изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:12 EEST
Шефове на парламентарни комисии - фигуранти с екстри    
Парламент Само за седмица трима депутати на ГЕРБ отнесоха наказания. Двама от тях - Светлин Танчев и Пламен Цеков - бяха свалени от постовете си в парламентарните комисии заради скандала с поправката в "Държавен вестник".  Кои, кои, припряно би попитал избирателят с оправдано "невежество". Танчев и Цеков останаха непознати като парламентаристи. Ако не броим скандала.



Как да бъдат запомнени...А Танчев с излъчване на юпи бе шеф на комисията по европейските фондовете, Цеков - зам.-шеф на здравната.

Е, споменатите комисии нищо няма да загубят от отстраняването им . Но обществото губи от ръководители, които се прочуват случайно и по скандални поводи.

Парламентарните комисии са двойници на министерствата. Или умален модел на парламента.

Не случайно се счита, че техните шефове са знаещи, компетентни, натоварени хора и съответно са възнаградени с екстри - персонален автомобил и двама шофьори, експерти, секретарка, самостоятелен кабинет и не малък бонус към заплатата -35% от месечните пари на редовия депутат отгоре.

Какво дават насреща? Политически хъс, инициативност, въображение? Уви, Танчев и Цеков не са изключение, което бързо ще забравим.

Дузина шефове на комисии остават безлична загадка. Или се свързат ту с незначителни белези, ту - с неприятни афери. Както стана с третия наказан Лъчезар Иванов.

Отстраненият от три кресла се раздели трудно с шефското на здравната комисия. Наложи се да го подканя премиерът. И какво свърши "лекарят на Бойко" начело на комисията?

Покадрува в здравната сфера. И горе-долу толкоз. Организира две-три кръгли маси, едната от които за пластичната хирургия.

Комисията се запомни с отстъплението пушачите пак да си пушат. Основен закон като този за лечебните заведения остана в наследство на новата шефка Десислава Атанасова.

Да видим с какво са познати останалите председатели - десет от ГЕРБ, двама от "Синята коалиция" (СК), по един от "Атака", ДПС, БСП. Работят и две комисии с председатели на ротационен принцип.

Политически инат съпътстваше и смяната на социалистката Емилия Масларова начело на социалната комисия. Масларова остана без имунитет вследствие на обвинение за милиони, но цялата група на левицата се запъна за оставката и.

Колегите и, зам.-шефове на други комисии, даже бойкотираха заседанията няколко месеца. Излишна политическа глъч. В началото на юни се за върнаха, а Драгомир Стойнев - екссъветник на Станишев, пое комисията от Масларова.

Социалната комисия впрочем приляга на БСП, която би трябвало най-настойчиво да ухажва бедните. Интересна подробност е, че ПГ на "Коалиция за България" отказа да поеме комисията по европейските въпроси вместо социалната, която ГЕРБ предлагаха на Меглена Плугчиева.

Отказа не заради бедните, а като наказание за Плугчиева, която по съвест гласува "въздържал се" при избора на правителството. С диригентската палка на комисията бившата вицепремиерка по еврофондовете щеше да бъде по-полезна от наказания за лобизъм Танчев.

Но така се получава, когато партийните съображения надделяват над държавните. Картината се допълва от факта, че заради бойкота социалната комисия креташе едва-едва.

Не само еврофондовете са в глуха парламентарна линия. Начело на комисията по външна политика е 29-годишният Живко Тодоров .

Вероятно младеж с потенциал, тъй като влезе в Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Синеок левент, който след избора в партийното ръководство светкавично бе забелязан и припознат за секссимвол.

Да си секссимвол в очите на медиите и младите поклоннички, не е лошо. Лошо е, ако се превръща в основната ти визитка.

Представителят на младото поколение в ГЕРБ изостава далеч от предшественика си Соломон Паси. Тодоров и Паси са несравними величини в дипломацията ни засега.

Същото се отнася и за сравнението между Даниела Петрова и Стефан Данаилов, който в 39-ото НС бе начело на комисията по култура. Дотук гласът на Петрова се чу в неумела защита на спорната поправка, която разрешава на собственици на рекламни агенции да са и собственици на медии.

Всеки шеф на комисия би трябвало да е лидер на обществено мнение, а не да прилича на деловодител. Но лидерите още се търсят.

Председателят на комисията по образование Огнян Стоичков ("Атака") е плах и експертен, въпреки опитите просветната комисия да бъде полезна - организира кръгла маса за правата на детето, за БАН, заляга над закони за училищното образование и спорта.

Случва се мнението на председателите на комисии да се разминава с това на управляващите. Така стана с платеното висше, което мина на първо четене в зала въпреки отрицателното мнение на Стоичков.

Или с онова скандално хрумване областните управители да продават държавни имоти до 500 000 лв., което икономическата комисия одобри, макар че шефът и Мартин Димитров (СК) бе против.

Точно комисиите станаха едрото сито, през което минават лобистките текстове. А не може да се разчита, че Бойко Борисов ще тича до парламента да отменя всеки съмнителен текст.

Подозрения в лобизъм тегнат над Десислава Танева , шеф на земеделската комисия. Тя се прочу като кандидат-министър за една нощ, след като Борисов замени номинацията и с тази на Мирослав Найденов.

Сега около нея отново се разшумя и пак, за жалост, по скандален повод. СК поиска оставката и заради "системно прокарване на лобистки текстове" и най-вече заради опита да се наложи алинеята земеделските земи да се предлагат за продажба първо на арендаторите. Борисов защити Танева, спорът продължава.
 
Едно от първите обвинения за прокарване на частни интереси бе към председателката на правната комисия Искра Фидосова - основател на ГЕРБ, съпредседател на ПГ, накратко казано - фактор.

Не случайно тъкмо нотариус Фидосова е натоварена с най-важната, с правната комисия, която е като сърцето за един организъм. През нея минава голяма част от проектозаконите.

Е, ако там има стремеж за лобизъм, чудно ли е тогава, че заразата плъзна из парламента...

Шефът на комисията по регионална политика Любен Татарски не надскача регионалното. Остава по-известен като бившия син кмет на Разлог, отколкото като национален политик от ГЕРБ.

Иван Вълков , казват, има качества като председател на транспортната комисия, но и бургазлията не демонстрира размах на политик. Прочу се като депутат, който харчи много бензин до Бургас и обратно.

Характер, релеф и политически качества от ГЕРБ демонстрира най-забележимо шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова . За разлика от мнозина ГЕРБ-ери бившата шефка на данъчните в Пловдив не е от безсловесните и ясно споделя позиции.
 
Йордан Бакалов (СК) рутинно ръководи комисията за жалби на гражданите, която по стара, неизтребима традиция останалите депутати не забелязват.

Временният шеф на комисията по корупция Димо Гяуров (СК) хвърли много време да оправя хаоса на предшественика си Яне Янев. Бившият разузнавач №1 демонстрира бърза реакция, образувайки проверка на Ахмед Доган за конфликт на интереси.

Солидна доза политическа енергия хвърля в комисията за контрол на ДАНС временният и шеф Волен Сидеров ("Атака"). Засега заседанията са секретни, дали ще станат по-открити, предстои да видим.

Лек куриоз е, че шефове на комисии се хвалят със закони, предизвикали забележимо обществено напрежение. Както Анастас Анастасов, ексшеф на вътрешната комисия, вече зам.-председател на НС) - със законите за електронните съобщения и за митингите.

По-разбираемо е, когато шефката на екокомисията Искра Михайлова (ДПС) се гордее със закона за ГМО-тата като с модерен закон. Тя е от опозицията, а помним колко силни обществени вълнения предизвикаха ГМО-тата.

Разбира се, ГЕРБ трябва да бъдат похвалени за слуха си към общественото мнение. Предишни управляващи не се съобразяваха много-много с гласове, които идваха извън властта.

Червена точка им се полага и за стенограмите от дебатите в комисиите, които се пускат в интернет. Но няма как да не бъдат порицани за небивало високия брой лобистки текстове, които се промушват.

Всяка парламентарна комисия би трябвало да е събрала най-вещите в съответната материя. Така, ако изпълнителната власт предложи проект, тоест подаде пас, депутатите от комисията да са майсторите, които вкарват гола.

Би трябвало, но не е. За тази промяна трябват личности с воля, характер, слово и компетентност. Загърбили изкушението да подменят обществения интерес с частни сметки.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Шефове на парламентарни комисии - фигуранти с екстри | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.33 секунди