изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:04 EET
КРИЗА Е: В ТЕРВЕЛ ВЕЧЕ СА НА 4-ДНЕВНА РАБОТНА СЕДМИЦА    
Икономика Кметът Живко Георгиев заяви, че това е временна мярка - месец за месец, за да не се стига до съкращения на хора. Кметът на Тервел Живко Георгиев е въвел 4-дневна работна седмица за общината, всички кметства на територията на община Тервел, както и в 17-те детски градини в Тервелско. Това заяви на нарочна пресконференция областният координатор на КНСБ Гинка Василева, която в четвъртък е провела среща със синдикалните структури на територията на община Тервел.

 "Имало е дори хора, работещи в бюджета, които са били в платен отпуск, но са били извикани и накарани да си прекратят платените отпуски и да пуснат молби за неплатен. Работещите в детските градини в Тервелско няма да затворят врати в петъчните дни и макар че ще са в неплатен отпуск в петъците до края на годината, те ще работят и ще приемат деца. Целта на мярката е икономия на фонд работна заплата" - каза Г. Василева. Тя обяви още, че това ще доведе средно до намаляване на заплатата на хората, заети в бюджета с 20-25 на сто до края на 2010 г. "Още от началото на годината заради недостиг на пари главните и старши учители в ЦДГ-тата не получават добавката за това. Най-сериозен ще е проблемът обаче за помощния персонал, защото няма хора без заеми. Заетите като помощен персонал в ЦДГ-тата са с основна заплата 265 лв. Хората имат заеми и изчислихме, че реално - като се намали заплатата им с 20 на сто и платят вноските си по кредитите, тези хора ще се прибират в домовете си със заплата от 2 лв." - каза още Василева.
Тя коментира, че официалната безработица в Добричко за края на май е малко под 10 на сто, но според нея реалната безработица в областта е над 13 %. "Очакванията на КНСБ са през есенно-зимния сезон безработицата в Добричко официално да е между 13-15 на сто" - каза още Г. Василева.
Потърсихме за коментар кмета на Тервел Живко Георгиев, който заяви: "Истината е, че не съм издавал никаква заповед за четиридневна работна седмица, а проведох среща с всички работещи. Аз бях първият, който си пусна молбата за отпуска. Истината, че това е една временна мярка, която ни позволява да запазим хората на работа и да не преминем към реални съкращения. Засега това ще се прави месец за месец, защото икономическата обстановка е изключително тежка, а и още не е обнародвано Постановлението за актуализацията на бюджета, за да можем реално да направим изчисления и ние като община да преминем към актуализиране на бюджета си" - коментира Живко Георгиев. Към момента бюджетът на община Тервел е 8 млн., каза още Георгиев, като допълни, че за първото полугодие общината изпълнява плана за местните приходи.
 


Сходни връзки

КРИЗА Е: В ТЕРВЕЛ ВЕЧЕ СА НА 4-ДНЕВНА РАБОТНА СЕДМИЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди