цонев е един от най-известни кметове у нас, а и по света. Той е страстен рок фен и вече баща на 3 деца. Неотдавна празнува рожден ден - роден е на 3 юни 1967 г. Управлява Каварна втори мандат. Два пъти спечели изборите като независим кандидат, подкрепен от множество партии. Преди това бе адвокат, основно по бракоразводни дела. 

- Какви са последните новини за рокфеста, г-н Цонев. Кога идват Accept - световноизвестната германска хеви метъл група?
- Група Accept кацат в 17 ч. в понеделник в Каварна, където ще останат цяла седмица. Музикантите от са запланували и кратък отдих на родното Черноморие. Тяхното участие е предвидено за последния ден от фестивала - неделя. В понеделник немските рокдинозаври се прибират в родната Германия. Трима от рокаджиите пристигат заедно със своите съпруги. Подготвили сме им специална програма. Ще настанят в апартаментен комплекс, ще ги заведем до нос "Калиакра", до мидената ферма "Дълбока", както и на кулинарно пиршество в ресторант "Българка".
Малко преди участието на Accept , на 23 юли, финландската вокалистка Таря Турунен ще открие лично рисунката си, дело на известен варненски художник на блок "Каварна". Това ще е 14-тата подред рисунка на рокаджия и първата на жена.

- През 2005 г. станахте „Мъж на годината” като буквално сложихте в малкия си джоб тогавашните си съперници -Сергей Станишев, Иво Папазов, Стефан Данаилов, както и сегашния премиер Бойко Борисов. Това подейства като трамплин и на политическата ви кариера и на личния ви рейтинг?
- Тогава най-лютата конкуренция се получи между мен, Ибряма и Станишев. Това беше тройката, за която се гласуваше. А истината е, че аз изобщо не очаквах да стана „Мъж на годината”. Честно казано ми подейства малко шокиращо, но като един приятен шок, разбира се. Мислех, че Ибряма ще спечели, защото тогава беше спечелил и наградата на BBC за най-добър кларинетист, а и освен това си е безспорен талант, от световна класа. Но искам да ви кажа, че малко, след като аз спечелих в тази класация, с Иво станахме големи приятели. Тази победа, както казвате и вие, действително допринесе за популярността ми, но за политическата кариера – не. Аз дори в началото не исках да ме включват в такава класация, защото в България има натрупани доста завист и омраза, и аз не бих участвал в такива класации, само и само да съм далеч от такива хора. Много пъти са ме канили след това, но прецених, че един път ми е достатъчен, толкова. Научих си урока!

- А родителския урок успяхте ли да си научите, защото вие съвсем наскоро станахте баща за трети път – вече на момиченце, след двама сина? И дори малката вече симпатизирала на футболния „Левски”, а не на „Калиакра”?!
- О, да (смее се), станах баща на момиченце, е-е-е, най-после уцелих. Тя майка й е голяма левскарка, учи и сина ми Георги също да е левскар, което е лошо.

- Така ли, защо?
- Защото аз съм цесекар. Така се вкарва разнобой, става сложно, но има време, аз ще направя малката цесекарка, тя е още само на 3 месеца. Само да порасне мъничко и ще й приложа малко футболно възпитание (смее се). Единственото, което може да е утеха по този въпрос е, че и „Левски”, и „Калиакра” са със сини екипи.

- Преди време споменахте, че с Бойко Борисов и с Цветан Цветанов сте съмишленици. И по поклоничедството към рока ли?
- Предполагам, че слушат всякаква музика, не сме говорили точно за рока. От гледна точка на управлението на Бойко обаче, твърдо казвам, че има нещо хеви метълско. Защото е твърд в действията си, решителен, затова и печели изборите.

- Напоследък някои крайморски общини се прочуха с това, че са давали за жълти стотинки земи на магистрати и политици. При Вас в Каварна има ли подобни сделки?
- Не съм участвал никога в никакви подобни сделки. Никой не ме е канил, а и дори да го направи, ще получи отказа ми. Не се занимавам с такива политици и магистрати. Категорично не! Тези хора лично аз не ги съдя, защото всеки си носи отговорността. Но честно казано, когато такива правят подобни сделки, би следвало поне да си оправят процедурите, да бъдат законосъобразни. Ние в Каварна не сме толкова апетитни, каквото е южното Черноморие. Нямаме и такива места на първа линия, нашите са по-отдалечени от морето и съответно по-малко будят интерес.Може би именно това ни е запазило.

- Съвсем наскоро в София след кърваво меле между цигани и българи беше брутално убит 24-годишният Боби Райнов. При вас, в Каварна има доста известен ромски квартал – „Хаджи Димитър”. Кажете ми там случват ли се подобни безумия, как се справяте с ромите?
- Знам за този случай, много неприятен. При нас такова нещо много трудно ще се случи, тъй като няма никакви противоречия или караници между българи и роми. Даже сега, на 24-ти юли, ще празнуваме 40 години от обособяването на кв. „Хаджи Димитър” като самостоятелен, което никак не е малко. 40 години заедно българи и роми, които се разбират добре. Ако е имало някакви спречквания, то те са били за кратко и са минавали с не повече от няколко шамара. Подобни сбивания не е имало.

- Добре, но нямате ли проблеми например с плащането на наемите от страна на ромите, с пазенето на ред и чистота, и т.н.?
- Постоянно им проверяваме жилищата, къщите, имат строителни разрешения, нотариални актове за парцелите, всичко им е изрядно. Просто им създадохме начин да имат законност, ромите тук са култивирани. Плащат си наемите, сметките, следим това. Другото, което е, че ако не са си платили например тока или водата, те се спират. Мярката е възпитателна и действа. Понякога се забавят със сроковете, но нямаме случай на неплатена сметка. Имаме контрол.

- Откакто сте кмет на Каварна някой някога правил ли е опит да ви привлече в някаква политическа или друга далавера?
- Лично на мен кметското място ми донесе повече позитиви, но не от политическа гледна точка, а от гледна точка на контактите, които успях да създам – говоря за световноизвестни рок-групи, с които никога не съм си и представял, че в живота си ще се запозная. Другото са само подробности. Искам да ви кажа, че има хора, които постоянно правят опити да навредят, да въвлекат в нередни истории, но това е навсякъде – и в министерства, и в общини - навсякъде. Въпросът е дали ще се поддадеш или не. То затова има избори на всеки 4 години. Всеки да си носи отговорността и кръста. При нас често се правят проверки, минават постоянно, не са спирали. Нямам никакви притеснения, могат да ни идват всеки ден, ако искат на проверки.

-По време на изборите през 2007 г. Волен Сидеров каза, че „рок-концертите в Каварна са прикрити далавери”...
- Какво прикритие и какви точно далавери?! Това са концерти, на които идват десетки хиляди фенове, ние им осигуряваме условията, за да си гледат и да се наслаждават на любимата музика... според мен трябва да го попитате него за какви точно далавери говори. Не знам за какво прикритие може да става дума тук, това е пълен абсурд – нещо друго да прикриеш, но точно концерти и фестивали – звучи дори смешно. Да не говорим, че има и такива концерти, които са абсолютно безплатни за феновете, какъвто се организира всяка година за празника на Каварна – 6-ти май, както и мидения, рибения фест. Всичко, което и аз, и екипът ми правим, е абсолютно прозрачно, и най-вече – в полза на хората. Старая се всякак да им доставя удоволствието и да слушат любимата си музика, и да живеят на стойностно място. С Волен Сидеров и съветниците му не съм имал проблеми, още повече, че дори си кореспондираме... Вероятно той така е мислел по време на изборите преди няколко години, днес отношенията ни не са изобщо лоши. Няма и такива изявления, всичко, като че ли се нормализира. Нали знаете, по избори всеки си говори, каквото си иска.

- Като част от народа или като част от олигархията се чувствате?
- В никакъв случай, абсурд е това. Знам за изказването на Волен Сидеров в близкото минало, че едва ли не аз и Бойко Борисов сме най-големите олигарси – смешно е. Някаква закачка може би е било?! Под емоцията на предизборните кампании се дават всякакви изявления, въпросът е да не им се вярва така сляпо. Аз не съм олигарх, а най-обикновен човек.

- Преди 3 години ви бяха нарочили, че сте продал 810 дка от крайбрежната ивица за смешните 94 000 лева...
- Преди три години заменихме 125 дка за басейна в Каварна, който след това го купиха руснаци и това се оказа една от най-добрите ни сделки. Защото руснаците напълниха нашия хотел с туристи, първо от „Торпедо” Москва, преди това от ЦСКА. Сумата беше милион и 800 хиляди. Дай Боже всеки кмет да реализира такава сделка – и ние печелим, и те печелят, мисля, че губещи няма. Пък и искам да ви кажа, че тези продажби стават винаги и единствено с решение на Общинския съвет.

- Кой предпочитате да сте най-много от трите си популярни образа - адвокат, осъдил самия себе си, успял кмет или рокдинозавър?
- Най-вече като фен на рока. Няма да съм вечно адвокат, нито пък кмет, но ще си остана фен на рока, докато си отида. Дълги години съм работил като адвокат, бях осъден от общината по едно дело, още не се бе произнесъл съдът и аз бях избран за кмет. Съдебното решение дойде след това и трябваше да платя сам на себе си.
Всъщност аз съм идеалист, който реализира идеите си.

Едно интервю на Анелия ПОПОВА / http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Цонко Цонев: Управлението на Бойко е хеви метълско | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди