изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:07 EEST
Ако детето не ходи на училище - 2500 лв. глоба    
Образование

Започваме преговори в предучилищната система част от заплатите на учителите да се осигурят от европейските фондове, съобщи просветният министър



Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов заяви, че е привърженик да се увеличат глобите за родителите, които не пускат децата си на училище.

Съзнателното недопускане на децата до училище граничи с престъпление, защото необразованите деца нямат достъп до радостите на живота, коментира той пред журналисти.

Игнатов направи коментара по повод промените в Закона за народната просвета, с които ще се въведе задължителното предучилищно образование за 5-годишните деца.

Ако парламентът приеме измененията, глобите може да се увеличат до 2500 лева, като сега санкциите са до 200 лева.

Глобите са толкова малки, че общините нямат интерес да ги събират, коментира Игнатов.

Вероятно ще се въведе и промяната, ако родителите нямат възможност да платят глобата, да полагат обществено полезен труд за училището или общината, добави министърът.

Той съобщи, че в момента около 80% от петгодишните деца ходят на градина и целта е повече деца да бъдат обхванати в система.

Започваме преговори в предучилищната система

част от заплатите на учителите да се осигурят от европейските фондове,

каза просветният министър на кръгла маса в парламента днес.

Според него в първи клас, след предучилищната подготовка, децата ще бъдат вече адаптирани и няма да се чувстват като в непозната среда. Те ще са се научили, че извън дома всички трябва да спазват обществени норми на поведение, ще могат да се концентрират по-добре върху учебния процес, посочи Игнатов.

Родителите няма да плащат такси за предучилищното образование, а само до 1.50 лева за храна на децата.

Министерството е изпратило писма до общините с въпроси за готовността им да се въведат промените.

Председателят на парламентарната комисия по образованието Галина Банковска отбеляза, че законовите промени са обсъдени на първо четене в комисията.

Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева подкрепи задължителното предучилищно образование. Като предимство на промяната тя посочи разкриването на повече работни места.

Тази промяна е възможност да се прекъсне водовъртежът на бедността, каза зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова, която също подкрепи промените.

Ако инвестираме в ранното детско развитие, ще имаме млади хора с повече умения, които няма да бъдат безработни, посочи тя.

Симеонова отбеляза, че по проект на Световната банка ще бъде подкрепено социалното включване на деца до седемгодишна възраст от рисковите групи.

Общините, които докажат, че нямат достатъчно места в детските ясли и градини, ще получат средства за тази социална инфраструктура, добави Симеонова. Общините, които имат достатъчно детски заведения, ще имат възможността да развият в тях социални, образователни и медицински услуги.

http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

Ако детето не ходи на училище - 2500 лв. глоба | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди