изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:37 EEST
Кемпеса отварял сейф за секунди    
Новини Ако не бе само филмов герой, то Дани Оушън вече да е намерил телефонния номер на нашенеца Стойне Ставрев-Кемпеса. Защото не всеки може хем да задигне 1,3 милиона лева от банков трезор, хем да спази правилото на Бандата на Оушън - "Не наранявай никого!". Много вероятно е перничанинът да е гледал култовата лента на Холивуд.

 от нея е разбрал, че банковият обир може да стане по хитроумния начин, а не с взлом и с пистолет в ръка. А е явно, че нашият герой не си пада по тежката физическа работа - да копае по цели нощи тунели към банката, за да задигне парите. За Кемпеса е ясно едно - с шперцове в ръката е по-добър и от футболната легенда на Аржентина Марио Кемпес с топка в краката. След 4 месеца следене Ставрев бе арестуван в хотел в "Слънчев бряг".

Стойне Ставрев замисля дълго своя дързък план да ужили клиенти на трезора на Централна кооперативна банка в Благоевград. На 26 февруари той прекрачва прага на улица "Васил Левски" за първи път. Обяснява, че желае да наеме касета сейф. За целта е откраднал няколко месеца по-рано чужда лична карта на името на Страхил Радков. Подписва договор с банката и за част от клиентите й става страшно. Никой обаче дълго време не подозира за подготвеното ужилване. Кемпеса се появява 3-4 пъти в банката, влиза в трезора, където няма видеокамери. На спокойствие мошеникът си прави необходимите му заготовки на ключовете за другите сейфове. За да дойде ред на удара.
Потърпевши са седем клиенти
- фирми и физически лица, а общата сума на задигнатите от бандита български левове, чужда валута и бижута се равнява на 1,3 милиона лева. Точната разбивка е: 555 000 евро, 163 000 лева, 35 000 швейцарски франка и златни накити. Сред ужилените с по 150 000 евро са собствениците на българо-испанското месопреработвателно предприятие "Карол-Фернандес мийт" ООД в Благоевград Тодор Наков и Тонка Трайкова. Пръв обаче заварва празна касетата си техният съгражданин Димитър Ангелов. Това става на 28 април тази година. От сейфа му се изпарили около 50 000 евро. А ключалката си стояла непокътната. Веднага полицията и банката привикват всички, които имат касети в трезора, за да ги проверят. Това става в присъствието на банкови експерти. Криминалистите пък намират отпечатъци и ДНК по опразнените каси, които експертизата доказва, че са на Кемпеса. По това време дръзкият и хитър апаш вече не е в Благоевград. Няма още яснота
дали е профукал откраднатите пари, или ги е скрил
някъде. Установено е, че вече с истинското си име е подписал договор за наемане на сейф в ДСК-София. В него са открити 30 000 евро, за които Ставрев обяснил, че са му от продажба на наследствен имот за 32 000 евро. От дома на майка му Елена при обиска на 12 юли са намерени и иззети технически средства, ключове и инструменти, които използвал при своите удари. Тогава е обявен и за общодържавно издирване. В стаята на хотела на морето, където отседнал на 11 юли и се регистрирал с истинското си име,  са спипани от полицаите при задържането му 6000 лева.
В края на декември 2008 г. в Благоевград бе извършен друг мистериозен обир на банков денонощен трезор. Тогава изчезнаха 778 000 лева, без нищо да е разбивано и без следи от извършителите. Ударът е подобен на този на Ставрев в ЦКБ, твърдят криминалисти.  
В събота следобед Благоевградският окръжен съд гледа мярката за неотклонение на бандита. Служебният защитник на Кемпеса заяви, че няма никакви доказателства точно колко пари е отмъкнал от банковия трезор на ЦКБ в Благоевград Стойне Ставрев. Всичко срещу него е на базата на твърдения на наемателите на касетите в трезора. Според адвокатката намерените и иззети технически средства от дома в Перник пък са най-обикновени отвертки и ключове, каквито има във всяка къща. Открито е и приспособление за вадене на кукички от рибите. Самият Ставрев обясни, че въобще не е допускал, че го търси полицията. "Нито съм се крил, нито съм получавал призовки на адреса си в квартал "Иван Вазов" в София", каза той. По време на заседанието се възползва от дадената му дума и отправи молба за по-лека мярка за неотклонение.
Това обаче не трогна съдията, който го остави зад решетките с най-тежката мярка - "задържане под стража". Сега на ред са охранителите на ареста. Те трябва да внимават Кемпеса да не вземе мярката и на ключалката на килията.
Владимир Симеонов  /  http://paper.standartnews.com
 


Сходни връзки

Кемпеса отварял сейф за секунди | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди