изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:03 EET
Дянков реже 1/3 от ведомствата    
Новини

Правителството реши допълнително да се намали държавната администрация с 22 структури, а 56 да бъдат преструктурирани.



"Държавата продължава съкращенията в администрацията. Това ще намали щата с още 2500 бройки", съобщи финансовият министър Симеон Дянков в Министерски съвет, цитиран от БТА. По негово предложение кабинетът прие план за реорганизация на държавната администрация. Очаква се съкращаването на ведомствата да стане до края на тази и в началото на следващата година.

Дянков добави, че общият брой на административни структури, които ще бъдат съкратени, ще бъде една трета от времето, когато е започнал мандатът на правителството. Това ще доведе до икономии за бюджета от около 18-20 млн. лева месечно или 200-250 млн. лева годишно, пресметна той.

За първата година от работата на правителството структурите на централната държавна администрация са намалели с 14 и общия им брой вече е 106. През юли 2009 г. тези звена са били 115.

Броят на заетите в държавната администрация за една година е намален със 7860 души или 10.9%. Като се включат и съкратените 3000 щата в МВР, общото намаление на щата е 10 860 бройки. Предишното правителството обяви на два пъти намаление на администрацията с 10 и после с 12%, но всъщност централната държавна администрация се е увеличила с 2136 бройки, отбеляза още Дянков.

Сред предложенията за административна реформа бе на всеки 6 месеца чиновникът да се радва на по-висока заплата и длъжност, ако е показал знания и труд.

В Министерството на земеделието и храните ще бъдат съкратени 1600 щатни служители. Ще бъдат закрити отделни агенции, ще се създаде Агенция за безопасност на храните, в която ще се влеят 3 структури, предстои сериозна реформа и в горския сектор. Ще бъде закрит Фонд “Тютюн” и неговите функции ще бъдат поети от ДФЗ “Земеделие”, каза министър Мирослав Найденов, цитиран от БГНЕС.

В администрацията на Министерството на отбраната на военното ведомство реално са съкратени 357 служители, припомни министър Аню Ангелов. От бившата изпълнителна агенция "Социални дейности" са съкратени 161 служители, с 40% е намален съставът на Института по отбрана, с толкова ще бъде намалена и администрацията на висшите военни училища. През септември предстои да стане ясно и колко ще бъде намалена числеността на армията.

В министерството на образованието до края на година ще бъдат съкратени 17% от чиновниците. Разходите в Министерство на външните работи са съкратени с 18 млн. лева, щатовете - с 14 % до момента.

Здравният министър Анна-Мария Борисова се обяви днес за обединяване на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) и регионалните центрове по здравеопазване (РЦЗ). Част от състава на РИОКОЗ ще влезе в бъдещата Агенция по храните, заедно с експерти от земеделското министерство. Друга част от състава на регионалните инспекции ще се обедини с експерти от РЦЗ.

Инспекторатът на НАП се прехвърля в Министерството на финансите, показва справка в сайта на ведомството, пише "Фокус".

Междувременно Външно министерство за няколко часа отрече и после потвърди, че ще закрива задгранични представителства на България, каквато информация се появи в медиите. Започва процедура по разглеждане на закриването на 25 задгранични представителства, съобщи в Министерския съвет Валери Рачев, началник на кабинета на министъра на външните работи, цитиран от БТА. Той обаче не посочи в кои държави са те, "за да няма нежелателни усложнения в двустранните отношения".
Разглеждаме различни варианти, но нито един от тях не се покрива с изнесеното в пресата, подобни медийни спекулации стават повод за безпокойство у страни - партньори, коментира по-рано говорителят на ведомството Весела Чернева.  dir.bg

 


Сходни връзки

Дянков реже 1/3 от ведомствата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди