изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:26 EEST
Министър предлага: ВОДАТА С ЕДНА ЦЕНА    
Политика Водата в София и Пловдив може да поскъпне, а в Добрич, Габрово и Сливен да поевтинее от 2011 г., ако цената на живителната течност стане еднаква в цялата страна. За цената на водата има два варианта - да е една за цялата страна или да има четири цени за всеки от регионите за басейново управление, обясни екоминистърът Нона Караджова. Водата е от жизнена необходимост за населението.

Затова ще бъде по-справедливо да се уеднаквят цените й, обясни Караджова. Сега жителите на някои селища в Североизточна България и други райони на страната плащат много по-висока цена за живителната течност, заради използването на помпи на ток за добив на водата. Анализите при изготвяне на националната водна стратегия и нейното обсъждане ще покажат дали ще се възприеме този подход, каза Караджова. Сега доставката на кубик вода в Добрич струва 1,94 лв. Отделно се плаща за отвеждане и пречистване на отпадните води и населението плаща общо над 2,50 лв. за кубик. Докато цената за София е 1,54 лв. Скъпа вода плащат и жителите на Силистра. За решаването на проблемите във водния сектор са нужни 15-18 млрд. лв. Средствата са необходими за подмяна на ВиК мрежата, изграждане и ремонт на пречиствателни станции, за подмяна на помпите за питейно водоснабдяване в безводните райони, за възстановяване на системата за напояване, за изграждане на диги и корекция на речни корита.
Има няколко варианта за финансиране за водния сектор - от държавния бюджет и европейски програми, от повишаване на цената на водата или чрез отдаване на концесия на ВиК услугата. На първо време трябва да се подобри харченето на парите, които се събират от хората под формата на водни такси. Тази година са събрани 40 млн. лв. През 80-те години цената на водата е била 10 ст. Но в страната са се продавали 1,060 млрд. куб.м вода. И от събираните пари са се изграждали язовири, напоителни системи, ВиК мрежа, пречиствателни станции. Сега потреблението на вода е намаляло, като за София е 90 млн. куб.м, а за останалата част от страната е 285 млн. куб.м.
Таня Киркова
 


Сходни връзки

Министър предлага: ВОДАТА С ЕДНА ЦЕНА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Министър предлага: ВОДАТА С ЕДНА ЦЕНА
Автор: Anonymous да 2010-07-21 @ 17:12 EEST
А ми крайно време е, защото ние в Добрич плащаме най скъпата вода , а софиянци плащат жълти стотинки.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди