изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:20 EET
Пенсионната реформа на управляващите цели приватизация на пенсионната система и отнемане на възможността хората да се пенсионира    
ПолитикаПредлаганата от управляващите пенсионна реформа цели приватизация на пенсионната система и практически отнемане на възможността хората да се пенсионират. За това предупреди председателят на парламентарната Комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев.

Депутатът обясни, че с увеличаването на осигурителния стаж с 3 години се цели колкото се може по-малко хора да ползват правото на пенсиониране и колкото се може по-малко хора да получават високи пенсии. „Ако се вдигне възрастта за пенсиониране с 3 г., младите хора, които сега завършват своето образование, няма да могат да се пенсионират”, заяви Стойнев. Той обясни, че в момента средната възраст на пенсиониране е 64г. „Представете си ако се вдигне с още три години на каква възраст ще се пенсионират те! 40 години човек трябва да работи, без нито един ден да излиза от пазара на труда, за да може да се пенсионира”, отбеляза депутатът от левицата.

Драгомир Стойнев беше категоричен, че промените, които предлагат управляващите не запазват стабилността на пенсионната система. Той изтъкна, че никъде не се говори за това как ще се реши проблемът с финансовата устойчивост на системата. Според депутата от левицата намаляването на ролята на държавата в пенсионната система говори за едно единствено нещо - плавна, постепенна приватизация на пенсионната система.

От Коалиция за България са категорични, че няма да подкрепят този вариант на пенсионна реформа, който предлага правителството. „Това не е пенсионна реформа. Не може да се предлагат изменения само в разходната част на бюджета на държавното обществено осигуряване”, коментира Стойнев. От левицата настояват да се търсят промени и в приходната част. Социалистите предлагат плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране и на осигурителните вноски. Предлагат увеличаване на максималния осигурителен доход, който той да бъде равен на 10 минимални работни заплати. „Нека тази реформа да започне за тези, които сега влизат на пазара на труда. Да не започва със задна дата, а да стартира от 2014г., защото тогава започва новият финансов цикъл на ЕС”, призова Драгомир Стойнев. По думите му тогава пенсионната реформа може да се подпомогне по  оперативните програми.

Емилия Масларова коментира, че пенсионна реформа е необходима, но тя трябва да се прави на базата на общото европейско семейство. То поставя  три изисквания пред пенсионната система и промените в нейната концепция – адекватност, финансова стабилност и връзка със стандарта на живот на хората. Масларова отбеляза, че в България хората над 65 години са 18%, но повече от 45% от тях са бедни, а България е в първата тройка на ЕС по риск от бедност. „В така наречената концепция  никой не отчита, че само 57% от хората между 20 и 62 години са осигурени, а другите не са попаднали в осигурителната система”, изтъкна депутатът от левицата.

Масларова отбеляза, че във всички страни-членки на ЕС пенсионните промени се правят с дълъг хоризонт, поне 8 – 15 години. „Ние решаваме от днес за утре да стресираме българските граждани, които са плащали своите осигуровки”, възмути се депутатът. Според Масларова, когато се говори на колко години ще се пенсионират например французите или германците, трябва да имаме предвид каква е тяхната осигурителна вноска и какъв процент пенсията заменя от доходите им, колко години хората получават пенсия. Масларова изтъкна, че в България мъжете получават пенсия 6 години и 9 месеца, а жените – 17 години. В ЕС мъжете средно получават пенсия 12 години, а жените – близо 20 години.

Според Масларова това, което предлага правителството ще удари най-силно хората в предпенсионна и пенсионна възраст. Това са хората, които са плащали високите осигурителни вноски и които са пълнили пенсионния фонд. Масларова изтъкна, че за последното тримесечие на 2009г. в сравнение с първото тримесечие на 2010г. самоосигуряващите се лица са спаднали със 100 000 души.

„По време на предишното управление първите изисквания на ЕС, които бяха поставени пред пенсионната система, бяха спазени”, категорична беше Масларова. Та припомни, че беше създаден Сребърният фонд, който сега управляващите искат да декапитализират. Откъсна се минималната от социалната пенсия. Даваше се бонус за всяка година трудов стаж, свързан с работа след пенсионна възраст. „Не приемаме във формулата на пенсионно осигуряване днес да се включва и БВП. Това е вноската на хората, това е техният личен принос в тази система и той не трябва да се свързва с това кой как е управлявал през даден период държавата”, категорична беше Масларова.

Жанет Пашалиева

 


Сходни връзки

Пенсионната реформа на управляващите цели приватизация на пенсионната система и отнемане на възможността хората да се пенсионира | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди