изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:27 EEST
Постигнати са по-ниски цени за руския газ    
Новини Постигнати са по-ниски цени за руския газ за България. Отпадат посредниците при доставката и сделките ще се сключват директно с "Булгаргаз", съобщи премиерът Бойко Борисов след подписването на пътната карта за газопровода "Южен поток". Конкретните цифри не бяха разкрити.


Пътната карта беше подписана от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и руския енергиен министър Сергей Шматко в резиденция "Евксиноград". Подготовката за предпроектното включване и създаването на обща българо-руска компания за осъществяването на проекта "Южен поток" бе основната цел на преговорите между българската и руската страна, които започнаха в петък. Целта на създаването на пътна карта е да определят сроковете, в който ще се осъществи проектът.
Документът задава графика за изготвяне на предварителното проучване за рентабилността на тръбопровода, който ще има годишен капацитет 63 млрд. куб. м газ.
Текстът посочва също така февруари 2011 г. като краен срок за обработване на резултатите от проучването и създаването на общата българо-руска компания, която ще построи българския участък от 900-километровата тръба.

Преговорите не бяха никак леки, заяви Борисов. По неговите думи разговорите са вървели трудно, защото Руската федерация калкулира цените на газа по пазарен принцип, а с тези цени той е непродаваем на българския пазар и по този начин много предприятия ще фалират, а потребителите ще минат на твърдо гориво.

"Искам да благодаря на министър Шматко, че не си замина още снощи. С руската делегация не можахме да се договорим до 3 ч. тази нощ, затова продължихме преговорите и тази сутрин", каза Борисов.

По думите на премиера подписаната пътна карта ще помогне за по-бързото реализиране на проекта. Той гарантира, че веднага ще започнат предпроектните обсъждания и потвърди, че цената на маршрута възлиза на 835 млн. долара. Тази сума ще бъде поета по равно между България и Русия.

"Ситуацията преди преговорите не беше лесна - призна и Сергей Шматко. - За Руската Федерация е важно дългосрочното партньорство и взаимно изгодно сътрудничество в сферата на газовата политика между България и Русия". Той коментира, че е доволен от постигнатите договорки и няма чувството, че са направили големи отстъпки.

По неговите думи се поставя началото на икономическата и техническа обосновка на предстоящите проекти за реализиране.

Сложихме точка на работата с посредниците, заяви Шматко.

Енергийният министър Трайчо Трайков потвърди, че посредниците при доставка на газ се елиминират. Той посочи, че в подписаните договори се е стигнало до ефективно намаляване на цената на газа за българските потребители.

Новият договор ще започне да действа от 30 юни 2011 г.

За текущите договори министърът посочи, че двете страни са се договорили "за подобряване на някои от условията, които да доведат, при равни други условия, до намаление на цената на газа". Трайков обясни, че в резултат на преговорите, независимо дали цената на газа ще се движи нагоре или надолу за България, тя ще е с няколко процента по-ниска.

"Намалените цени са важни за хората, нужни са на икономиката. При преговорите не показвахме кой е по-голям инат, а показахме че тези цени са важни за хората", заяви премиерът Борисов. Той допълни, че до 15 август трябва да приключат преговорите за новите цени. Причината за това е, че искаме да влезем в новия отоплителен сезон с нова цена", каза премиерът. Той допълни, че при преките преговори за доставка на руски газ през 2013 г. договорите ще се сключват за 10-годишен срок. http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Постигнати са по-ниски цени за руския газ | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Постигнати са по-ниски цени за руския газ
Автор: Anonymous да 2010-07-17 @ 14:44 EEST
Посредниците са елиминирани, но срещу какво?
Постигнати са по-ниски цени за руския газ
Автор: Anonymous да 2010-07-18 @ 15:47 EEST

дрън дрън това не е вярно.

Постигнати са по-ниски цени за руския газ
Автор: Anonymous да 2010-07-18 @ 15:50 EEST
Бойко, Бойко!Станишев на тебе ли говори или на дувара?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди