изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:12 EEST
ШАНС ЗА ОЩЕ ЕДНО УДЪЛЖАВАНЕ НА ПРОЕКТА ПО ИСПА В БАЛЧИК    
НовиниЕвропейската комисия е готова да преговаря за удължаване на финансирането на четири проекта по ИСПА, чийто срок изтича в края на годината.

Това са проектите за водния цикъл на Варна, Шумен, Свиленград и Балчик, които са с обща стойност 110 милиона евро. Това съобщиха централни медии тези дни след посещението в Брюксел на министрите на регионалното развитие Росен Плевнелиев, на транспорта Александър Цветков и на еврофондовете Томислав Дончев, които се срещнаха с еврокомисаря по регионално развитие Йоханес Хан.
Стана ясно, че сценариите за проектите са три - да бъде удължен срокът им до края на 2011 г., някои от тях да бъдат прехвърлени за финансиране към Оперативна програма "Околна среда", или частично или пълно неизпълнение. Предстоят експертни преговори проект по проект.
Срокът за реализиране на тези проекти по предприсъединителната програма ИСПА вече беше удължаван веднъж - до края на 2010 г.
Четирите проекта за водните цикли на Варна, Шумен, Свиленград и Балчик са спорни, защото финансовите меморандуми за тяхното изпълнение са подписани от страна на Брюксел през 2003 г., но са ратифицирани от България в началото на 2004 г. Според международното право документът се смята за валиден, когато е ратифициран и от втората страна по договора, твърдят български специалисти.
Ако Брюксел признае това наше основание, то 4-те проекта би трябвало да получат още година отсрочка, защото Европейската комисия излезе с принципно решение за удължаване сроковете на всички инфраструктурни проекти под 100 млн. лв. по финансовите меморандуми от 2004 г. с още една година.
 


Сходни връзки

ШАНС ЗА ОЩЕ ЕДНО УДЪЛЖАВАНЕ НА ПРОЕКТА ПО ИСПА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди