изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:11 EEST
Всяко трето семейство с деца е бедно    
Новини

В България всяко трето семейство с две или повече деца на възраст до 6 години е бедно, заяви Боян Захариев от института "Отворено общество". Той участва на форум за ефектите на финансовата криза върху децата и семействата, организиран заедно с УНИЦЕФ, съобщи БТА.



Все по-малко семейства могат да отделят пари за хранене. Според изследването на института за въздействието на икономическата криза върху бедността, 8.9% от домакинствата са вземали храна на версия.
"Ето защо акцентът на социалната политика се е преместил от общото благосъстояние върху физическото оцеляване", допълни Захариев.

По данни на "Евробарометър", използвани в проучването, 77 на сто от българите смятат, че не могат да се справят с неочакван разход от 1000 евро.
Все повече хора не могат да си позволят да се грижат в дългосрочен план за децата си, както и за възрастните и болните членове на семейството. Голяма част от домакинствата не очакват финансовото им състояние да се подобри.

Най-големите песимисти са най-бедните - 1,4 млн. българи. Те смятат, че занапред ще разполагат с все по-малко пари.
Изненадващ е фактът, че и средната класа също е по-скоро песимист относно финансите си. По-малко от половината българи могат да се справят без проблеми с текущите си разходи и с обслужването на кредитите си, сочи проучването.

Над 13% от хората със заболяване споделят, че през последните 12 месеца са отложили прегледи при лекар, а 11.5 на сто са пропуснали профилактични прегледи. За последната година над 22% съобщават, че здравето им се е влошило.

Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България, коментира, че намаляването на социалните плащания е особено опасно по време на криза. Коренно трябва да се промени философията на социалното подпомагане, така че децата и семействата да бъдат приоритет по време на криза, допълни тя.

Продължаваме политиката на извеждане на децата от институциите. В срок от 15 години възнамеряваме да закрием 7 дома за деца, заяви пък Елена Кременлиева от Министерството на труда и социалната политика. Променяме подхода - ще отделяме все повече време и работа по превенцията от бедност в семействата с деца, допълни тя.

Според друго проучване, проведено в началото на юни от НЦИОМ, повечето българи са все по-бедни, но като цяло оптимисти, че нещата ще се оправят. dir.bg
 


Сходни връзки

Всяко трето семейство с деца е бедно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди