изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:57 EEST
И по-високи осигуровки, и по-дълъг стаж?    
Икономика

От 2012 г. ще се мисли за увеличаване на осигурителната вноска, заяви социалният министър Тотю Младенов. По време на криза не трябва да се повишават данъци и осигуровки, коментира той, цитиран от БТА.



Изказването на министъра бе задочен отговор на недоволството на синдикатите, които днес поискаха референдум за предпочитанията на българите - дали да има увеличаване на осигурителната вноска или повишаване на необходимия стаж за пенсиониране.
Според тях дестабилизирането на системата е причинено от непрекъснатото намаляване на осигурителната вноска, включително и от това правителство. По думите им увеличаването на стажа е прикрито увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Заради това и други спорни моменти КНСБ и КТ "Подкрепа” напуснаха демонстративно днешното заседание на Тристранния съвет, което обсъжда пенсионната реформа. Синдикатите настояват за среща с премиера, преди да бъдат гласувани промените в Кодекса за социално осигуряване, заявиха пред журналисти лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев и вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров, цитирани от БТА.

Седем са общо точките, с които синдикатите настояват правителството да се съобрази при вземането на решения за пенсионната реформа. Те са свързани с увеличаване на вноската и мерки за повишаване на контрола по внасянето на осигуровки, а също и с осигуряване на адекватни пенсии.

По-рано днес председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов заяви, че работодателите са склонни на по-плавно увеличаване на осигурителния стаж, но по-добра алтернатива от увеличаването на стажа няма.
Според него, ако се въведе прибързано криминализирането на невнасянето на осигуровки, затворите ще се напълнят само с работодатели. Бизнесът освен това възразява срещу предложенията за промени в Кодекса на труда, които отнемат възможността му да освобождава работници със стаж и възраст за пенсиониране.

Вчера промените бяха приети от Надзорния съвет на НОИ, като против са били само петимата представители на синдикатите. Измененията предвиждат увеличение на осигурителния стаж с 3 години от 1 юли 2011 г. Така мъжете вече ще се пенсионират след най-малко 40 години трудов живот, а жените - след 37 години.
За работещите при първа и втора категория труд необходимата възраст за пенсиониране ще бъде повишавана поетапно, а не както беше първоначалното предложение - с три години наведнъж. Възрастта ще се увеличава с по една година от 1 юли 2011 г. до 2013 г.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

И по-високи осигуровки, и по-дълъг стаж? | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
И по-високи осигуровки, и по-дълъг стаж?
Автор: Anonymous да 2010-07-20 @ 17:01 EEST

Размерът на осигуровките няма да реши проблемите, тъй като у нас финансовата криза прераства в много силна икономическа криза. Основният проблем, който трябва да реши нацията ни е, как аджеба с наличния човешки ресурс да произведем някакъв иновативен продукт, който да ни измъкне от колапса (бел. пр. - свиване).


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди