изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:36 EEST
Хванаха 10 души, източили 250 милиона лева    
Ред и сигурност

При спецоперация "Всичко коз" са задържани десет души, нанесли щети на държавния бюджет за около 250 млн. лева от данъчни измами, съобщи МВР. Сред арестуваните има двама данъчни от Пловдив и Русе, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от "Фокус". По-рано той каза, че задържаните са осем.



Операция "Всичко коз” се провежда на 28 адреса в София, Варна, Русе, Пловдив, Велико Търново, Трявна, Бургас. Операцията е съвместна на Криминална полиция, областните дирекции на МВР и НАП.
Задържаните са действали в престъпна група през последните 2 години. Арестуван е и тарторът на групата В.К. на 47 г., който е от Варна.

Групата практикувала две познати в Европа данъчни схеми, при които се използват фирми „бушони” и фирми „липсващи търговци”. При първия случай чрез пълномощници се декларирали несъществуващи покупки от реални търговски дружества в България, които от своя страна не декларират съответните доставки. Тези дружества – „липсващи търговци”, нямат необходимия ресурс за обезпечаване на търговска дейност, обясниха от полицията.

Втората схема действала по следния начин – използват се фалшиви документи при доставки в рамките на ЕС и вътреобщностни придобивки, предимно на строителни железа и скрап – чрез чуждестранни дружества в Румъния и Унгария, регистрирани на името на български граждани, за да се избегне плащането на данъчни задължения в особено големи размери.

В случаите, при които НАП се намесвала, за да предотврати щетите, нанасяни от групата, действащите към съответния момент фирми са „продавани” на осъждани, малоимотни и/или неграмотни граждани, които не били запознати и изобщо не са имали отношение както към счетоводната документация на дружествата, така и по отношение на управлението им.

Двамата данъчни предупреждавали за предстоящи проверки и ревизии, като предоставяли „професионални” съвети.

Членовете на групата придобили недвижими имоти в България и в други европейски страни, а също и скъпи автомобили и две яхти, плаващи под чужд флаг. У един от групата са открити 40 000 лв., които били „джобни пари”.
По случая е образувано досъдебно производство за пране на пари и данъчни измами в особено големи размери.

Двамата данъчни служители, уличени в злоупотребите, ще бъдат уволнени, каза междувременно изпълнителният директор на НАП  Красимир Стефанов, цитиран от "Фокус". Злоупотреби за 1 милиард лева са пресечени в хода на всички акции, които са проведени, откакто е създаден отделът за борба с данъчните измами, включително и с днешната операция, каза още той.
dir.bg
 


Сходни връзки

Хванаха 10 души, източили 250 милиона лева | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди