изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:52 EEST
България и Долна Австрия обещаха да си сътрудничат    
По света Виена. Премиерът Бойко Борисов се срещна с министър-председателя на Долна Австрия д-р Ервин Прьол. По време на срещата в Долна Австрия в Абатството Гьотвайг бе подписан меморандум за сътрудничество между България и провинция Долна Австрия. Министър-председателят на Долна Австрия д-р Ервин Прьол обеща, че като мажоритарен акционер в ЕVN провинция Долна Австрия ще бъдат надежден партньор в проекта за изграждане на каскада Долна Арда.

 Пред министър-председателя Бойко Борисов той обеща, че ЕVN ще работят в България, така както работят в Австрия. „Аз съм убеден, че това сътрудничество и партньорство ще доведе до добри резултати”, каза Ервин Прьол. Двамата си обещаха през септември да присъстват на първа копка в Пловдив. Тогава ще започне изграждането на когенератор за топлоснабдяването и електроснобдяването на Пловдив. Този проект също е на компанията ЕVN, в която провинция Долна Австрия е мажоритарен акционер.

Д-р Прьол благодари на премиера, на министрите, на посланиците за подписания договор между НЕК и ЕVN за изграждане на хидроенергийната каскада „Горна Арда”
Друга тема, която са обсъждали по време на срещата, са новите правила за разпределение на европейските фондове за регионално развитие от 2013 година. Прьол е поканил българските региони да се присъединят към инициатива на провинция Долна Австрия за изработване на меморандум за разпределение на еврофондовете по регионално развитие след 2013 година.

Министър-председателят на Долна Австрия Ервин Прьол покани премиера Бойко Борисов България да използва представителството на провинция Долна Австрия в Брюксел по теми, свързани с новото разпределение на еврофондовете за регионално развитие след 2013 година. Борисов коментира, че предоставянето на техния офис в Брюксел за България е лобизъм в хубавия смисъл на думата.
Борисов каза още, че данъците в България са най-ниски. Септември тази година, внасяме бюджета за 2011 година и гарантираме стабилност на инвеститорите по отношение на данъците, каза премиерът Борисов.
Провинция Долна Австрия е водеща за Дунавската стратегия. Това е важно за регионите от Северна България. Искаме да строим мостове по Дунав, искаме да развиваме транспортните връзки, каза Борисов.
„Никой вече не се притеснява, че по инвестиционен климат България е една от най-привлекателните държави. Никой вече не ни се сърди, че искаме да бъдем дисциплинирана държава, напротив тези хора тук са подчинили всичко на дисциплината и ние искаме да бъдем като тях”, посочи Борисов.
Министър-председателят на Долна Австрия д-р Ервин Прьол и министър-председателят Бойко Борисов коментираха, че и двамата са известни като строги ръководители. Борисов и Прьол си размениха и подаръци. Българският премиер получи изображение на патрона на провинция Долна Австрия – Св. Леополд. Д-р Ервин Прьол получи от българския си гост копие на сребърен тракийски ритон.
Преди началото на официалната вечеря в много приятелска атмосфера домакинът Ервин Прьол каза, че е впечатлен от това, което днес е направил българският премиер – че е бил сутринта в Рим, след това във Виена и му благодари, че е посетил и Долна Австрия.
Той каза, че ще направи още един подарък на България – три стипендии за студенти от България, които да учат в Долна Австрия. Студентите ще бъдат избрани от българската страна. В заключение Борисов каза: „За тези, които пророкуваха в България, че едва ли не ще изгоним чуждестранните инвеститори, защото сме дисциплинирани и строги, им пожелавам наздраве и ще пием за тяхно здраве”.

Премиерът се подписа в Златната книга на Провинция Долна Австрия. Двамата с д-р Ервин Прьол направиха своите кратки изявления преди официалната вечеря.
 


Сходни връзки

България и Долна Австрия обещаха да си сътрудничат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди