изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:38 EEST
Пловдивското село Белащица води началото си от ослепените войници на цар Самуил, разказва легенда    
ИсторияБелащица. Пловдивското село Белащица води началото си от ослепените войници на цар Самуил. Това е една от легендите за възникването на селището, което се намира на около 3 км от околовръстния път край Пловдив, предаде репортер на Агенция “Фокус”. С нея е свързана и историята на манастира „Свети Георги” край село Белащица, действащ девически манастир, който празнува храмов празник на 6 май.

Според легендата – тук са се заселили някои от ослепените самуилови войници от разбитата войска на българския владетел на 29 юли 1014 година при село Ключ, Беласица планина, край Петрич.
Сведенията за историята за създаването на манастира „Свети Георги Победоносец” край пловдивското село Белащица са събрани от Георги Лазаров Тотев през 1974 година. Табло с легендата се намира до входа на манастира, чиято последна реконструкция е била за 6 май тази година. Манастирът е действащ, девически.
Според сведенията – манастирът е основан през 1020 година от византийския военачалник Никифор Ксифий, управител на област Филипопол. През 1014 година именно неговата маневра в Беласица планина, когато открива таен път и се появява в тила на българската войска на цар Самуил, довела до победата на византийския император Василий ІІ над българската армия и пленяването на 14 000-ата българска войска на цар Самуил. Разгромът при Беласица донесъл много пленници и плячка на византийската войска.
Никифор Ксифий е бил назначен за управител на област Филипопол четири години по-късно през 1018 година. За обработването на плодородните полета, той се нуждаел допълнително от работна ръка и поискал тук да бъдат заселени част от войниците от армията на цар Самуил, пленени в Беласица планина. По-късно те основават село Беласица, дн. Белащица.
Пак според легендата самият Никифор Ксифий се наричал Николай и на 11-годишна възраст като робско дете е отведен в Константинопол от друг българин от Старозагорско, където бил обучаван на византийска наука и изкуство. Като военачалник по време на битката в Беласица планина, войската му удържа победа над армията на цар Самуил. Тогава той пожелал да ослепят войниците и да оставят на всеки сто по един с едно око, за да ги води. Легендата разказва, че наредил да ослепят дори и брат му, за да не го разпознае и да не издаде, че е българин. Майка им Венцислава, като видяла какво са сторили на българите и на големия й син Драгомир, казала на Никифор „Проклет да бъдеш, сине, и да не живееш дълго за това, което направи”. Никифор Ксифий разбрал всичко, но не се разкаял. Той е убит на 22 декември 1029 година при Беласица планина.
На 29 юли 2010 година се навършват 996 години от битката при с. Ключ, Беласица планина. Първото българско царство съществува още четири години след смъртта на цар Самуил – до 1018 година, управлявано от наследниците му Гаврил Радомир и Иван Владислав, след което влиза в границите на Византийската империя до въстанието на Асен и Петър през 1185 година.
 


Сходни връзки

Пловдивското село Белащица води началото си от ослепените войници на цар Самуил, разказва легенда | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди